Hyppää pääsisältöön

Näitkö jo? - Yle FOLK perusti internetiä kuratoivan tekijäjoukon

Yle Folkin uudet kuraattorit
Yle Folkin uudet kuraattorit Kuva: Kimmo Syväri // Koski Syväri yle folk

Yle FOLK ottaa seitsemän nuoren kuraattorin voimin kiinni bloggaamisen ja vloggaamisen rinnalle kehittyvästä megatrendistä, kuratoinnista. FOLK julkaisi maaliskuun 1. päivä oman kuratointipalvelunsa suositun pienrahoituspalvelunsa rinnalle.

“Näitkö jo?” on tänä päivänä yksi yleisimmistä kysymyksistä niin nuorten kuin yleisesti diginatiivien parissa, kun halutaan esitellä ensimmäisenä verkosta löydetty sisältö. Verkon valtava tietotulva, ihmisten rajallinen aika sekä kärsimättömyys ovat nostaneet sisältöjen suosittelun ja kavereiden tägäämisen suureksi trendiksi.

Kuraattorien tavoitteena on tarjota seuraajilleen etusivu internetiin. Kuraattorit suosittelevat sisältöjä seitsemästä eri aihealueesta: ilmiöt, musiikki, hyvinvointi, yhteiskunnalliset asiat, elokuvat ja tv-sarjat, internetin foorumit sekä yö- ja klubielämä.

Kuraattorit poimivat kiinnostavia sisältöjä verkon syövereistä

Yle FOLK on valinnut seitsemän nuorta kuraattoria poimimaan verkosta päivän kiinnostavimmat sisällöt yhteiseen sisältövirtaan FOLKin sivulle. He ovat Tubecon-yhteisön tubettaja Aleksanteri Hakaniemi (ilmiöt), LCMDF-yhtyeen jäsen, muusikko Mia Kemppainen (musiikki), Spämmääjien ammattiyhdistyksen nokkamies, foorumisti Mika Väisänen (internetin foorumit), Indiedaysin bloggaaja Nadja Kamara (hyvinvointi), suosittu klubi-dj Niko “Dj Taste” Reijomaa (yö-ja klubielämä), kansalaisjournalisti Jaakko Keso sekä monimediaosaaja Katri Norrlin (elokuvat ja tv-sarjat).

Kuraattorit poimivat päivittäin internetistä seuraajilleen merkityksellisinä pitämiään mediasisältöjä, kuten yksittäisiä videoita, tweettejä, postauksia, instagram-kuvia ja blogitekstejä.

“Kuratointi ei sinänsä ole uusi ilmiö, sitä on tehty läpi historian eri muodoissa. Kuitenkin sen rooli tämän päivän infoähkyssä on enemmän kuin ajankohtainen. Bloggaamisen ja vloggaamisen rinnalle on syntymässä uusi nuorten joukko, jotka poimivat ja jakavat toisilleen kiinnostavia sisältöjä verkon syövereistä”, toteaa pääkuraattori Jan Zapasnik.

Kuratointiverkosto julkaistaan 1.3.2016 Yle FOLKin sivuilla yle.fi/folk. Palvelu rakennetaan tukemaan nykyistä, viime vuoden marraskuussa julkaistua, Yle FOLKin suosituksi noussutta pienrahoituspalvelua, jonka kautta kenellä tahansa on mahdollista hakea rahoitusta oman videon tekemiseen ja haaveensa toteuttamiseen. Kuratoinnilla nostetaan rahoitettuja videoita sisältövirtaan sekä kannustetaan suomalaisia tekemään rohkeita uusia videoita aiheista, joita kuraattorit poimivat verkosta.

Kuraattorit pähkinänkuoressa

ALEKSANTERI HAKANIEMI

Yle FOLKin kuraattori Aleksanteri Hakaniemi
Yle FOLKin kuraattori Aleksanteri Hakaniemi Kuva: Kimmo Syväri // Koski Syväri yle folk

Aleksanteri Hakaniemi on tubettaja. Hän on aktiivinen sisällöntuottaja eri alustoilla kuten Youtube, Periscope, Twitter ja Snapchat. Hän on myös osa alati kasvavaa Tubecon-kollektiivia, Evelinan kiertue-DJ sekä mukana myös yhtyeissä Justimus sekä Reino & The Rhinos. FOLKiin Aleksanteri kuratoi ja nostaa kiinnostavia ja ajankohtaisia ilmiöitä ja trendejä sosiaalisen median alustoilta, erityisesti tubettajien maailmasta.

