Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Huijauskartta Hoaxmap oikoo maahanmuuttokeskustelua Saksassa

Kuvakaappaus Hoaxmap.org -sivustosta
Kuvakaappaus Hoaxmap.org -sivustosta Kuva: Kuvakaappaus Hoaxmap.org -sivustosta/YLE Kuningaskuluttaja,hoaxmap

Saksalaisen Hoaxmap-sivuston perustaja haluaa, että maahanmuuttokeskustelu perustuu faktoihin huhujen ja huijausten sijaan. Hoaxmap paikallistaa turvapaikanhakijoista levitettyjä valheita kartalle. Joskus keksityt tarinat leviävät kaupungista toiseen samanlaisina, vain paikkojen nimet vaihtuvat.

Tammikuussa Saksassa kohistiin 13-vuotiaan tytön tapauksesta, joka aiheutti kitkaa jopa Saksan ja Venäjän välille. Saksalais-venäläinen tyttö oli kertonut vanhemmilleen, että joukko turvapaikanhakijoita oli kaapannut ja raiskannut hänet. Kolme päivää myöhemmin tyttö tunnusti keksineensä koko jutun. Hän oli vain ollut yötä kaverinsa luona. Tällä välin äärioikeistolaiset olivat jo marssineet asian tiimoilta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti Berliinin poliisia asian peittelystä, vaikka tapaus oli jo paljastunut keksityksi.

Perinteinen media tekee juttuja siitä, että huhuja liikkuu ja lopulta taas uusia juttuja siitä, että poliisi tyrmää huhut.

Tapaus on yksi sadoista turvapaikanhakijoihin, pakolaisiin tai maahanmuuttajiin liittyvistä valheista, jotka ovat saaneet runsaasti palstatilaa Saksan lehdistössä. Kuten Suomessa, myös Saksassa, keksityt tarinat alkavat tyypillisesti ensin kiertää sosiaalisessa mediassa. Sen jälkeen perinteinen media tekee juttuja siitä, että huhuja liikkuu ja lopulta taas uusia juttuja siitä, että poliisi tyrmää huhut.

Karolin Schwarz, 30-vuotias konsultti, tuskastui huijauksiin ja päätti tehdä asialle jotakin. Hän perusti ystävänsä kanssa Hoaxmap-sivuston, joka kerää valheiksi paljastuneita tarinoita Saksan ja naapurimaiden kartoille. Jokainen nuppineula kartalla on yksi huijaus, ja neulaa klikkaamalla avautuu tiivistelmä tapauksesta.

Hoaxmap on saanut pääosin positiivista palautetta, muun muassa Saksan oikeusministeri Heiko Maasilta. Silti muutamien kovasanaisten kriitikkojen mielestä projekti vähättelee oikeasti tapahtuneita rikoksia. Se ei ole tarkoituksena, vaan Schwarz ja hänen kollegansa haluavat tehdä valejuttujen valtavan määrän näkyväksi. Nykyisellään maahanmuuttokeskustelu pohjaa Schwarzin mielestä enemmän ennakkoluuloihin kuin faktoihin.

Jo melkein 300 valetta koossa

Hoaxmap-sivusto avattiin 8. helmikuuta. Perjantaihin mennessä – siis reilussa parissa viikossa – se oli kerännyt jo 278 vääräksi osoitettua huhua ja väitettä pakolaisista tai turvapaikanhakijoista.

Huijaukset myrkyttävät ilmapiiriä.

– Pakolaiskeskustelu Saksassa on täysin emotionaalista, jopa poliitikkojen tasolla. Huijaukset myrkyttävät ilmapiiriä. Me yritämme tuoda vastapainoa keräämällä näitä tarinoita yhteen paikkaan, jossa ne ovat helposti kaikkien saatavissa, Karolin Schwarz kertoo sähköpostitse.

Tekijät halusivat sijoittaa huhut kartalle nähdäkseen, syntyykö huhuja enemmän maaseudulla vai kaupungeissa ja onko havaittavissa tiettyjä huijauskeskittymiä. Lisäksi jokaisen on helppo tarkistaa kartalta oman paikkakunnan huijaukset.

– Joskus tarinat leviävät kaupungista toiseen samanlaisina, vain paikkojen nimet vaihtuvat.

Tyypillisimmin keksityt tarinat koskevat ryöstöjä ja varkauksia (57 kappaletta), raiskauksia (46 kpl) ja sosiaaliturvan väärinkäyttöä (37 kpl). Huhut ovat Schwarzin mukaan peräisin sekä äärioikeistolaisista ryhmistä ja rasistisilta sivustoilta, mutta myös tavallisilta sosiaalisen median käyttäjiltä.

– Oudoin tarina kertoi afrikkalaisesta naisesta, joka meni kampaajalle ottamaan hiustenpidennyksen ja letityksen uskonnollisista syistä, ja maksattanut 720 euron laskun paikallisilla viranomaisilla. Täyttä valetta, tietenkin.

Entä Suomessa?

Montakohan vastaavaa valeuutista ja vääräksi osoitettua some-huhua Suomesta jo löytyisi ja miten ne sijoittuisivat Suomen kartalle? Meilläkin poliisia ovat työllistäneet katteettomat kertomukset turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista.

En etsinyt kaikkia mahdollisia pakolaisvalheita, mutta tein nopean googlauksen. Nämä tavalla tai toisella turvapaikanhakijoihin liittyvät tapaukset löytyivät yksinkertaisella google-haulla “poliisi tyrmää”:
Poliisi tyrmää huhut pommintekovälineistä Kauhavan vastaanottokeskuksessa.
Poliisi tyrmää netissä liikkuvan huhun Kastellin raiskausyrityksistä.
Rikosepäily Torniossa: Lapset pahoinpitelivät poikaa – poliisi tyrmää huhut.
Poliisi tyrmää pikkukaupungissa vellovat raiskaushuhut. Poliisi: Joutsenon henkirikoksesta ei epäillä turvapaikanhakijaa.
Poliisi tyrmää Kirkkonummen vastaanottokeskuksen legendat.
”Mellakointia sairaalassa” – NU: Poliisi tyrmää hurjat some-huhut.

Näiden löytämisessä tuhraantui aikaa noin minuutti. Mitä muita turvapaikanhakijoihin liittyviä perättömiä some-huhuja ja rikosväitteitä olet kohdannut? Kommentoi alle, mutta ole hyvä ja käytä kohteliasta kieltä.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com

Muokattu 29.2.2016: Lisätty lause "Meilläkin poliisia ovat työllistäneet katteettomat kertomukset turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista" sekä linkki YLE Uutisten juttuun.
Muokattu 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.