Hyppää pääsisältöön

Kalevalan tarinat taipuvat heavybändin sanoituksiksi

Kalevala pöydällä
Kalevala pöydällä Kuva: Miikka Luotio opus

Taiteilija Pekka Kainulainen on sanoittanut Amorphis-yhtyeelle viisi albumillista musiikkia innoittajanaan Kalevala. Kainulaisen mukaan kalevalaiset sanat sopivat hyvin bändille, koska Amorphiksen musiikissa on laaja tunnespektri ihan kuten Kalevalassa.

Kainulainen sai itse vuonna 1985 herätyksen Vanhaan Kalevaan tavatessaan yhden kesänäyttelyn puitteissa Shamaani Setälän ja taiteilija Erkki Pirtolan. Heidän opastaminaan hän sukelsi suomalaisuuden syövereihin Kalevalan kautta.

- Sen jälkeen se on ollut kuvataiteilijana yksi juureni. Sanoitusten tekeminen Amorphikselle tuli sitten ihan yllättäen, sattuman kautta paljon myöhemmin.

Pekka Kainulainen kirjoittaa tekstit suomeksi ja Erkki Virta ja Ike Vil kääntävät tekstit englanniksi. Aluksi Kainulainen mietti, miten se onnistuisi.

- Kuvataiteilijana minulla on kuitenkin se kuva päällimmäisenä. Jos orkesterin suunnalta minulle annetaan joku sana, että ala siitä punomaan uutta sanoitusta, niin se synnyttää kuvan, jonka sitten kerron ja kuvailen sanoin. Käännös on mielestäni hyvä, jos se sama kuva välittyy yli kielirajojen.

Kun Kainulainen teki ensimmäiset sanoitukset Amorphiksen levylle Silent Waters, bändi antoi Kainulaiselle yhden sanan: Lemminkäinen. Edellisen levyn bändi oli tehnyt Paavo Haavikon Kullervo-tekstiin ja he halusivat jatkaa sarjaa Kalevalan voimahahmoista. Lemminkäisen jälkeen seuraavan levyn teemaksi tuli Ilmarinen ja sen jälkeen Väinämöinen.

- Seuraavissa levyissään bändi toivoi hieman etäisyyttä Kalevalaan ja olin ihan ihmeissäni, että mitenhän se nyt onnistuu. Mutta olen sitten lähtenyt Uuden Kalevalan kalevalaisiin maisemiin ja kuviin vaeltamaan ja sieltä hakenut sanoja. Vaikkei sanat suoraan tulekaan Kalevalasta, niin sanoituksista välittyy se, että ihmisen ja luonnon suhde on kalevalainen, Kainulainen kertoo.

Taitelija Pekka Kainulaisen performanssi
Taitelija Pekka Kainulaisen performanssi Taitelija Pekka Kainulaisen performanssi Kuva: Jouko Vatanen pekka kainulainen,performanssi,taiteilijat

Kalevalan pyrkimys tasapainoon

Kainulaista kiehtoo Kalevalassa se, että mitä Kalevalan hahmot sitten tekevätkin, niin he mittaavat sitä ympäristöstä; kasveista, marjoista, eläimistä, kaloista, taivaan kosmisista ilmiöistä, suurista karhuista ja jumalten teoista. He hakevat tasapainoa.

Kainulainen toivookin, että kappaleet välittävät bändin kuulijoille ympäri maailman jotain suomalaisesta pyrkimyksestä tasapainoon itsensä ja ympäristönsä kanssa.

- Elämä on sotaisaa ja vaikeaa, mutta tasapainoa hakekaamme vaan.

Kainulaisen tarkoituksena ei ole ollut tehdä Kalevalasta lopullista tulkintaa, vaan hän on antanut sen viedä mukanaan ja katsonut mitä siitä muotoutuu tällä kertaa.

- Olen saanut luvan itse Elias Lönnrotilta, joka on kirjoittanut, että kukin muistaa omalla tavallaan ja tuo oman lisänsä tarinaan. Kaikki siis elää ja muuttuu, mutta joku tarinoiden kudos, maisema ja maailma sieltä syntyy ja siinä on tasapaino.

Ote sanoituksesta Amorphiksen levyltä Under the Red Cloud

Uhri
Ottaisit vastaan uhrini
ottaisit omaksesi lahjani
antaisin maan punaiset marjat
antaisin puun kultaiset omenat

Toisin veden viljan luoksesi
toisin metsän aitan antimet
kirkkaan virran kasvattamat
hämärän salin luovuttamat

Laskisin lahjani pestylle kivelle
laskisin uhrini puhtaalle puulle
sijaisin aarteeni havuvuoteelle
kattaisin kalliopöydälle...

Sacrifice
I have brought this treasure
Berries red and apples golden
From the soil from these grounds
Would you take them as your own

Come before the winter`s gale
Before the frost and snow
Take what I will give you
Accept my sacrifice
Come when the sun has gone away
When the warmth has gone
Take what I will give you
Accept my sacrifice

I have brought this treasure
And lay my gift on a bed of sprigs
You will find when darkness falls
My offerings on clean, cold stone...

(sanoitus Pekka Kainulainen, englanninkielinen käännös Ike Vil)

Amorphis: Sacrifice (Youtube)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri