Hyppää pääsisältöön

#Afrikkakuva-kilpailu ratkesi

Kollaasi Teeman #afrikkakuva-kisan voittajista
Kollaasi Teeman #afrikkakuva-kisan voittajista #afrikkakuva

Teeman Afrikkakuvakilpailu on ratkennut. Raati palkitsi yhteensä yksitoista kuvaa.

Raadin yksimielisellä päätöksellä ja suurella innostuksella voittajaksi nousi Joona Petterssonin burberrymoottoripyöräilijä Dakarissa Senegalin pääkaupungissa. Miehen asu ja pyörä ovat tee se itse -tekniikalla tuunattu kokonaan kuvioklassikolla. Raati kiittää kaikkien osallistujien ymmärrystä siitä, mitä Uudella Afrikalla oltiin haettu ja kuinka kuvat linkittyivät kuin itsestään osaksi Yle Teemalla esitettyjä Made in Africa ja Uusi Afrikka -sarjoja, joissa sukellettiin muodin ja musiikin, tyylin ja tyylitaitureitten maailmaan Afrikan mantereella.

Burberry moottoripyöräilijä Yaoundésta, Kamerunista
Voittajakuva Burberry moottoripyöräilijä Yaoundésta, Kamerunista Kuva: Joona Pettersson #afrikkakuva

Raadin perusteluiden siivittämänä muita palkittuja ovat:

Toimittajalegenda Rauli Virtasen bongaama Koivu-jääkiekkopaitaan pukeutunut paikallinen mies Kiberassa, Nairobissa. Perustelut: absurdi kohtaaminen, jonka on pakko olla totta.

Poika seisoo selin jääkiekkoilijan paita päällä, paidassa lukee Koivu 11
Poika seisoo selin jääkiekkoilijan paita päällä, paidassa lukee Koivu 11 Kuva: Rauli Virtanen Rauli Virtanen,afrikkakuva

Haukotteleva leijona. Raati oli päättänyt, ettei yhtään safarikuvaa palkittaisi ja pehmeni heti kun näki nimimerkki I:n otoksen.

Leijona seisoo kuono kohti taivasta
Leijona seisoo kuono kohti taivasta Kuva: I leijona,kuvakisa

Valkoisiin hilkkoihin pukeutuneet leidit herättivät kysymyksen, onko VP Ronkaisen kuva uusi vai vanha, niin ajaton se oli. Lisäpisteitä symmetriasta, joka miellytti silmää.

Kaksi hymyilevää tyttöä La Maison des Esclavesin portailla 5 maaliskuuta 2009
Kaksi hymyilevää tyttöä La Maison des Esclavesin portailla 5 maaliskuuta 2009 Kuva: VP Ronkainen kuvakisa

Portaat vai kuivuneiden olkipaalien kasa, jonka ylitse teini kirmaa. Hieno sommittelu ja hyvä hetken tallentamisen taito. Kuva: Vera Suutari.

Poika juoksee kivisiä portaita ylös Namibian Katuturassa
Poika juoksee kivisiä portaita ylös Namibian Katuturassa Kuva: Vera Suutari vera suutari

Nakkikioskin myyjä, jonka paita julistaa kuolemattomuutta. Heli Schultzin filmaattinen kuva Ghanasta, kuva, jota jaksaa katsoa kauan.

Mies grillaa rannalla Accrassa, Ghanassa, makkarat odottavat tikuissaan pystyssä
Mies grillaa rannalla Accrassa, Ghanassa, makkarat odottavat tikuissaan pystyssä Kuva: Heli Schultz kuvakisa

Nimimerkki Hannelore22: African graffiti, suoraan Soweton sydämestä. Urbaani, mielenkiintoinen.

Graffititaidetta Sowetossa, Etelä-Afrikassa 2009
Graffititaidetta Sowetossa, Etelä-Afrikassa 2009 Kuva: Hannelore22 hannelore22

Muotisiskokset nojaamassa pintamateriaalinsa menettäneeseen aitaan. Globaali, hyvät värit, tasa-arvoinen ja huoleton lopputulos. Kuvaaja Minna Komulainen.

Senegalilaisen muotisuunnittelijan Rama Diaw'n kevätmalliston kuvauksissa kaksi mallityttöä muurin edustalla.
Senegalilaisen muotisuunnittelijan Rama Diaw'n kevätmalliston kuvauksissa kaksi mallityttöä muurin edustalla. Kuva: Minna Komulainen kuvakisa

Koira varjossa keskipäivän kuumuudelta Cap Verdessä. Klassikko jo syntyessään, vekkuli siluetti ja hienot värit. Kirjankanteen tai julisteeseen! Kuvaaja: Instagram-käyttäjä pusulaura.

Instagrampoppari, joka kuvatekstien luettua varmistuu vaatesuunnittelijaksi.“ Tältä näyttää nyky-afrikkalainen. Hyvä poseeraus vangittuna valokuvaan. Kuvaaja: Instagram-käyttäjä elviirasuulasvuo.

Skip Instagram post

Tyylikkäänä töissä teeviljelmillä. “Tässä on asenne ja tyyli.” Kuva: Instagram-käyttäjä tipelto eli Timo Peltokangas.

Skip Instagram post

Ykkössijaa lukuun ottamatta raati ei asettanut kuvia paremmuusjärjestykseen. Onnittelut kaikille voittajille ja suurkiitos kaikille osallistuneille!

Raatiin kuuluivat valokuvaaja Tuomo Manninen, Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti sekä toimittajat Maria Seppälä ja Lauri Itäkannas.

Katso alta kaikki afrikkakuvat

  • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

    Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

    Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

  • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

    RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

    Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema