Hyppää pääsisältöön

Tietoisku: Minne kottaraispönttö?

Kottarainen taivaalla.
Kottarainen taivaalla. Kuva: Yle, Juha Laaksonen Kottarainen,kottarainen

Kottaraisen pönttöjä voi laittaa lähekkäin, koska kottarainen on yhdyskuntalintu. Paras ripustuskorkeus on kolmesta viiteen metriä.

Kottaraiset pesivät mielellään karja- ja hevostilojen läheisyydessä, jossa on lyhyttä ja helppokulkuista nurmea. Peltojen keskellä olevat lehtipuusaarekkeet ja ulkorakennuksien ympäristöt ovat hyviä pönttöjen sijoituspaikkoja. Yksittäiset puutkin kelpaavat. Laajempien metsäalueiden reunapuut ovat hankalampia, koska oravat verottavat usein poikueita.

Pöntölle tulee olla avoin lentoreitti myös lehtien kasvaessa puihin. Perinteinen lauluorsi kannattaa unohtaa, eikä pönttöjä kannata kovin tarkasti puhdistaa. Periaate on, että pönttöön kuolleet poikaset pois, kottarainen hoitaa loput.

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä