Hyppää pääsisältöön

Kriisissä olevan Suomen pörssiyhtiöt jakavat omistajille puolet vuoden 2015 huipputuloksesta

Suomalaiset pörssiyhtiöt tekivät vuonna 2015 yhteensä 16 miljardin euron tuloksen. Luku lähenee vuoden 2007 tuloshuippua, joka oli 18,2 miljardia euroa. Näin siitä huolimatta, että Suomen talous on ollut vuosia syvässä kriisissä. Huipputulos on selvinnyt kun lähes kaikki pörssiyhtiöt ovat kertoneet tilinpäätöksistään.

Pörssiyhtiöt maksavat tuloksesta osinkona omistajille noin puolet eli yhteensä noin kahdeksan miljardia euroa. Luku poikkeaa yleisesti uutisoidusta 12 miljardin osinko-odotuksista. Ero johtuu siitä, että suuremmassa luvussa on kaksi ruotsalaista pörssi-yhtiötä, Nordea ja TeliaSonera. Niiden yhteenlasketut osingot ovat noin neljä miljardia euroa.

Kim Lindström, arvostettu pitkän linjan sijoittaja ihmettelee uutisointia: ”Poliittisista syistä tai ay-liikkeen kannalta voi olla myönteistä yrittää paisutella osinkosummaa. Tämä voi myös palvella joidenkin rahastotuotteiden myyjiä. Kenenkään etua ei palvele että esitetään väärää tietoa”.

MOT:n käsittelemät tulosluvut perustuvat raportoituun tulokseen, mihin kuuluvat kaikki kertaluonteiset erät. Suurin tällainen erä on Fortumin tuloksessa. 4,2 miljardin tulos sisältää Ruotsin kantaverkon myyntivoiton.

Kun Nordeaa ja TeliaSoneraa ei lasketa suomalaisiksi pörssiyhtiöiksi, Nokia puolestaan kasvattaa vuoden 2015 osinkopottia 1,6 miljardilla. Alcatel-Lucentin entiset omistajat saavat osinkonsa Nokialta.

Suomen suurinta sijoitusomaisuutta pyörittävän eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto toteaa: ”Osingot ovat tällä hetkellä muodissa tai markkinoiden arvostamia. Kasvusta ja investointikohteista on pula. Osinkojen kasvamiseen tai vähintäänkin tasaisena pysymiseen kiinnitetään tosi paljon huomiota.”

Tänä keväänä maksettavista kahdeksan miljardin osingoista noin puolet menee ulkomaisille sijoittajille, puolet maksetaan suomalaistileille.

TV1 maanantaina 7.3. klo 20
MOT: Kapitalistin tilipäivä
Toimittaja: Magnus Berglund

Kommentit