Hyppää pääsisältöön

Vanhempien seksikoulu osa 7: Kokeile kakkosta!

Kun kommunikointi ja toisen miellyttäminen seksin aikana luonnistuvat ja tunnelma on kohdallaan, voidaan hyvänolon tunteita ja kiihottumista etsiä omista perinteistä poiketen, vaikka anaaliseksistä. Sitä on peräaukon alueen hyväily sormin ja apuvälinein, kuten anustappi, sekä peniksellä sisään työntyminen.

Tehtävä 7: Kokeile kakkosta!

Anaaliseksin on tarkoitus olla kivaa ja tuntua hyvältä. Jos taustalla on huono kokemus, kannattaa edetä hitaasti. Myös anatomia tulee ottaa huomioon. On yksilöllistä, tuntuuko anaaliseksi hyvältä vai.

On tärkeää kokea olevansa tasavertainen ja arvostettu kumppanin kanssa. Keskustelkaa etukäteen ja miettikää, miltä anaaliseksi ajatuksena tuntuu. Voitteko kertoa avoimesti toiveistanne ja peloistanne sitä kohtaan? Onko se molempien toive vai vaatiiko se toiselta enemmän uskallusta? Uuden asennon tai kokeilun aikana molemmilla tulee olla mahdollisuus ohjata kumppania, perääntyä tai kieltäytyä. Toisaalta vain kokeilemalla voi tietää, tuntuuko se hyvältä.

Oikeanlaiseen tunnelmaan pääsemiseksi ja keskustelun aloittamiseksi voi kerrata Vanhempien seksikoulun aikaisempia jaksoja eli halata, suudella, koskettaa ja hyväillä.

Tee näin: Aloita pitkällä esileikillä

Hyväilkää toisianne joka puolelta. Peppua voi hyväillä alkuun käsin hivelemällä, sormin tai välineillä. Kannattaa kuunnella omia haluja ja tehdä sitä, mikä hyvältä tuntuu. Jo alkuun kannattaa lisätä peräaukon ympärille liukuvoidetta. Alussa kannattaa tehdä pieniä ja hitaita liikkeitä ja edetä siitä varovasti. Peniksellä työnnytään sisään vasta lämmittelyn jälkeen.

Anaaliseksiin kannattaa valmistautua, jotta kokemus olisi nautinnollinen. Kiinnitä huomiota siis seuraaviin asioihin:

 1. Hygienia
 2. Liukastus
 3. Rentoutuminen

1. Hygienia

Perushygieniasta huolehtiminen on avainasemassa. Ulostamisen jälkeen riittää huolellinen vesipesu.

Usein pelätään, että anaaliseksi on likaista ja että siinä joutuu tekemisiin ulosteen kanssa. Ennen anaaliseksiä kannattaa yrittää ulostaa. Sotkua voi ehkäistä myös suolihuuhtelulla tai peräruiskeella, jotka puhdistavat peräsuolen. Ne eivät kuitenkaan ole välttämättömiä. Täydellistä suolen tyhjennystä ei siis tarvitse tehdä, mutta tieto siitä, ettei suolessa ole ulostetta voi auttaa rentoutumaan.

Bakteerien välttämiseksi emättimeen ei saa yhtyä anaaliseksin jälkeen. Kondomi pitää vaihtaa, jos sellainen on käytössä. Penis, kädet ja lelut pitää pestä kunnolla. Seksivälineet voi pestä saippualla, intiimialueet pelkällä vedellä tai niille tarkoitetulla intiimipesunesteellä. Vaginasta tai suusta peräaukkoon siirtyminen on turvallista.

Kondomia tulee käyttää vieraan kumppanin kanssa myös anaaliseksissä. Spermisidejä sisältäviä kondomeja on syytä välttää, mikäli ne aiheuttavat ärsytystä peräaukon seudulla. Jos seksitaudit ovat poissuljettu ja kondomi jätetty käytöstä, voidaan anaaliseksistä nauttia turvallisesti orgastiseen loppuun asti. Spermasta ei ole haittaa peräsuolelle eikä anaaliseksistä tule raskaaksi.

