Hyppää pääsisältöön

Tommi Kinnusen Lopotti on komea ihmisyyden ylistys

Esikoiskirjailija Tommi Kinnunen
Kirjailija Tommi Kinnunen Esikoiskirjailija Tommi Kinnunen Kuva: yle aamu-tv

Neljäntienristeyksestä tuttu kätilö Maria opettaa lapsenlastaan Helena muistamaan kuka on, eikä päästämään siitä irti. Tommi Kinnusen mukaan tärkeintä on saada olla ihan mitä vaan, eikä joutua koko ajan elämään sen tunteen kanssa, ettei kuulu joukkoon.Tämä on myös romaanin Lopotti ydin.

Esikoisromaani Neljäntienristeys on ollut valtava menestys. Paineet uuden romaanin kirjoittamiseen ovat varmasti olleet kovat, mutta Tommi Kinnunen onnistuu. Lopotti on komea kirja.

Romaanin keskeiset henkilöt ovat tuttuja esikoisesta. Tämän kirjan päähenkilöt ovat Helena ja hänen veljenpoikansa Tuomas. Molemmat ovat poikkeavia kotipaikkakunnallaan Kuusamossa. Helena on näkövammainen ja Tuomas homo. Lahjan valokuvaamo on nyt Tuomaksen isän ja äidin. Poika pyörii vanhempiensa jaloissa ja tarkkailee ihmisiä. Eräs heistä on hitsari, jolla on rasvaiset haalarit, punaiset korkokengät ja paljettikukkaro. Hänellä on seitsemän lasta ja hän on uskovainen.

Kun on tarpeeksi erilainen, ei enää erotu

-Tämä korkokengissä kulkeva hitsari on tehnyt elämässään valinnan ja päättänyt olla sitä, mitä on. Tuomaksen isä sanookin, että kun on tarpeeksi erilainen, ei enää erotu, Kinnunen kertoo.

Edellisestä romaanista tutulla Onnilla on surullinen kohtalo. Hänen elinaikanaan homous oli rikos ja sairaus. Niinpä Onni elää viimeiset vuotensa mielisairaalassa, kädet nahkahihnoilla sängyn reunaan kiinnitettyinä ja vahvasti lääkittynä.

Onnin poika ja Tuomaksen isä Johannes ei halua lapselleen samanlaista kohtaloa. Kun Tuomas viimeinkin uskaltaa tunnustaa vanhemmilleen olevansa homo, Johannes lähtee viipymättä poikansa luo kauas etelään, halaa lujasti ja kertoo Onnin tarinan.

Kinnunen ei pidä sanasta suvaitsevaisuus. Sillä määritellään ihminen erilaisuuden kautta ja sitten annetaan lupa olla samanlainen. -Toivon että Helena ja Tuomas tulevat hyväksytyiksi ihan itsenään, sillä on työlästä tulla tunnetuksi vain yhden ominaisuuden perusteella, sanoo Tommi Kinnunen.

Kirjakerho: Tommi Kinnunen ja Lopotti

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri