Hyppää pääsisältöön

Abbaa ja anjovista – ruotsalaisia tapoja ja ruokaperinnettä

Kolme ihmistä rapujuhlissa
Kolme ihmistä rapujuhlissa Kuva: iwishmynamewasmarsha ruotsi

Ruotsalaisiin tapoihin ja perinteisiin liittyvät juhlapyhät ja ruoka. Juhlaan on aihetta lähes vuoden jokaisena kuukautena. Uudelle perinteelle, Kanelbullens dag eli Korvapuustin päivälle löytyi näin ollen tilaa vasta lokakuusta.

Högtider och traditioner - perinteisiä juhlapyhiä

Juhlapyhät aloittaa joulukuussa Lucia ja kaikille tuttu jul. Silloin nautitaan sahramipullia ja muuta jouluruokaa. Helmikuussa on vuorossa fettisdag eli laskiainen ja laskiaispullia. Maalis-huhtikuussa juhlan aiheena on påsk - makeita herkkuja ja muuta pääsiäisruokaa.

Tähän väliin tulee Valborgsafton eli vappu ja kesäkuussa juhannus, midsommar – silliä, uusia perunoita ja mansikoita. Heinäkuussa lomaillaan, mutta elo-syyskuussa onkin vuorossa tuplajuhlat – surströmmingsklämma ja kräftskiva - hapansilakkaa höysteineen ja rapujuhlat. Muutaman pullapäivän jälkeen onkin jo marraskuu ja aika syödä hanhea, Mårtensgås.

Jul – joulu

Piparkakku, jossa lukee God Helg
Piparkakku, jossa lukee God Helg Kuva: nenyaki ruotsi

Julbord on yleensä koko perheen ateria jouluaattona. Joulupöydästä nautitaan kuitenkin koko joulukuun ajan ystävien ja työtovereiden seurassa. 1600-luvulta lähtien kuusi on kannettu ulos 13. tammikuuta, tjugondag Knut. Knut kör julen ut! Kiireisimmät heittävät joululle hyvästit jo 6. tammikuuta, på trettondagen.

Joulupöydästä löytyy paljolti samoja herkkuja kuin Suomessakin, poikkeuksena laatikkoruoka Janssons frestelse - Janssonin kiusaus, prinskorv - pikkunakit, erilaiset makkarat, köttbullar - lihapullat ja revbensspjäll - possun kylkipaisti. Alkoholiton joulujuoma on meidän kotikaljaamme vastaavaa julmust. Joulupukki on ruotsalaisittain jultomte ja aattoiltapäivänä kello 17.00 koko Ruotsi kokoontuu katsomaan televisiosta Aku Ankan joulutervehdystä - Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Lue lisää ruotsalaisesta joulusta!

Fettisdagen – laskiainen

Laskiaspullia
Laskiaspullia Kuva: jon åslund semla

Laskiaispullat, semlor on Ruotsissa täytetty mantelimassalla. Laskiaispullilla herkutellaan jo hyvissä ajoin heti joulun jälkeen ja aina pääsiäiseen saakka. Päivää kutsutaan myös laskiaispullapäiväksi, semmeldagen. Herkku on innoittanut myös uusiin kokeiluihin kuten hot dogin muotoisiin laskiaispulliin, laskiaispullakakkuihin ja mustikkatäytteeseen. Pullan voi nauttia myös kääryleenä - semmelwrap!

Laskiaissunnuntai on fläsksöndag ja -tiistai fettisdagen.

Påsk – pääsiäinen

Irtokarkkeja
Irtokarkkeja - lösgodis Irtokarkkeja Kuva: let ideas compete ruotsi

Pääsiäinen on Ruotsissa varsinainen karkkipyhä. Lounaaksi nautitaan usein lohta ja silliä, mutta päivällisellä on tarjolla perinteisesti lammasta ja parsaa. Mämmiä ei syödä, mutta karkkia kyllä, noin kilon verran per henkilö. Tiesitkö, että ruotsalaiset syövät eniten irtokarkkia maailmassa!

Pääsiäisen päivät ovat: Dymmelonsdagen - kellokeskiviikko, Skärtorsdagen - kiirastorstai, Långfredagen - pitkäperjantai, Påskafton - meillä nimellä lankalauantai, Påskdagen - pääsiäinen.
Pääsiäispupu, påskhare, jakaa lapsille karkkeja. Ruotsissa kiertävät noidiksi pukeutuneet lapset, påskkärringar, kiirastorstaina. Pääsiäisen pääjuhla on lauantai, Påskafton.

Glad första maj! – Hauskaa vappua!

Ruotsalainen vappukokko
Valborgseld Ruotsalainen vappukokko Kuva: Michael Svensson valborg

Ruotsissa vappuun liittyvät kokkotulet, Valborgseld. Perinteen mukaan tulien tarkoituksena on karkoittaa pahoja henkiä. Vapunpäivänä, den första maj, järjestetään myös vappumarsseja, kuten Suomessakin. Vappuaattoa pidetään perinteisesti viimeisenä talvipäivänä. Taalainmaalla, Dalarna, voit myös törmätä vappunoitiin, valborrar. Vappukokkoperinne on yleinen koko maassa. Sen sijaan vappupalloja et Ruotsissa juurikaan näe!

Midsommar – juhannus

Tyttöttjä juhannusseppeleet päässä
Tyttöttjä juhannusseppeleet päässä Kuva: Peter Salanki ruotsi

Ruotsalaiseen juhannukseen kuluvat ehdottomasti juomalaulut ja snapsit. Ruokapöytä notkuu herkkuja – silliä ja perunaa, ja totta kai juhannuksena myös grillataan. Perinteinen päähine on juhannuskranssi. Ruotsissa juhlaan kuuluu myös juhannussalko, majstång, jonka ympärillä tanssitaan perinteisiä piirileikkejä.
Juhannuskranssi
Midsommarkrans Juhannuskranssi Kuva: Cecilia ruotsi
Ihmisiä tanssimassa juhannussalkon ympärillä
Majstång Ihmisiä tanssimassa juhannussalkon ympärillä Kuva: Marcus Linder juhannus

Surströmming – hapansilakka

Annos hapansilakkaa
Surströmming Annos hapansilakkaa Kuva: Helio Loureiro ruotsi

Tässäpä varmasti perinteisin täysin ruotsalainen herkku. Surströmming saapuu kauppoihin perinteisesti elokuun kolmantena torstaina. Se nautitaan manteliperunoiden, voin, punasipulin ja kermaviilin kera. Herkkuannos rakennetaan usein rieskan tyyppisen tunnbrödin päälle.

Keväällä pyydetyt pienet silakat suolataan ja niiden annetaan "mädäntyä" kaikessa rauhassa ennen purkitusta. Haju on varsin persoonallinen! Perinne juontaa juurensa aina 1700-luvulle ja hapattamisen tarkoituksena oli niihin aikoihin tietysti kalan säilöminen.

Hapansilakkaa purkissa
Mukana myös haju! Hapansilakkaa purkissa Kuva: Stefan Leijon ruotsi
Hapansilakkapurkin avaaminen muovipussissa
Avataan varovasti! Hapansilakkapurkin avaaminen muovipussissa Kuva: Thomas Angermann ruotsi

Kräftskiva – rapujuhlat

Ihmisiä pöydän ääressä rapujuhlissa
Ihmisiä pöydän ääressä rapujuhlissa Kuva: Jens Karlsson ruotsi

Syyskesän rapujuhliin kuuluvat hassut hatut, koristeet, snapsit ja tietysti juhlien kohokohta, ravut. Pöytään katetaan usein myös ostpaj - juustopiiras, jonka juustolaatu on tietysti se ainoa oikea, Västerbotten. Jos pöytään katetaan pelkkää juustoa, se on mausteista kryddostia.

Ruotsin suurimmat rapujuhlat pidetään Skansenilla. Ravustuskausi on perinteisesti alkanut 7. elokuuta, mutta nykyään ei rajoituksia ole.

Keitettyjä rapuja vadissa
Kräftor Keitettyjä rapuja vadissa Kuva: Frugan ruotsi
Juustopiirasta rapujuhlissa
Västerbottenspaj Juustopiirasta rapujuhlissa Kuva: Robert Young ruotsi

Amanda opastaa miten rapuja syödään!

Mårtensgås – Martin päivä

Hanhipaistia ja perunoita
Hanhipaistia ja perunoita Kuva: Lugi Anzivino ruotsi

Hanhipaisti laitetaan uuniin perinteisesti 10. päivä marraskuuta, Martin päivänä, joka on ruotsalaisessa kalenterissa Mårtenin päivän aatto, mårtensafton. Juhla-aterialla nautitaan hanhen verestä tehtyä svartsoppa-keittoa, erilaisia hanhen sisäelimistä valmistettuja ruokalajeja, hanhenmaksamakkaraa, perunoita, punakaalia ja luumumuhennosta.

Pääruoka on hanhenpaistia, joka on täytetty omenoilla ja kuivatuilla luumuilla. Jälkiruuaksi tarjotaan omenapiirasta. Päivän nimeä ei pidä sekoittaa Mårten-hanheen, jonka selässä Nils Holgersson matkusti ympäri Ruotsia! Päivä liitetään nykyään skoonelaisuuteen, mistä myös Nils oli kotoisin.

Nils Holgersson 20 kruunun setelissä
Mårten gås ja Nils Nils Holgersson 20 kruunun setelissä Kuva: Georgios Karamanis seteli
Hanhen sisäelimistä tehtyä svart soppaa
Svartsoppa Hanhen sisäelimistä tehtyä svart soppaa Kuva: Andreas Nilsson ruotsi

Kuuntele ja lue lisää Nils Holgerssonista!

Husmanskost – kotiruoka

Perinteisin ruotsalainen kotiruoka on tietysti köttbullar med potatismos - lihapullat ja muusi, puolukkahillolla höystettynä. Yleisesti ottaen ruotsalaiset syövät melko samoja ruokia kuin suomalaiset, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Perunamykyn, paltin, variaatio kroppkaka on todella yleinen kuin myös stekt fläsk med löksås - käristettyä possunkylkeä ja sipulikastiketta.

Palt ja Falukorv

Ruotsalaista perinneruokaa, palt
Palt Ruotsalaista perinneruokaa, palt Kuva: Mrs Gemstone ruoka
Falukorvia tiskissä
Falukorv Falukorvia tiskissä Kuva: Julien Menichini ruotsi

Pohjois-ruotsalainen perinneruoka palt on possunlihalla täytetty, keitetty perunamyky. Kylkeen tietysti puolukkahilloa ja potun päälle voisilmä.

Taalainmaan perinneruoka, tuo punainen pötkylä falukorv on varmaankin meidän HK:n sinisen ruotsalainen serkku. Tästä valmistetaan usein uunimakkaraa tai paistetaan pannulla makkarakiekkoja.

Falukorvin tai lihapullien kanssa ruotsalaisille maistuvat kermamaidossa haudutetut pikkumakaronit - stuvade makaroner.

Mätitahna ja Polkagris

Mätitahnaa näkkileivällä
Mätitahnaa näkkileivällä Kuva: Astrid Berglund ruotsi
Polkagris-tankoja
Polkagris-tankoja Kuva: Franklin Heijnen ruotsi

Kalles kaviar, Kallen mätitahna, on ruotsalaisempi kuin ruotsalaiset itse. Sen resepti on vuosisatoja vanha ja kotoisin Ruotsin länsirannikolta, mutta maailmallakin tunnetut tuubit tulivat kauppojen hyllyille vasta 1950-luvulla.

Puna-valkoraidallisia karkkipötköjä, polkagris, valmistetaan edelleen leipomoissa käsityönä. Perinne juontaa juurensa Grännaan ja vuoteen 1859, jolloin köyhä leskirouva Amalia Eriksson (1824-1923) sai luvan perustaa leipomon elättääkseen perheensä. Leivonnaisten lisäksi hän valmisti ja myi piparminttumakeisia, joiden salainen resepti paljastettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Nykyään polkagrisin reseptin löytää myös ruotsalaisista keittokirjoista.

Fika – Kahvitellaan!

Ihmisiä kahvilassa kesällä
Fika hos Flickorna Lundgren Ihmisiä kahvilassa kesällä Kuva: Erik Forsberg ruotsi

Kahvittelu ystävien ja työtovereiden kesken, fika, on Ruotsissa vähintäänkin yhtä suosittua kuin meillä Suomessa. Jos kahvikupposeen yhdistetään leivosherkku, kyseessä on gofika. Flickorna Lundgrenien puutarhakahvila Ruotsin länsirannikolla on tutustumisen arvoinen paikka

Katso täältä muita matkailuvinkkejä ja nähtävyyksiä Ruotsissa!

Nya seder – Uusia perinteitä

Ruotsalaisia korvapuusteja
Ruotsalaisia korvapuusteja Kuva: Erik Forsberg ruotsi
Vohveli lakkahilolla ja kermavaahdolla
Vohveli lakkahilolla ja kermavaahdolla Kuva: let ideas compete ruotsi

Kanelbullens dag - korvapuustin päivä 4. lokakuuta. Ruotsissa korvapuusti on usein pyöräytetty paperiseen leivosvuokaan.

Våffeldagen - vohvelin päivä 25. maaliskuuta. Rapeita vohveleita, ihanaa hilloa, sylt, ja kermavaahtoa!

Nationaldagen – Ruotsin kansallispäivä

Kuningasperhe tulee Skansenille juhlimaan kansallispäivää
Kuningasperhe Skansenilla Kuningasperhe tulee Skansenille juhlimaan kansallispäivää Kuva: Bengt Nyman ruotsi

Ruotsissa kansallispäivänä, nationaldagen, ei juhlita Ruotsin itsenäisyyttä, koska maan itsenäisyys ei koskaan ole ollut uhanalainen. Sen sijaan juhlalla halutaan korostaa Ruotsin monikulttuurisuutta ja demokraattista yhteiskuntaa. Kansallispäivän viettoon liittyvät perinteet eivät vielä ole täysin vakiintuneet, mutta esimerkiksi Skansenin kansallispäiväjuhlasta on jo tullut tärkeä rituaali.

Kansallispäivää juhlitaan 6. kesäkuuta. Päivä oli aiemmin nimeltään Svenska flaggans dag – Ruotsin lipun päivä.

Ihmisiä kulkueessa Ruotsin kansallispäivänä
Ett mångkulturellt samhälle Ihmisiä kulkueessa Ruotsin kansallispäivänä Kuva: Danko Durbic lippu
Kansallispäivän juhlintaa Skansenilla
Fest på Skansen Kansallispäivän juhlintaa Skansenilla Kuva: Bengt Nyman ruotsi

Lue lisää Ruotsin kansallispäivästä!

Muuta mielenkiintoista

Studenter – Ylioppilaat

Ruotsalaisia ylioppilaita
Ruotsalaisia ylioppilaita Kuva: Johan Persson ruotsi

Ruotsalaisten ylioppilaiden valmistujaiset ovat täynnä huutoa, naurua ja pillien vihellystä. Kaikki saavat kaulaansa ystäviltään mitä erilaisimpia nauhoihin ripustettuja pikkuesineitä, skumppapulloista nallekarhuhin. Vanhemmat ovat valmistaneet tuoreelle koulunsa päättäneelle kyltin, jossa on lapsuudenkuva, nimi, koulun nimi ja tietysti onnentoivotukset. Ruotsissa ei järjestetä helmikuisia penkkariajeluita, sillä koulu päättyy kesäkuussa. Lukulomaa kun ei ole, sillä Ruotsin lukioissa ei ole ylioppilaskirjoituksia.

Autoajelulle lähdetään kuitenkin juhlistamaan koulun päättymistä ja tietysti sitä ansaittua valkoista lakkia! Lakki onkin sitten aivan oma lukunsa - sen voi jokainen tuunata aivan oman makunsa mukaiseksi. Timanttikoristeet ja nahkalippa? Ylioppilaslakin reunaan on kirjailtu tekstiä, yleensä ainakin oma nimi ja koulun nimi. Ystävien lakin vuoriin kirjoittamat onnentoivotukset lämmittävät mieltä vielä vuosienkin jälkeen.

Lähteitä ja linkkejä:
Nordiska Museet: Årets dagar
Skansen: Svenska högtider

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!