Hyppää pääsisältöön

Sopivatko Minna Canth, Katri Vala tai Hilja Haahti Soldiers of Odinin mannekiineiksi?

Kirjailijat Minna Canth, Katri Vala ja Hilja Haahti
Kirjailijat Minna Canth, Katri Vala ja Hilja Haahti Kirjailijat Minna Canth, Katri Vala ja Hilja Haahti Kuva: Museovirasto, SKS ja Otava kirjailijat,Minna Canth,Katri Vala (Kirjailija),Hilja Haahti,Kirjakerho (radioohjelma)

Rajat kiinni!-kansaliike vaatii kaduille naisrauhaa vedoten kirjailija Minna Canthin unelmaan.

Liikkeen mielestä unelma oli aikoinaan se, että suomalaiset naiset voisivat kulkea yksin rauhassa, turvassa. "Jos joku tulee sanomaan, että Soldiers of Odin on huono asia, en voi ymmärtää sitä. Sehän suojelee Minna Canthin unelmaa.” Näin sanoi Rajat kiinni! -kansanliikettä edustava Susanna Kaukinen Ylen Aamu-tv:n ohjelmassa.

miesten käsien kautta turvattu rauha on yhdenlaista naisen alistamista

Totta on, että kirjailijat Minna Canth, Katri Vala ja Hilja Haahti vaalivat naisrauhaa aikanaan kirjoissaan ja poleemisissa kirjoituksissaan. He eivät kuitenkaan halunneet vastakkainasettelua ja sitä, että miehet turvaisivat heille rauhan. He korostivat rauhan syntyvän heidän omista toimistaan ja omalla panoksellaan. Näiden kirjailijoiden mielestä miesten käsien kautta turvattu rauha on yhdenlaista naisen alistamista. Useissa kirjoissaan he toivat esiin sen, että suomalaisiin naisiin kohdistuu aivan toisenlainen ja suurempi uhka nimenomaan suomalaisten miesten väkivallasta.

Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Suvi Ahola kirjoitti helmikuun alussa kirjoituksessaan siitä kuinka huonosti Minna Canth istuu maahanmuuttovastaisten iskulauseiden alle. Ahola keskustelee Canthista ja Katri Valan 1930-luvun pakinoista kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen kanssa Naistenpäivän Kirjakerhossa. Yhtenä keskustelun aiheena on myös kirjailija Hilja Haahti, joka painosten kuningattarena vaikutti useilla vuosikymmenillä suomalaisten naisten mielipiteisiin. Myöskään Hilja Haahti ei sovellu esikuvaksi maahanmuuttovastaisille.
Keskustelussa kehotetaan Rajat kiinni!-kansanliikettä perehtymään paremmin kotimaiseen kirjallisuuteen.

Ylen Radio 1 Kirjakerho 8.3. klo 17.20
Ohjelma julkaistuu myös podcastina:
Kirjakerho:Naiset Minna Canth, Katri Vala ja maahanmuuttajat

Kommentit
 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri