Hyppää pääsisältöön

UMK-tuottaja jyrähtää pistelaskukohusta: "Mitään virhettä ei ole tapahtunut"

Keskustelu UMK:n finaalin jälkeen käy kuumana, sillä ilmassa vellovat epäilyt siitä, onko pistelaskussa tapahtunut virhe.

Saara Aalto oli yleisön suosikki, mutta jäi silti toiselle sijalle Uuden Musiikin Kilpailussa. // Kuva: Yle Areena

Uuden Musiikin Kilpailun voittajaksi palkittiin raadin ja yleisön äänten laskun jälkeen Sandhja. Voittoa suuremman huomion on kuitenkin medioissa saanut epäselvyys siitä, kuinka yleisön antamat äänet taipuivat lopulta pisteiksi, ja miten enemmän yleisöääniä saanut Aalto hävisi Sandhjalle.

Finaalilähetyksessä kerrottiin, että raadin pisteet vaikuttavat 50 prosenttia ja yleisöäänet 50 prosenttia. Jäi kuitenkin mysteeriksi, kuinka Sandhjan yleisöltä saamat 62 ja Saara Aallon saamat 87 pistettä muodostuivat.

UMK:n tuottaja Anssi Autio ei näe ongelmaa siinä, kuinka pistelaskusysteemi lähetyksessä kerrottiin. Autio kuitenkin myöntää, että systeemi oli epäselvä.

- Se selitettiin samalla tavalla kuin esimerkiksi Euroviisuissa se selitetään. Eli siten, että kuinka suuri painoarvo raadin ja yleisön antamilla pisteillä on. Se on se yleinen tapa kertoa, että kuinka se pisteiden jako jakaantuu.

Aution mukaan systeemiä toki olisi voinut avata enemmän, mutta se tuskin olisi tehnyt pistelaskun ymmärtämisestä helpompaa.

- Yleensäkin laulukilpailujen säännöt ovat juontajien vaikeita avata juontoina siten, että niistä saisi selkeitä. Sen takia teimme nettisivuillemme rautalangasta väännetyn esimerkin siitä, kuinka pistelasku menee.

Sekavuutta lisää Saara Aallon julkaisema Facebook-päivitys. Aalto mainitsee päivityksessään sen, kuinka hän ei saanut ainuttakaan pistettä media-raadilta. Yksi raatilaisista, Katja Ståhl oli kommentista kummissaan:

"Häh? Ei muka annettu sulle pisteitä? Miten niin? Mihin ne hävis, kun annettiin kyllä? En ymmärrä enää mitään", Ståhl kirjoittaa kommenttikentässä.

Kommentti herätti epäilyjä, onko pistelaskussa tapahtunut virhe. UMK:n tuottaja Autiolla oli asiaan selkeä näkemys.

- Ei ole tapahtunut yhtään mitään virhettä. Finaali-iltana raatien pisteet laskettiin ja tarkistettiin jopa kahteen kertaan, ja eilen illalla vielä varmuuden vuoksi kolmannen kerran. Lopputulos on edelleen sama, eli mitään virhettä ei ole tapahtunut.

Ståhlin kommenttia Autio ei lähtenyt sen enempää analysoimaan.

- En mä tohon yksittäiseen kommenttiin edes kommentoi mitään. Mutta sen voin sanoa, että raatien yhteispisteet eivät riittäänet viemään Saara Aaltoa pistesijoille. Siinä lyhykäisyydessään selitys tähän.

Lue myös:

UMK-voittaja Sandhja meinasi pyörtyä finaalin aikana – ja oli lähellä, ettei hän pystynyt esittämään voittokappalettaan uudelleen

UMK-finaalin kohokohdat – paidaton asfalttimies varasti show’n ja veri roiskui avausnumerossa

Sandhja on kyseenalaistanut kaiken UMK:n aikana: Onneksi pää on pysynyt kasassa

Lordi valitsi UMK-suosikkinsa – mimmienergiaa viisuihin