Hyppää pääsisältöön

Tietoisku: Höyheniä ja karvoja pihalle

Sinitiaisen poikaset pesässä.
Sinitiaisen poikasia pesässä. Sinitiaisen poikaset pesässä. Kuva: Yle, Juha Laaksonen sinitiainen

Monet pihalinnut käyttävät pesän vuoraukseen karvoja ja höyheniä.

Jos keväällä päättää luopua vanhasta höyhentyynystä, siitä voi viskata ainakin osan pihamaalle. Samoin koira kannattaa trimmata ulkona, kuten lasten, anopin tai puolison hiuksetkin.

Tosin hiukset pitäisi pätkiä lyhyiksi. Olen joskus joutunut irrottamaan tintinpesissä poikasten jalkojen ympärille kietoutuneita hiuksia ja kireällä ovat olleet.

Pöntöissä pesivät pikkulinnut eivät tavallisesti nypi omia höyheniään, ainakaan suuria määriä, mutta haudonnan aikana naaraille ja joillakin lajeilla myös koiraille kehittyy vatsaan paljas hautomalaikku, jonka reunoilta pesään irtoaa omia höyheniä.

Useimmat vesilinnut sen sijaan nyppivät pesän vuoraukseen aktiivisesti omia höyheniään. Haahka käyttää tähän tarkoitukseen valtavan määrän omia untuviaan.

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä