Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äidinkieli pääkuva

Täydellinen äidinkielen essee rakentuu hyvistä valinnoista

äidinkielen sensorin vinkit yo-kokeeseen kuva abitreeneihin
äidinkielen sensorin vinkit yo-kokeeseen kuva abitreeneihin Kuva: Annukka Palmén-Väisänen/Yle/Creative Market abitreenit

Ylioppilastutkintolautakunnan sensori Olli Löytty listaa vinkit äidinkielen esseekokeeseen. Hänen mielestään esseekoetta ei tulisi ajatella tehtävänä, jossa on oikeita ja vääriä vastauksia, koska mahdollisuuksia on monia. Löytty puhuu mieluummin hyvistä ja huonoista valinnoista. Näillä vinkeillä varmistat tekeväsi hyviä ratkaisuja kokeessa!

1. Valitse sinua puhutteleva aihe.

Valitse sinua kiinnostava aihe, josta tiedät jotakin. Lukija on vakuuttunut, kun kirjoittaja tietää, mistä puhuu.

Viime vuonna yhdessä tehtävistä pyydettiin pohtimaan omaa suhdetta klassiseen musiikkiin. Löytty kertoo lukeneensa useita esseitä siitä, kuinka kokelaalla ei ole minkäänlaista suhdetta klassiseen musiikkiin. Hän oli hämmentynyt aiheenvalinnasta eikä voi suositella vastaavaa.

Liian helpon aiheen valinta voi toisaalta myös koitua kohtaloksi.

– Liian helpon aiheen tunnistat siitä, että ideapankki tyhjenee saman tien. Tekstiin saa paremman tuntuman, jos sitä joutuu vähän pyörittelemään ja työstämään, sanoo Löytty.

Toinen tapa välttää liian helppoa aihetta on pohtia, minkälaisiin johtopäätöksiin kirjoituksesi johtaisi. Jos ne tuntuvat ennalta-arvattavilta kannattaa pohtia valintaa vielä kerran.

2. Hurmaa selkeällä näkökulmalla.

Muista, että kirjoittaminen on viestintää. Kuvittele lukijan paikalle mukava ihminen, jolle haluat selittää asiasi. Tiedosta näkökulmasi, kerro se myös lukijalle ja muista perustella. Tätä esseen kirjoittaminen kaikessa yksinkertaisuudessaan on.

Havainnollistaminen rikastaa tekstiä. Pelkkä ideoiden tasolla liikkuminen ei riitä. Esimerkit, mahdollisesti omasta elämästäsi, jotka havainnollistavat tai tukevat esseesi sanomaa, tarkoitusta tai käsitystä, ovat erittäin toivottuja.

Sama pätee toisin päin. Liika käytännön tasolla liikkuminen kaipaa sitä, että aihetta katsotaan kauempaa suuressa mittakaavassa. Teet vaikutuksen, kun osaat tasapainoilla käytännön esimerkkien ja abstaktisen tason välillä.

3. Vältä itsestäänselvyyksiä.

“Kautta aikojen”, “kaikki me olemme erilaisia” ja “kauneus on katsojan silmissä”. Kaikki nämä ovat esimerkkejä jaarittelevista ja tyhjänpäiväisistä itsestäänselvyyksistä.

Lattean esimerkin tai kielikuvan tunnistaa usein siitä, että se tulee ensimmäisenä mieleen. Jos asia on sanomattakin selvä, älä sano sitä.

Omaperäinen sen sijaan ei ole koskaan latteaa. Omaperäisyys ei ole teeskennellyn taiteellista vaan sitä, että kirjoittaa itsensä näköistä tekstiä.

On kuitenkin syytä muistaa, että yllättäviin valintoihin liittyy aina riskejä. Erikoisen ratkaisun kanssa kannattaa kysyä itseltään, onko se oikeasti perusteltua.

4. Älä kompuroi puhekielisyyteen.

– Oikeinkirjoitus ei ehkä ole maailman tärkein asia, mutta esseekoe on juuri se paikka, jossa voit osoittaa painaneesi mieleen jos jonkinlaisia kielioppisääntöjä, sanoo Löytty.

Kokelaan harrastuneisuus lukemiseen näkyy kielen käytössä. He eivät käytä puhekieltä, joka on yksi yleisimmistä ongelmista esseekokeessa. Tehokeinona sen käyttäminen on sallittua, mutta valinnan on oltava tiedostettu.

Lukemalla kirjallinen kieli tulee tutuksi ja myös luontevammaksi käyttää. Se onkin hyvä tapa valmistautua äidinkielen kokeeseen.

5. Aseta konteksti.

Löytty kertoo törmäävänsä liian usein teksteihin, joissa oletetaan lukijan katsoneen samat realitysarjat ja olevan täysin kärryillä nuorisokulttuurin uusimmista trendeistä.

Muista siis aina asettaa aiheesi kontekstiin. Näin kuljetat lukijaa mukanasi eikä kirjoittaminen mene yksin puhumiseksi.

6. Tarkista, että alku ja loppu ovat samaa tarinaa.

Usein kirjoittaessa käy niin, että lopputulos on hieman erilainen kuin aluksi oli suunnitellut. Siksi on tärkeää lukea viimeisenä vielä alku varmistaakseen, että tarina on johdonmukainen. Joskus sen joutuu kirjoittamaan viimeiseksi uudestaan.

Harhailua voi pyrkiä välttämään miettimällä aloittaessaan, mikä on esseen pääkysymys tai -sanoma. Sen voi kirjoittaa ylös muistutukseksi.

Napakka lopetus tekee vaikutuksen. Kannattaa lopettaa, kun asiaa ei enää ole. Löysä häntä vie kokonaisuudelta ryhdin.

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa pohtia, riittävätkö ainekset täyteen pituuteen. Jos asia loppuu kahden sivun jälkeen, voi viimeisistä sivuista tulla kohtalokkaan löysiä.

Kuva YTL:n sensori Olli Löytystä.
Sensori Olli Löytty Kuva YTL:n sensori Olli Löytystä. Kuva: Jenni Honkanen/Yle olli löytty

Keitä ovat sensorit?

Sensorit ovat ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, jotka laativat ja tarkastavat ylioppilaskokeet.

Muokkaus 31.3.2017: Juttuun lisätty kuva sensori Olli Löytystä.

Abitreenit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
 • Kuusi suoraa yo-koelähetystä – Abitreenit palvelee syksyn kirjoittajia!

  YTL: sensorit vastaavat kysymyksiin päivän kokeista.

  Yo-kirjoitusten ajaksi Abitreenit muuttuu vastauspalveluksi. Julkaisemme kaikki syksyn yo-kokeet vastauksineen ja käsittelemme niitä kuudessa suorassa lähetyksessä koepäivien iltoina. Lähetyksissä vierailee ylioppilastutkintolautakunnan sensoreita, opettajia ja kokeeseen osallistuneita abiturientteja. Sensoreille voi lähettää kysymyksiä etukäteen.

 • Syksyn 2017 yo-kokeet löydät täältä!

  Ylioppilaskokeet ajalta 11.9.–4.10.2017

  Yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koesivuilla aina koepäivinä kokeiden päättymisen jälkeen. Kommenttiketjuissa voi keskustella muiden kokelaiden kanssa. Täältä löytyvät linkit kaikille yo-koesivuille.

 • Näytä meille miltä ylppärit tuntuvat! — Osallistu Instagram-kisaan ja voita lahjakortti!

  Lähetä kuvasi häsällä Abitreenit ja osallistu kilpailuun!

  Abitreenit järjestää syksyn kirjoitusten kunniaksi Instagram-kuvakilpailun. Miten sinä kuvailisit kirjoitusten aikaista tunnelmaa? Ota kuva ja julkaise se Instagramissa hashtagilla #abitreenit ja voit voittaa 100 euron hyvinvointi-lahjakortin! Kilpailu jatkuu 29.9. asti, jolloin myös voittaja julkistetaan suorassa yo-koelähetyksessämme klo 17—19.30! Muista myös seurata Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit

 • Reaali I – yo-kokeet, koelähetys ja sensorien vastaukset

  Abitreenien reaalikoepäivän 18.9. aikataulu

  Abitreenit julkaisee päivän yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet. Abitreenien lähetyksessä keskustellaan psykologian, fysiikan ja biologian kokeista. Historian ja filosofian sensorit vastasivat kirjallisesti kokelaiden kysymyksiin.

 • Tässä olemme, kuinka voimme auttaa?

  Abitreenien toimitus haluaa auttaa abeja

  Me Abitreeneissä haluamme auttaa sinua yo-kokeisiin valmentautumisessa. Sivuiltamme löydät yo-koelähetykset, pistarit, vanhat yo-kokeet ja -kuuntelut sekä kasapäin opiskeluvinkkejä ja -juttuja - jotta sinun, lukiolaisen, elämä olisi helpompaa. Suorat yo-koelähetykset keväisin ja syksyisin ovat Abitreenien keskeisimpiä sisältöjä.

 • Tekstitaito – yo-kokeet ja sensorien vastaukset

  Tekstitaidon koe ja sensorien kirjalliset vastaukset.