NADJA KAMARA

Yle FOLKin kuraattori Nadja Kamara
Yle FOLKin kuraattori Nadja Kamara Kuva: Kimmo Syväri // Koski Syväri yle folk

Nadja Kamara on bloggaaja. Helsinkiläinen Nadja on kirjoittanut muotiin ja lifestyleen keskittynyttä blogiaan vuodesta 2008. Bloggaamisen lisäksi Nadja on aktiivinen valokuvauksen, tubettamisen ja yleisen somettamisen saralla. FOLKiin Nadja kuratoi ja nostaa kiinnostavia ilmiöitä ja trendejä blogimaailmasta, erityisesti muotiin, lifestyleen ja hyvinvointiin liittyen.

MIA KEMPPAINEN

Yle FOLKin kuraattori Mia Kemppainen
Yle FOLKin kuraattori Mia Kemppainen Kuva: Kimmo Syväri // Koski Syväri yle folk

Mia Kemppainen on muusikko ja biisinkirjoittaja. Hän ja hänen siskonsa Emma muodostavat LCMDF-nimisen yhtyeen. Mia reissaa pingispallon tavoin edestakaisin Berliinin ja Helsingin väliä, jotka ovat molempia hänen kotikaupunkejaan. Musiikkia tarkkaan seuraavana henkilönä Mia kuratoi FOLKiin kiinnostavia ilmiöitä ja trendejä musiikkimaailmasta.

JAAKKO KESO

Yle FOLKin kuraattori Jaakko Keso
Yle FOLKin kuraattori Jaakko Keso Kuva: Kimmo Syväri // Koski Syväri yle folk

Jaakko Keso on kansalaisjournalisti. Hän on utelias, kysyy paljon kysymyksiä ja haluaa ymmärtää ihmisten ja asioiden taustoja. Jaakko kuratoi ja raportoi merkittäviä tai piilossa olevia ilmiöitä yhteiskunnasta.

KATRI NORRLIN

Yle FOLKin kuraattori Katri Norrlin
Yle FOLKin kuraattori Katri Norrlin Kuva: Kimmo Syväri // Koski Syväri yle folk

Katri Norrlin on monimediaosaaja. Nettinatiivina ja suurena elokuvien ja tv-sarjojen ystävänä hänellä on aina ollut tarve analysoida ystävilleen sarjojen ja elokuvien käänteitä, näyttelijöitä ja ilmiöitä. Siksi Katri kuratoi FOLKiin ilmiöitä elokuva- ja tv-sarjojen maailmasta.

DJ TASTE

Yle FOLKin kuraattori DJ Taste
Yle FOLKin kuraattori DJ Taste Kuva: Kimmo Syväri // Koski Syväri yle folk

Dj Taste on deejii. Tämä puoliksi espanjalainen ja puoliksi suomalainen artisti on yksi Suomen arvostetuimmista ja tunnetuimmista deejiistä, joka on tehnyt vakuuttavan uran klubimaailmassa. FOLKiin Taste nostaa yöelämän viimeisimpiä ilmiöitä ja villityksiä.

MIKA VÄISÄNEN

Yle FOLKin kuraattori Mika Väisänen
Yle FOLKin kuraattori Mika Väisänen Kuva: Kimmo Syväri // Koski Syväri yle folk

Mika Väisänen on foorumisti. Hän on ystäviensä kanssa perustanut Spämmääjien ammattiyhdistyksen, SAY:n, joka koostuu radiosta, videosarjoista, lehdestä ja foorumista, ja joka pureutuu internet-maailman huumoriin, memeihin, trollaukseen ja yleiseen häröilyyn. Mika kuratoi FOLKiin internetiä, niin oudolta kun se kuulostaakin.

yle.fi/folk

Lue myös - yle.fi:stä poimittua