Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äidinkieli ja kirjallisuus pääkuva

Täydellinen äidinkielen essee rakentuu hyvistä valinnoista

maisema helsingistä ja päällä teksti "AI"
maisema helsingistä ja päällä teksti "AI" Kuva: Unsplash & Sára Köteleki/Yle Abitreenit,äidinkieli (oppiaineet)

Ylioppilastutkintolautakunnan sensori Olli Löytty listaa vinkit äidinkielen esseekokeeseen. Hänen mielestään esseekoetta ei tulisi ajatella tehtävänä, jossa on oikeita ja vääriä vastauksia, koska mahdollisuuksia on monia. Löytty puhuu mieluummin hyvistä ja huonoista valinnoista. Näillä vinkeillä varmistat tekeväsi hyviä ratkaisuja kokeessa!

1. Valitse sinua puhutteleva aihe.

Valitse sinua kiinnostava aihe, josta tiedät jotakin. Lukija on vakuuttunut, kun kirjoittaja tietää, mistä puhuu.

Viime vuonna yhdessä tehtävistä pyydettiin pohtimaan omaa suhdetta klassiseen musiikkiin. Löytty kertoo lukeneensa useita esseitä siitä, kuinka kokelaalla ei ole minkäänlaista suhdetta klassiseen musiikkiin. Hän oli hämmentynyt aiheenvalinnasta eikä voi suositella vastaavaa.

Liian helpon aiheen valinta voi toisaalta myös koitua kohtaloksi.

– Liian helpon aiheen tunnistat siitä, että ideapankki tyhjenee saman tien. Tekstiin saa paremman tuntuman, jos sitä joutuu vähän pyörittelemään ja työstämään, sanoo Löytty.

Toinen tapa välttää liian helppoa aihetta on pohtia, minkälaisiin johtopäätöksiin kirjoituksesi johtaisi. Jos ne tuntuvat ennalta-arvattavilta kannattaa pohtia valintaa vielä kerran.

2. Hurmaa selkeällä näkökulmalla.

Muista, että kirjoittaminen on viestintää. Kuvittele lukijan paikalle mukava ihminen, jolle haluat selittää asiasi. Tiedosta näkökulmasi, kerro se myös lukijalle ja muista perustella. Tätä esseen kirjoittaminen kaikessa yksinkertaisuudessaan on.

Havainnollistaminen rikastaa tekstiä. Pelkkä ideoiden tasolla liikkuminen ei riitä. Esimerkit, mahdollisesti omasta elämästäsi, jotka havainnollistavat tai tukevat esseesi sanomaa, tarkoitusta tai käsitystä, ovat erittäin toivottuja.

Sama pätee toisin päin. Liika käytännön tasolla liikkuminen kaipaa sitä, että aihetta katsotaan kauempaa suuressa mittakaavassa. Teet vaikutuksen, kun osaat tasapainoilla käytännön esimerkkien ja abstaktisen tason välillä.

3. Vältä itsestäänselvyyksiä.

“Kautta aikojen”, “kaikki me olemme erilaisia” ja “kauneus on katsojan silmissä”. Kaikki nämä ovat esimerkkejä jaarittelevista ja tyhjänpäiväisistä itsestäänselvyyksistä.

Lattean esimerkin tai kielikuvan tunnistaa usein siitä, että se tulee ensimmäisenä mieleen. Jos asia on sanomattakin selvä, älä sano sitä.

Omaperäinen sen sijaan ei ole koskaan latteaa. Omaperäisyys ei ole teeskennellyn taiteellista vaan sitä, että kirjoittaa itsensä näköistä tekstiä.

On kuitenkin syytä muistaa, että yllättäviin valintoihin liittyy aina riskejä. Erikoisen ratkaisun kanssa kannattaa kysyä itseltään, onko se oikeasti perusteltua.

4. Älä kompuroi puhekielisyyteen.

– Oikeinkirjoitus ei ehkä ole maailman tärkein asia, mutta esseekoe on juuri se paikka, jossa voit osoittaa painaneesi mieleen jos jonkinlaisia kielioppisääntöjä, sanoo Löytty.

Kokelaan harrastuneisuus lukemiseen näkyy kielen käytössä. He eivät käytä puhekieltä, joka on yksi yleisimmistä ongelmista esseekokeessa. Tehokeinona sen käyttäminen on sallittua, mutta valinnan on oltava tiedostettu.

Lukemalla kirjallinen kieli tulee tutuksi ja myös luontevammaksi käyttää. Se onkin hyvä tapa valmistautua äidinkielen kokeeseen.

5. Aseta konteksti.

Löytty kertoo törmäävänsä liian usein teksteihin, joissa oletetaan lukijan katsoneen samat realitysarjat ja olevan täysin kärryillä nuorisokulttuurin uusimmista trendeistä.

Muista siis aina asettaa aiheesi kontekstiin. Näin kuljetat lukijaa mukanasi eikä kirjoittaminen mene yksin puhumiseksi.

6. Tarkista, että alku ja loppu ovat samaa tarinaa.

Usein kirjoittaessa käy niin, että lopputulos on hieman erilainen kuin aluksi oli suunnitellut. Siksi on tärkeää lukea viimeisenä vielä alku varmistaakseen, että tarina on johdonmukainen. Joskus sen joutuu kirjoittamaan viimeiseksi uudestaan.

Harhailua voi pyrkiä välttämään miettimällä aloittaessaan, mikä on esseen pääkysymys tai -sanoma. Sen voi kirjoittaa ylös muistutukseksi.

Napakka lopetus tekee vaikutuksen. Kannattaa lopettaa, kun asiaa ei enää ole. Löysä häntä vie kokonaisuudelta ryhdin.

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa pohtia, riittävätkö ainekset täyteen pituuteen. Jos asia loppuu kahden sivun jälkeen, voi viimeisistä sivuista tulla kohtalokkaan löysiä.

Kuva YTL:n sensori Olli Löytystä.
Sensori Olli Löytty Kuva YTL:n sensori Olli Löytystä. Kuva: Jenni Honkanen/Yle olli löytty

Keitä ovat sensorit?

Sensorit ovat ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijoita, jotka laativat ja tarkastavat ylioppilaskokeet.

Muokkaus 31.3.2017: Juttuun lisätty kuva sensori Olli Löytystä.

Kommentit