Hyppää pääsisältöön

Jakso 3 - Arpapeliä ja tummia hahmoja

Kadonnutta etsitään vapaaehtoisvoimin
Kadonnutta etsitään vapaaehtoisvoimin kadonnut-podcast


Tilaa podcast Lataa jakso

Halu auttaa, liikkuminen luonnossa, läheisen epätoivo - poliisin lisäksi kadonneita etsivät monin eri syin vuosittain sadat vapaaehtoiset. Ihmiset ympäri maan etsivät itselleen ennalta vieraita kadonneita, useissa tapauksissa omaisten pyynnöstä. Kun vihjeiden tulo päättyy, etsitään kadonnutta kuin neulaa heinäsuovasta.

Kadonnutta henkilöä etsivät ensisijaisesti viranomaiset. Suomessa poliisin käytettävänä on muun muassa Punaisen Ristin koordinoiman Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (VAPEPA) maanlaajuinen vapaaehtoisten etsijöiden verkosto. Sen valmiuspäivystysjärjestelmän avulla poliisin on mahdollista hälyttää etsintäjoukot ennalta sovituille tapaamispaikoille erittäin nopeasti. Laajojen alueiden haravoinnin tehostamiseksi VAPEPA kehittää uusia etsintämenetelmiä ja harjoituttaa jäsenryhmiensä etsijöitä vuosittain.

VAPEPA:n lisäksi viime aikoina on noussut myös viranomaisten piiriin kuulumattomia vapaaehtoisten etsijöiden ryhmiä. Nämä vapaaehtoiset jatkavat etsintöjä myös viranomaisetsintöjen loputtua. Yksi tällaisista ryhmistä on Kadonneen Etsintä, joka perustettiin Nela Utkinan Nuuksiossa käytyjen etsintöjen aikana. Sunnuntaina 29.11. Kadonneen Etsintä -ryhmän vapaaehtoiset etsivät kadonnutta Saku Inomaata tämän katoamispaikan lähialueilta Tervakosken, Leppäkosken ja Ryttylän välimaastossa. Pääkaupunkiseudulta sadan kilometrin matkan tulleet vapaaehtoiset kertoivat etsivänsä halusta auttaa. Toisille myös ulkoilu luonnossa on hyvä syy matkan tekoon.

Jenni Kukkonen etsii kadonneita vapaaehtoisena Bonita-koiran kanssa
Jenni Kukkonen ja Bonita-koira osallistuivat Sakun etsintöihin 29.11.2015 Jenni Kukkonen etsii kadonneita vapaaehtoisena Bonita-koiran kanssa etsijä
- Sillä ajatuksellahan lähdetään, ja toivotaan, että löytyy. Siihen on valmistauduttu ja sitä toivotaan.
- Ja jos jokainen miettis omalle kohdalle että sattuis tällainen tapaus, ni toivois varmaan kaiken mahdollisen avun.
― Kadonneen Etsintä -ryhmän vapaaehtoiset kertovat motivaatiostaan

Viralliset etsinnät päättyvät poliisin harkinnan mukaan, kun johtolangat on seurattu ja vihjeet tarkastettu. Epäviralliset etsinnät jatkuvat etsijöiden motivaatiosta ja yritteliäisyydestä riippuen pitkäänkin. Saku Inomaan tapauksessa omaiset ja vapaaehtoiset jakoivat ilmoituksia katoamisesta ja etsinnöistä lähialueen taloihin ja keskuksiin kuukausia virallisten etsintöjen loputtua.

Etsijät käyttävät näkö-, kuulo- ja hajuaistiaan maastossa liikkuessaan. Etsintäkoirasta on kuitenkin etsijälle merkittävä apu. Viranomaisten käyttämien virkakoirien koulutus ja rekisteröinti on luvanvarainen prosessi. Etsintäkoiria koulutetaan kuitenkin samoilla tavoin myös itsenäisesti ja eri kursseilla.
Kadonneen henkilön etsintään on käytössä järjestelmällisiä metodeja. Maastoetsinnässä vapaaehtoiset etenevät maastossa linjassa, kun maaston kuljettavuus ja etsijöiden lukumäärä sen sallii. Pienemmissä ryhmissä etsintää tehdään usein valiten paikat pistokoeluontoisesti. Paikkoja valitessa pyritään samaistumaan kadonneeseen: Minne eksynyt tai esimerkiksi huonovointinen ihminen menisi hakemaan suojaa? Tiensivut, ojat ja pitkät heinikot ovat kaikki tarkkaavaisuutta vaativia paikkoja. Suomen luonnossa liikkuu sienestys-, marjastus- ja metsästyskaudella runsaasti ihmisiä. Tavallinen kulkija ei kuitenkaan välttämättä osaa kiinnittää huomiota oikeisiin paikkoihin.

Sakun veli ilmaisee tunteitaan tanssin avulla.
Sakun veli on myös osallistunut etsintöihin. Sakun veli ilmaisee tunteitaan tanssin avulla. kadonnut-podcast

Kadonneen omaisille etsinnät tuovat tukea. Omaisille usein annettu neuvo on oman harkinnan mukaan olla osallistumatta etsintöihin. Sakun läheiset kuitenkin ovat olleet mukana useissa maastoetsinnöissä. Omaisille etsintä ei kuitenkaan lopu päivän päättyessä. Kadonnutta läheistä etsii vastaantulijoiden katseesta ja kaukaa piirtyvän hahmon ryhdistä vielä pitkään tämän jälkeen.
Seuraavassa jaksossa Leena vierailee mökillä, josta Sakun lähti katoamispäivänään. Sakun äiti lukee päiväkirjamerkintöjä kokemuksistaan katoamisajalta. Hän ja Sakun veli kertovat, millä tavoin voi koittaa selvitä surun kanssa silloin, kun läheinen on kadoksissa pitkän aikaa.

Voit liittyä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsenjärjestöön täällä.

 • Jakso 8 - Elämän ja kuoleman kysymys

  Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei löydy.

  Jakso 8 Mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä? Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona. Jakso on podcastin kahdeksas ja toistaiseksi viimeinen osa.

 • Jakso 7 - Loputon matka

  Hätää pakenevan lapsen matka on pitkä ja vaarallinen.

  Jakso 7 Euroopassa katoaa tuhansia pakolaislapsia vuodessa. Matka mantereen halki vaatii kalliin hinnan jokaiselta sen tekevältä. Leena tapaa nuoren naisen ja murrosikäisen pojan, jotka selvisivät Suomeen asti, aivan yksin.

 • Jakso 6 - Pääsen täältä takaisin

  Yhden ihmisen kohtaaminen teki kadonneen Sonjan näkyväksi.

  Jakso 6 Sonjan tie eheytymiseen alkoi, kun yksi ihminen näki hänet kunnolla. Kun oma todellisuus järkkyy, rinnalla kulkeva läheinen auttaa löytämään tien takaisin. Leena tapaa Sonjan avomiehen Laurin, joka kertoo millaista on rakkaus monipersoonaisen kumppanina.

 • Jakso 5 - Sonja katoaa itseltään

  Sonja on nuori nainen, joka katoaa joskus itseltään.

  Jakso 5 Nuori nainen häviää välillä ulkomaille omaistensa tavoittamattomiin. Toinen havahtuu vieraalta mantereelta tietämättä miten on sinne päätynyt. Voiko kuka tahansa kadota keskellä arkea jopa omalta itseltään? Leena alkaa tutkia dissosiatiivista pakkovaellusta ja löytää Sonjan, joka tietää miltä tuntuu kadota.