Vinkkinä: Suolihuuhtelun tekeminen onnistuneesti saattaa vaatia useamman kerran harjoittelua. Vettä ei kannata päästää liian syvälle ellei ole varma siitä, mitä tekee. Luonnollisesti myös ruokailu vaikuttaa suolen toimintaan. Pari tuntia paastoa ennen varsinaista suoritusta voi olla hyvä neuvo varsinkin ensimmäisillä kerroilla.

2. Liukastus

Liukuvoidetta voi käyttää runsaasti! Peräaukossa ei ole luonnollista liukastusjärjestelmää kuten vaginassa, joten liukuvoiteen käyttäminen on välttämätöntä ja ehdoton edellytys nautittavan aktin onnistumiseen. Mahdollisimman kitkaton anaaliseksi tuntuu nautittavimmalta ja pitää peräaukon limakalvot ehjinä.

Saatavilla on runsaasti niin vesi-, silikoni- kuin öljypohjaisiakin liukasteita.

Vesipohjaiset liukasteet
+ käyvät kondomien ja välineiden kanssa, ovat turvallisia ja helppoja pestä pois aktin jälkeen.
– vesipohjaisilla liukasteilla on lyhyt ”käyttöikä” aktissa. Ne kuivuvat jo muutamien minuuttien jälkeen, parhaimmatkin viimeistään 10 minuutin jälkeen. Niitä pitää ja kannattaa siis lisätä jatkuvasti, jotta liukkaus pysyy hyvänä.

Silikonipohjaiset liukasteet
+ pitävät liukkauden pidempään, mutta saattavat ärsyttää limakalvoja enemmän.
+ sopivat yleisesti myös kondomien ja välineiden kanssa.

Öljypohjaiset liukasteet
+ antavat pitkän ja tasaisen liukkauden, mutta voivat ärsyttää limakalvoja, koska jäävät niiden pinnalle pitkäksi aikaa.
– Öljypohjaiset liukasteet soveltuvat harvojen kondomien ja välineiden kanssa. Jos öljypohjaista liukastetta käytetään kondomin tai lateksipohjaisten hanskojen kanssa, on kondomi syytä vaihtaa noin 15 minuutin välein, jottei se haurastu liikaa.

Kokeilemalla löytyy liukaste, joka sopii teille parhaiten. Jos lakanoiden tai tekstiilien tahriintuminen häiritsee, alle kannattaa levittää paksu froteepyyhe. Tällöin voi olla helpompi keskittyä tunnelmaan.

3. Rentoutuminen

Rentoutuminen on yksi tärkeimmistä asioista, jotta anaaliseksistä voi nauttia. Anaaliseksin ei ole tarkoitus sattua. Jos se sattuu, jokin on pielessä. Liian nopeasti, liian syvälle, liian kuivana tai ilman riittävää esileikkiä ovat yleisimpiä kivun aiheuttajia. Nopeat liikkeet eivät kuulu peppuseksiin. Aikaisempi huono kokemus tai pelko kivusta saattaa olla niin voimakasta, että se vaikeuttaa rentoutumista.

Peräaukon lihakset ovat tahdonalaisia lihaksia, joita pystyy rentouttamaan ja supistamaan helposti. Kokeile puristaa 10 sekuntia lantionpohjan ja peräaukon lihaksiasi niin kovaa kuin pystyt. Lihasten paikallistamisen ja herättelyn jälkeen niiden rentouttaminen on helpompaa.

Syvillä hengityksillä voidaan rentouttaa koko kehoa ja mieltä. Syvemmältä peräsuolesta löytyvät lihakset eivät ole tahdonalaisia. Niiden rentoutumiseen auttaa esimerkiksi turvallisuuden tunne. Luottamus kumppaniin on edellytys peppuseksin onnistumiselle. Esileikki kuuluu myös anaaliseksiin. On tärkeää, että olette molemmat kiihottuneita.

Hengitysharjoitus:
1. Hengitä keuhkot nenän kautta täyteen ilmaa niin, että pallea pullistuu ulospäin.
2. Pidätä hengitystä noin kolme sekuntia.
3. Uloshengityksessä päästä ilmaa vähitellen suun kautta ulos ja palleaa jännittämällä (vetämällä napaa sisäänpäin) puhalla viimeisetkin ilmat keuhkoista ulos.
4. Toista noin kymmenen kertaa.

Bonusvinkki syvempään nautintoon:

Kokeilkaa asteittaista sisään työntymistä. Mies painaa peniksen peräaukon suuta vasten samalla suuaukkoa peniksellä ”hieroen”. Kun peräaukon suu rentoutuu, mies työntää peniksen sisään sentin parin syvyyteen, pitää elimensä paikallaan hetken ja vetää sen sitten rauhallisesti kokonaan ulos. Seuraavalla kerralla mies työntää peniksensä hieman syvemmälle, pitää hetken paikallaan ja vetää rauhallisesti kokonaan ulos. Näin voidaan edetä, kunnes penis on kokonaan sisällä.

Erilaisia asentoja - kokeilkaa, mikä tuntuu parhaalta

Mikä tahansa asento käy anaaliseksiin, mutta näillä on helpoin aloittaa:

Lähetyssaarnaaja

Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta.
Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Kuva: Yle marja hintikka live

- Joillekin paras vaihtoehto. Helppo olla rentona. Katsekontakti säilyy.

Kylkiasento

Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Kylkiasento.
Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Kylkiasento. Kuva: Yle marja hintikka live

- Samat edut kuin lähetyssaarnaajassa.

Takaapäin mahallaan

Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Takaapäin mahallaan.
Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Takaapäin mahallaan. Kuva: Yle vanhempien seksikoulu

- Yksi parhaimmista tavoista aloittaa – lähetyssaarnaajan lisäksi.

Ratsastus

Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Ratsastus.
Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Ratsastus. Kuva: Yle vanhempien seksikoulu

- Nainen pystyy itse kontrolloimaan liikkeen syvyyttä ja nopeutta. Mies pystyy hyväilemään ja ohjaamaan samalla. Naisen on suhteellisen vaikea olla rentona.

Takaapäin kontillaan

Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Nelinkontin takaapäin.
Vanhempien seksikoulu. Kokeile kakkosta. Nelinkontin takaapäin. Kuva: Yle vanhempien seksikoulu

- Monille mahdollisesti myös kivuliain vaihtoehto. Kovempaan menoon.

Riston ja Saanan vinkit

Myös seksikoulun pariskunta Risto ja Saana ovat tehneet töitä löytääkseen peppuseksin parhaat puolet. Monilla naisilla on pelkoja anaaliseksiä kohtaan. Siihen voivat vaikuttaa mahdolliset aikaisemmat kivuliaat kokemukset tai ihan kokemattomuus.

– Myös meillä tilanne oli sama. Päätimme kuitenkin kokeilla sitä koska meillä on hyvin vahva keskinäinen luottamus, joka on edellytys sille, että uskaltaa mennä seksissä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Vain silloin voi löytää uusia tapoja nauttia läheisyydestä, seksuaalisuudestaan ja kumppanistaan. Usein nautinnon esteenä on oma mieli ja ennakkoasenteet, kertoo Risto.

– Kun antaa itselleen luvan toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan täydesti, vapautuu estoista ja pystyy antautumaan nautinnolle täysin. Peppuseksi on monipuolistanut seksielämäämme ja mahdollistanut erilaisia kokonaisvaltaisia orgasmeja. Suosittelemme kokeilemaan! rohkaisee Saana.

Anaaliseksin jälkeinen pieni verenvuoto tai arkuus ei ole vaaral­lista, jos se ei kestä päivää pidempää. Jos kipu tai vuoto jatkuu, syynä voivat olla peräpukamat, jotka vaativat lääkärillä käyntiä.

Artikkelia varten haastateltu: Tarja Santalahti, kliininen seksologi, psykoterapeutti, Väestöliiton Familia Oy sekä seksikoulun esiintyjät Saana ja Risto.

Lue myös:

Tutustu muihin Vanhempien seksikoulun harjoitteisiin.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.