Hyppää pääsisältöön

Tietoisku: Minne helmipöllön pönttö?

Helmipöllö kurkkaa kolostaan.
Helmipöllö vaatii tilaa. Helmipöllö kurkkaa kolostaan. Kuva: Yle, Sten Vikström helmipöllö,helmipöllö

Helmipöllö tarvitsee suurehkon pöntön korkealla vanhassa metsässä.

Helmipöllön pönttö kannattaa kiikuttaa mahdollisimman laaja-alaiseen kuusivaltaiseen ja vanhahkoon metsään. Sellaisen etsiminen Etelä-Suomessa on työläs tehtävä.

Pöntön korkeuden tulee olla noin 50 ja sisätilan läpimittojen 20 senttimetriä. Pöntön lentoaukko tulee olla halkaisijaltaan noin 80–90 millimetriä.

Ammattimaiset pöllöilijät ovat hieman eri mieltä parhaasta aukon koosta ja pöntön ripustuskorkeudesta. Pekka Poutun mielestä kaksi metriä riittää, Urpo Koponen kiipeää kolmeen metriin. Pöntön pohjalle on tampattava vähintään viisi senttimetriä purua.

Helmipöllön pönttö.
Malliesimerkki helmipöllön pöntöstä. Helmipöllön pönttö. Kuva: Yle, Juha Laaksonen helmipöllö,linnunpöntöt
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä