Hyppää pääsisältöön

Tylsyys kuuluu hyvään lapsuuteen – sopivina annoksina

Lapsi makailee lattialla.
Lapsen kokema tylsyys voi johtua myös väsymyksestä, kun lapsi on liian uupunut keskittyäkseen mihinkään. Lapsi makailee lattialla. Kuva: Mikko Kilpinen tylsyys

Tylsyyttä on tärkeää oppia sietämään, sillä se aktivoi mielikuvitusta ja luovuutta. Vanhemman olisi tärkeää kuunnella lasta, jotta hän tietäisi onko tylsyys hetkellistä vai onko taustalla muutakin, sanoo perheterapeutti ja koulutusjohtaja Eira Tikkanen Suomen Mielenterveysseurasta.

”Mulla on tylsää” tai ”Ei ole mitään tekemistä” ovat monissa kodeissa tuttuja lauseita. Lapsi voi tarkoittaa tylsyydellä monia eri asioita, vaikka aikuinen ei välttämättä arjen kiireissä sitä huomaa.

– Lapset ovat toiminnallisempia kuin aikuiset ja he nauttivat enemmän tekemisestä. Lapset eivät ole tässä suhteessa ”pieniä aikuisia”, eikä heille paikoillaan pysyminen ole yhtä helppoa, sanoo Tikkanen.

Pysähtyminen lapsen kokemuksen äärelle rakentaa turvallista ja toimivaa vuorovaikutusta. Aikaisemmin on saatettu ajatella, että vanhemmuus rakentuu yksisuuntaisen vuorovaikutuksen varaan, jossa lapsi ottaa ensisijaisesti vastaan vanhemman ohjeita ja neuvoja. Lapselle on kuitenkin tärkeää antaa tilaa aktiivisena osapuolena, joka kertoo tunteistaan ja kokemuksistaan.

– Tärkeintä olisi, että aikuisella olisi herkkyyttä kuunnella lastaan. Yleismaailmallista ohjetta tylsää oloa kokevan lapsen kanssa toimimiseen ei voi antaa, koska lapset ovat erilaisia ja kokevat olosuhteet eri tavoilla. Pohdiskeleva introvertti voi suhtautua tylsyyteen eri tavalla kuin vilkas ekstrovertti.

Tylsyyden sietämistä opetellaan

Mitä tylsyys lapselle merkitsee?

– Yleensä lapsi tarkoittaa, että hänellä ei ole kiinnostavaa tekemistä. Tutut arjen tekemiset eivät nyt jostain syystä innosta. Lapsella saa ja kuuluukin olla joskus tylsää, mutta ei missään nimessä jatkuvasti, sanoo Tikkanen.

Lapsen kanssa on hyvä pohtia, miksi nyt on tylsää ja mitä asialle voisi tehdä. Tylsyyden sietäminen on lapselle tärkeä taito, jonka oppimisessa hän tarvitsee tukea. Pettymykset ja turhautumiset kuuluvat aikuiseksi kasvamiseen.

– Vanhempi rakastaa ja haluaa lapselleen parasta, jolloin voi olla vaikeaa antaa lapsen kokea tylsää oloa. Se saattaa herättää syyllisyydentunteita: olenko nyt välinpitämätön tai huono vanhempi, kun lapseni kokee näin.

Vanhempi rakastaa ja haluaa lapselleen parasta, jolloin voi olla vaikeaa antaa lapsen kokea tylsää oloa.

Epävarmuus ja syyllisyys heräävät usein helpommin, jos vanhempi on itse kasvanut perheessä, jossa lapsia on laiminlyöty. Päättäväinen halu olla parempi huolenpitäjä kuin omat vanhemmat luo suorituspaineita. Vanhemmuuteen kuuluva normaali epävarmuus herättää pelkoa, kun epäonnistumista halutaan vältellä kaikin keinoin.

Vanhemman on helpompi kuunnella lastaan, jos hän uskaltaa epäonnistua ja tehdä myös virhearvioita. Silloin lapsen kertomat asiat eivät uhkaa vanhemman itsearvostusta ja hän voi antaa lapselle tilaa kertoa tylsästä olosta. Lapsi oppii tulemaan toimeen tylsyyden tunteen kanssa, kunhan ei jää tunteen kanssa yksin.

Tylsyyttä vai jotakin muuta?

Lapsen kokema tylsyys ei aina liity tekemisen puutteeseen. Tylsyys voi johtua myös väsymyksestä, kun lapsi on liian uupunut keskittyäkseen mihinkään.

Perheen arki voi olla pienempien näkökulmasta kiireistä, jos illat kuluvat harrastuksissa ja läksyjen teossa.

– Joskus lapsi haluaa kiinnittää vanhemman huomion kertomalla, että hänellä on tylsää. Arki-iltoina voi olla vähän yhteistä aikaa ja päivisin aikuiset ovat töissä ja lapset päiväkodissa tai koulussa. Lapsi ei aina suoraan kerro, että kaipaa huomiota, vaan saattaa viestiä siitä epäsuorasti. Jos aikaa on vaikea löytää, niin esimerkiksi ruuanlaittoa tai muita alkuillan askareita voidaan tehdä yhdessä. Samalla käydään läpi kulunutta päivää ja sen herättämiä ajatuksia.

Keksitään uutta!

Tylsyyden tunne voi kannustaa löytämään uusia asioita. Mielikuvituksen toimiminen vaatii pysähtymistä ja ympäristön rauhallista tarkastelua, jotta arkiset ilmiöt voivat näyttäytyä uudessa valossa. Myös luonnon lumo avautuu pysähtymällä ja älypuhelimen sulkemalla.

– Mielikuvitus on valtava voimavara elämässä. Vaikeistakin elämäntilanteista on helpompi selvitä, jos on uskallusta heittäytyä ja nauttia hetkistä. On hienoa, että tunne- ja tietoisuustaidot ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia. Ne helpottavat hetkessä elämistä ja aistien avaamista nykyhetkelle, toteaa Tikkanen.

Myös lasta kannattaa suojella liialliselta ärsyketulvalta. Tylsyyttä ei tarvitse aina katkaista älylaitteilla ja ruuduilla, vaan lasta voi kannustaa etsimään uusia tapoja katsoa ja kokea.

On terveellistä, että huomio ei välillä keskity mihinkään.

– Levottomuus tulee esiin lapsi- ja nuorisopsykiatrian asiakkailla, joilta on kadonnut unirytmi ja arjen tasapaino. On terveellistä, että huomio ei välillä keskity mihinkään. Jos lapsen mieli pyrkii jatkuvasti etsimään jotain mihin uppoutua, niin hänestä tulee rauhaton ja kärsimätön.

Aikuisen on hyvä piirtää lapselle selkeitä rajoja, jotka suojelevat hyvinvointia. Joskus voi olla tarpeellista sanoa, että nyt on keksittävä laitteiden sijaan muita ajanvietteitä. Tämä voi herättää lapsessa kiukuttelua ja halun kyseenalaistaa vanhemman auktoriteetti. Kaikkia päätöksiä ei tarvitse lapselle perustella loputtomasti, vaan vanhemmalla on lupa lopettaa keskustelu sanomalla ”Nyt tehdään näin”.

Näistä päätöksistä saattaa lapsi vielä kiittää myöhemmin. Tylsyydestä voi kummuta leikkejä, uusia harrastuksia sekä pitkälle aikuisuuteen kantavia tunne- ja tietoisuustaitoja.

Teksti: Samuel Salovuori, Suomen Mielenterveysseura

Lisää ohjelmasta

Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa.
Jyri Engeström rakentaa majaa isoon puuhun lapsensa kanssa. jyri engeström
Marja Hintikka Live, leikkiminen, lelut
Marja Hintikka Live, leikkiminen, lelut marja hintikka live, leikkiminen, lelut
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.