  Abitreenit julkaisee päivän yo-kokeen ja hyvän vastauksen piirteet. Äidinkielen sensorit vastaavat kirjallisesti kokelaiden kysymyksiin tekstitaidon kokeesta.

 • 10 kysymystä filosofeista – katso miten pärjäät!

  Ylioppilaskokeessa hyötyy paljon filosofien tuntemisesta.

  Valmistaudu filosofiseen koetukseen vastaamalla kymmeneen kysymykseen kuuluisista filosofeista. Ylioppilaskokeessa filosofien tuntemuksesta on iso hyöty, joten ota testi treenin kannalta äläkä lannistu, jos et saa heti kaikkia oikein – tehtävä on haastavammasta päästä. Kun olet vastannut kaikkiin kohtiin, tarkista koe.

 • Terveystiedon pistokoe: Kuinka hyvin tunnet kansantaudit?

  Testaa tietosi kansantaudeista

  Mitä ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet? Kuinka paljon suomalaiset käyttävät alkoholia? Miten ykkös- ja kakkostyypin diabetekset eroavat toisistaan? Terveystiedon pistokokeella voit testata, kuinka hyvin tunnet suomalaisten kansantaudit. Lisää eri aineiden pistokokeita löydät oppiaineiden omilta sivuilta.

 • Osaatko nimetä kuuluisat maantieteelliset kohteet ja luonnonilmiöt maailmankartalla?

  Sopii luonnonmaantieteen ja kulttuurimaantieteen kertaajille

  Osaatko nimetä kuuluisan vuoren Aftikassa ja litosfäärilaatan Tyynellämerellä? Entä kirjoittaa Islannissa sijaitsevan tulivuoren nimen oikein? Testaa maantieteen osaamistasi Abitreenien pistokokeessa nimeämällä kuuluisat maantieteelliset paikat ja luonnonilmiöt maailmankartalle.

 • Kymmenen kiperää kysymystä yhteiskuntaopista

  Testaa, miten tietoinen olet suomalaisesta yhteiskunnasta.

  Mitä Euroopan unioni saa tehdä? Mitä tarkoittaa kiireelliseksi julistettu laki? Abitreenien uusi yhteiskuntaopin pistokoe testaa, kuinka huolellisesti olet yhteiskuntaoppia lukenut. Mikäli et suoriutunut niin hyvin, hätä ei ole tämän näköinen: voit harjoitella lisää vanhoilla ylioppilaskokeilla Abitreenien sivuilla!

 • Satoja matematiikan tehtäviä eri aihealueista

  Sujuuko yhtälön ratkaisu ja todennäköisyyslaskenta? Testaa!

  Osaatko jo ratkaista rationaaliepäyhtälöitä tai laskea keskihajontaa ja vuotuisia korkoja? Abitreeneissä on iso määrä matikan laskuja, joilla kerrata ja oppia uutta!

 • Terveystiedon sensorin vakuuttaa looginen ja asiapitoinen teksti

  Terveystiedon sensori antaa vinkkejä yo-kokeeseen

  Omien mielipiteiden kertominen terveystiedon yo-kokeessa on sallittua, kunhan mielipiteet kytkee hyvin tutkimustietoon. YTL:n sensori Olli Paakkari kertoo, miten sähköistyminen vaikuttaa terveystiedon kokeeseen ja mitä vastatessa olisi hyvä pitää mielessä. Lisää sensorien vinkkejä eri aineisiin löydät oppiaineiden omilta sivuilta.

 • Maantieteessä etsitään suuria linjoja yksityiskohdilla maustaen

  Viisi vinkkiä maantieteen yo-kokeeseen.

  Maantieteellinen ajattelu edellyttää laajaa kokonaisuuden tarkastelua ja asioiden syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä. Koevastauksen tulee olla ytimekäs, jäsennelty kokonaisuus, jossa huomioidaan useat eri näkökulmat. Maantieteen sensori Sanna Mäki kertoo, miten tämä kaikki tehdään yo-kokeessa.

 • Maantieteessä etsitään suuria linjoja yksityiskohdilla maustaen

  Viisi vinkkiä maantieteen yo-kokeeseen.

  Maantieteellinen ajattelu edellyttää laajaa kokonaisuuden tarkastelua ja asioiden syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä. Koevastauksen tulee olla ytimekäs, jäsennelty kokonaisuus, jossa huomioidaan useat eri näkökulmat. Maantieteen sensori Sanna Mäki kertoo, miten tämä kaikki tehdään yo-kokeessa.

Uusimmat sisällöt - Abitreenit