Hyppää pääsisältöön

Käytät älypuhelintasi todennäköisesti paljon enemmän kuin luulet

Naisellla kädessä iPhone.
Naisellla kädessä iPhone. Kuva: CC0 Pixabay puoli seitsemän,Matkapuhelinnäyttö,Iphone 5

Jos et tiedä, kuinka paljon tarkalleen älypuhelintasi käytät, todennäköisesti käytät sitä paljon enemmän kuin luulet. Tutkimuksissa paljastuu, että olemme huonoja arvioimaan todellista käyttömäärää.

Vajaassa vuosikymmenessä älypuhelimet ovat mullistaneet arkemme:

 1. Applen iPhonet tulivat markkinoille vuonna 2007, ensimmäiset Android-älypuhelimet vuotta myöhemmin. Käyttäjien määrä on kasvanut nopeasti: vuonna 2012 älypuhelin oli joka toisella suomalaisella. Loppuvuodesta 2015 älypuhelinta käytti jo 69% suomalaisista. Myös 75-89-vuotiaista jo kymmenisen prosenttia käyttää älypuhelimia.
 2. Meidän on vaikea arvioida, kuinka paljon käytämme puhelimia. Eri tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset käyttävät usein tuplasti enemmän aikaa älypuhelimien kanssa, kuin mitä he itse olivat arvioineet. Nottingham Trent -yliopiston tutkimuksessa koehenkilöiden puhelimiin asennettiin sovellus, joka laski todellisen päivittäisen käytön. Paljastui, että ihmiset käyttivät älypuhelimia keskimäärin viisi tuntia päivässä. Määrä saattaa vaihdella suuresti iän tai elämäntilanteen mukaan. Amerikkalaistutkimuksessa 18-24-vuotiaista opiskelijoista naiset käyttivät puhelinta päivittäin keskimäärin kymmenen tuntia eli lähes koko valveillaoloaikansa, miehet neljänneksen vähemmän, keskimäärin 7 tuntia 38 minuuttia.
 3. Suuri osa älypuhelimen käytöstä on rutiininomaista vilkuilua, johon emme edes kiinnitä huomiota. Puhelimen tarkistamisesta muodostuu nopeasti checking habit, tarkistelutapa. Brittiläinen Tecmark tutki 2000 ihmisen älypuhelimen käyttöä, ja tässä joukossa puhelinta vilkaistiin keskimäärin 221 kertaa päivässä. Luku oli siis vielä suurempi kuin usein toistettu 150 kertaa päivässä. Saatamme vilkuilla puhelinta yli kymmenen kertaa tunnissa.
 4. Käyttö koostuu hyvin lyhyistä hetkistä. Yli puolet käyttökerroista kestää alle 30 sekuntia.
 5. Älypuhelimet koukuttavat käyttäjänsä hyvin nopeasti. Aalto-yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että kun henkilö sai älypuhelimen käyttöönsä, koukuttuminen tapahtui jo parin ensimmäisen päivän aikana.
 6. Suurin osa vastaajista uskoi käyttävänsä älypuhelinta vähemmän muut ja vilkuilevansa sitä harvemmin, kun Gallup kysyi asiasta amerikkalaisilta.

Osviittaa omaan käyttöön saa, kun tarkistaa, mihin älypuhelin käyttää akkua. Älypuhelinten nykyisissä versioissa voi katsoa, mitkä sovellukset kuluttavat akkua eniten: avaa puhelimen asetukset ja katso akun tiedot. Älypuhelimen käyttöä voi seurata myös asentamalla puhelimeen sovelluksen, joka mittaa käyttöä. Tarjolla on useita maksuttomia vaihtoehtoja.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.