Hyppää pääsisältöön

Mikä on Suomen leppoisin kunta? Auta meitä selvittämään!

sUOMEN LEPPOISIN KUNTA
sUOMEN LEPPOISIN KUNTA suomen leppoisin kunta

Millainen on elämänrytmi sinun kotikulmillasi? Kiirehtiikö väki take away -kupit hölskyen eteenpäin vai käyskentelevätkö ohikulkijat rennosti keinuen pitkin kyläraittia?

Keskimääräinen kävelynopeus voi kertoa jotain kaupungin rytmistä. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että kaupungeilla todella on ominainen kävelyrytminsä, joka ei juuri muutu ajan myötä.

Mikä sitten antaa kaupungille sen rytmin? Siihen vaikuttaa ainakin kaupungin koko. Suuremmissa kaupungeissa kävelytahti on kiivaampi, mutta väkiluku selittää vain osan vaihtelusta. Kävelytahti vaikuttaa olevan myös kulttuurisidonnaista. Länsimaissa ja Japanissa on mitattu korkeampia kävelynopeuksia kuin esimerkiksi Tyynenmeren saarilla. On havaittavissa myös merkkejä kävelytahdin globaalista kiihtymisestä.

Prisma Studio lähtee tutkimaan millainen elämänrytmi Suomessa sykkii. Alustavien tutkimuksimme perusteella vaikuttaisi, että suomalaiset harppovat rinta rinnan berliiniläisten ja lontoolaisten kanssa. Mutta mikä on Suomen leppoisin kunta? Entä missä on kovin hoppu? Auta meitä selvittämään!

VOIT OSALLISTUA KAHDELLA TAVALLA:

1. Kuvaa #walkfie ja lähetä se meille!

Kuvaa noin 10 sekunnin video omaa kävelyäsi julkisella paikalla. Kävele luontevaa vauhtia, jota kävelisit muutenkin kyseisellä paikalla. Lähetä video meille ja laskemme siitä kävelyrytmisi! Muista kertoa, millä paikkakunnalla mittaus tapahtui! Videosi saattaa vilahtaa Prisma Studion lähetyksessä tai nettivideoissa.

Voit raportoida kolmella tavalla:
- Lisää video Prisma Studion Facebook-sivulle.
- Lähetä video tästä käyttäen osoitetta prisma.studio@yle.fi
- Voit myös itse laskea, montako askelta otit kymmenessä sekunnissa ja kertoa meille Prisma Studion Facebook-sivulla.

Katso walkfie-opastus!

2. Ryhdy tutkijaksi ja mittaa kävelijöitä kotipaikkakunnallasi

Haluatko itse ryhtyä tutkijaksi? Lähde tarkkailemaan ohikulkijoita omalla paikkakunnallasi. Tarvitset vain mittanauhan, sekuntikellon ja muistiinpanovälineet. Mittaa kävelijöille rata ja kellota heidän kulkuaan radalla!

Tarkat ohjeet löytyvät täältä. Ohjeet on laadittu kansainvälisten kävelytutkimusten pohjalta.

Katso esimerkki kävelymittauksesta!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

    Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

    Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

  • Juorua oikein, se tekee tutkitusti hyvää!

    Kaikki juoruavat ja se on hyvä juttu.

    Väitetään, että kaikki ihmiset juoruilevat. Nyt laaja tutkimus todistaa, että näin tosiaan on, eikä se ole lainkaan huono juttu.

Uusimmat sisällöt - Tiede