Hyppää pääsisältöön

Sopivatko Minna Canth, Katri Vala tai Hilja Haahti Soldiers of Odinin mannekiineiksi?

Kirjailijat Minna Canth, Katri Vala ja Hilja Haahti
Kirjailijat Minna Canth, Katri Vala ja Hilja Haahti Kirjailijat Minna Canth, Katri Vala ja Hilja Haahti Kuva: Museovirasto, SKS ja Otava kirjailijat,Minna Canth,Katri Vala (Kirjailija),Hilja Haahti,Kirjakerho (radioohjelma)

Rajat kiinni!-kansaliike vaatii kaduille naisrauhaa vedoten kirjailija Minna Canthin unelmaan.

Liikkeen mielestä unelma oli aikoinaan se, että suomalaiset naiset voisivat kulkea yksin rauhassa, turvassa. "Jos joku tulee sanomaan, että Soldiers of Odin on huono asia, en voi ymmärtää sitä. Sehän suojelee Minna Canthin unelmaa.” Näin sanoi Rajat kiinni! -kansanliikettä edustava Susanna Kaukinen Ylen Aamu-tv:n ohjelmassa.

miesten käsien kautta turvattu rauha on yhdenlaista naisen alistamista

Totta on, että kirjailijat Minna Canth, Katri Vala ja Hilja Haahti vaalivat naisrauhaa aikanaan kirjoissaan ja poleemisissa kirjoituksissaan. He eivät kuitenkaan halunneet vastakkainasettelua ja sitä, että miehet turvaisivat heille rauhan. He korostivat rauhan syntyvän heidän omista toimistaan ja omalla panoksellaan. Näiden kirjailijoiden mielestä miesten käsien kautta turvattu rauha on yhdenlaista naisen alistamista. Useissa kirjoissaan he toivat esiin sen, että suomalaisiin naisiin kohdistuu aivan toisenlainen ja suurempi uhka nimenomaan suomalaisten miesten väkivallasta.

Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Suvi Ahola kirjoitti helmikuun alussa kirjoituksessaan siitä kuinka huonosti Minna Canth istuu maahanmuuttovastaisten iskulauseiden alle. Ahola keskustelee Canthista ja Katri Valan 1930-luvun pakinoista kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen kanssa Naistenpäivän Kirjakerhossa. Yhtenä keskustelun aiheena on myös kirjailija Hilja Haahti, joka painosten kuningattarena vaikutti useilla vuosikymmenillä suomalaisten naisten mielipiteisiin. Myöskään Hilja Haahti ei sovellu esikuvaksi maahanmuuttovastaisille.
Keskustelussa kehotetaan Rajat kiinni!-kansanliikettä perehtymään paremmin kotimaiseen kirjallisuuteen.

Ylen Radio 1 Kirjakerho 8.3. klo 17.20
Ohjelma julkaistuu myös podcastina:
Kirjakerho:Naiset Minna Canth, Katri Vala ja maahanmuuttajat

Kommentit
  • Koko yö Avaruusromua!

    Kahdeksan tunnin matka avaruudessa.

    Avaruusromun viimeinen lähetys saa 30-vuotisjuhlan kunniaksi seurakseen Avaruusromun pitkän ja hiljaisen yön, joka tarjoaa avaruusromullista musiikkia aamuun asti. Tämä tarkoittaa yhteensä kahdeksan tunnin matkaa avaruudessa. "Luvassa on Avaruusromun tyyliin pitkää musiikkia ja hitaita ajatuksia. Tai pitkiä ajatuksia ja hidasta musiikkia, miten vain", sanoo ohjelman toimittaja Jukka Mikkola.

  • “Unet ovat kuin uimista pimeässä vedessä” - Auli Särkiön runoteos sukeltaa alitajuntaan ja kuvaa ihmistä osana luontoa

    Auli Särkiön Vedenpeitto kisaa Tanssiva karhu -palkinnosta.

    Auli Särkiön Vedenpeitto on minimalistinen runokokoelma vedestä ja unien näkemisestä. Niukan ilmaisun löytymisessä apuna toimi vanha matkapuhelin, jonka pienelle ruudulle hän näppäili muistiinpanoja kesäisillä uintiretkillä. Vedenpeitto on ehdolla Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri