Hyppää pääsisältöön

Tieteen nöyrät apulaiset: kauko-ohjattavat kopterit

miehittämätön ilma-alus
miehittämätön ilma-alus kopteri,Drone

Maailmalla paremmin droneina tunnetut miehittämättömät ilma-alukset nousivat viime vuonna kahdenkymmenviiden merkittävimmän innovaation listalle. Koptereiden kehityskulkua on verrattu matkapuhelinten yleistymiseen siviilikäytössä: kaikilla on kohta omansa, vauvasta vaariin.

Sotilaskäytössä on ollut jo vuosikymmeniä miehittämättömiä kauko-ohjauksella toimivia ilma-
aluksia. Nyt myös tiede on ottanut dronet tutkimuskäyttöön ja jälki on ollut vakuuttavaa:
koptereilla on saatu arvokasta tietoa alueilta, joihin pääseminen aiemmin on ollut hankalaa, kallista
tai jopa mahdotonta. Arktisten alueiden tutkimuslaitoksilla dronejen avulla on pystytty
säännöllisesti seuraamaan jäätiköiden tilaa ja meteorologit ovat päässeet - tosin aina
kertaluonteisesti - hirmumyrskyjen sisään.

Nämä laitteet mahdollistavat väliaikaisten tukiasemien pystyttämisen esimerkiksi luonnonkatastrofien yhteydessä― Jukka Hannola, Trafi

Suomessakin ympäristöbiologit ovat saaneet koptereista oivan apuvälineen soiden ja muiden
vaikeakulkuisten maastojen tutkimiseen. Koptereita on hyödynnetty myös eläimien
laumalaskentaan, pesintöjen seuraamiseen ja kaivostoiminnassa on etsitty ilmasta käsin malmia.
Suomen lainsäädäntö poikkeaakin vahvasti muusta maailmasta. Virkamiehet ovat enemmänkin
sallimassa kuin kieltämässä uuden teknologian rantautumisen innovaatio- ja yrityskäyttöön.

Kiintoisampia suunnitelmia ovat aurinkovoimalla toimivat kopterit, jotka voivat lentää useita kuukausia tai jopa vuosia aurinkovoimalla. Nämä laitteet mahdollistavat väliaikaisten tukiasemien pystyttämisen esimerkiksi luonnonkatastrofien yhteydessä, kertoo ylitarkastaja Jukka Hannola Trafista.

Mihin suuntaan kopterien kehitys kehittyy?

Selvää on, että suurimmat kopterien mahdollistamat innovaatiot ovat vielä näkemättä. Kiinassa on jo kokeiltu ihmisten kuljettamista droneissa. Hollannissa on kehitetty järjestelmää, jossa hätäkeskus lähettää defibilaattorin apua tarvitsevan luokse ilmateitse. Hyvin ohjelmoituna koptereista saa koottua vaikka orkesterin tai ilotulitusten korvaajan näyttävässä mainosvideossa.

Koptereiden hinnat ovat tänä päivänä varsin maltillisia, joten jokainen oman elämänsä tiedemies voi sellaisen hankkia. Parilla kympillä pääsee hyvin alkuun ja muutaman tonnin lisäpanostuksella ollaankin jo lähes ammattilaisluokassa. Kalleimmilla kameramalleilla voi kartoittaa oman talonsa lämpövuodot ja miksei siinä samassa naapurinkin. Ainoa ratkaisematon ongelma on rajattu käyttöaika. Toivottavasti tulevaisuudessa päästään irti raskaasta ja kömpelöstä akkutekniikasta.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede