Hyppää pääsisältöön

Puoli seiskan klassikko: Sotkun munkki

Klassikkosarjassa esittelemme klassikkoja eri elämän alueelta ja nyt paljastamme leivonnaisten klassikon. Sehän on tietysti Sotkun munkki!

Sotkun munkkeja ostetaan koko Suomessa arvion mukaan tuhansia päivässä.

Herkun tarina alkaa jo 1800-luvun lopulta. Tuolloin eräs yksinhuoltajaäiti Varvara Schantin alkoi pullakauppiaaksi. Hän osti haminalaisesta leipomosta leipomotuotteita ja myi niitä eteenpäin ensin venäläisille ja myöhemmin myös suomalaisille reserviupseerikoululaisille. Ja kauppahan kannatti.

Ensimmäiset varsinaiset sotilaskotimunkit leivottiin 1930-luvulla. Nimeksi tuli aikojen saatossa tuttavallisesti sotkun munkki tai soden munkki. Makeat pallurat ovat aina olleet suosittuja, mutta varsinainen ilmiö niistä tuli 1990- ja 2000-lukujen taitteessa, jolloin munkkeja alettiin brändäämään.

Sotilaskodin munkit valmistetaan samalla perusreseptillä joka puolella maatamme, joskin leipurit jättävät myös oman kädenjälkensä lopputulokseen. Niitä ostetaan koko Suomessa arvion mukaan tuhansia päivässä.

Tsekkaa myös muut klassikot:

Harley-Davidson PH
Afrikan tähti
Jopo
Toyota Corolla
Suojelusenkelitaulu
Makaronilaatikko
Poronkäristys
Boeing 747
Kurahousut
Kalanmaksaöljy
Kortteliralli
Mäntysuopa
Purkinavaaja GWS-7030

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän