Hyppää pääsisältöön

Diplomaatin tytär nousi maanpakolaisuudesta listaykköseksi - Maaliskuun World Music Top 10

Malilainen naislaulaja Rokia Traoré
Rokia Traoré Malilainen naislaulaja Rokia Traoré Kuva: Danny Willems Rokia Traoré

Kevään tärkein maailmanmusiikkilevy taitaa olla väräjävä-äänisen malilaisen Rokia Traorén inhimillisyyden ja järjettömyyden välillä liikkuva uutuus. Kimmo Pohjonen ja Värttinä pysyvät edelleen kärkikastissa. Karjalaisuudesta myös ammentava Suistamon Sähkö on sijalla 15.

1. Né So - Rokia Traoré, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 20)

Listaykköseksi on ponkaissut malilaisen sielukkaan Rokia Traorén järjestyksessä kuudes albumi Né So. Bambaran kielellä nimi tarkoittaa kotia. Meditatiiviset laulut peilaavat omaa identiteettiä sodan jaloista pakenemisessa sekä kodin oleellisuutta ulkoisesti ja sisäisesti. Rokia pakeni kotikaupungistaan Bamakosta ääri-islamilaisten aggression edessä. Diplomaatin tyttärenä hän toki tottui matkustamaan jo pienenä. Videokappale on Ilé.

2. Esperanto - Dimitris Mystakidis, Kreikka

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Dimitris Mystakidis säestää kreikkalaisen rebetika-tyylin klassikoita ei busukilla, kuten on totuttu, vaan kitaralla. Levylleen hän on valinnut yli 50-vuotta vanhoja satamakaupunkien alamaailman kapakkalauluja. Esperanto-levyn solisteiksi mies on valinnut Kreikan tunnetuimpia laulajia. Videolla nähdään kahdeksanminuuttinen kooste albumin joulukuisesta julkaisukonsertista ateenalaisessa teatterissa.

3. At The Edge of the Beginning - Idan Raichel, Israel

(Edellinen sijoitus listalla: 53)

Pop-albumikin voi joskus pärjätä maailmanmusiikkilistalla. Syy lienee se, että israelilainen multi-instrumentalisti Idan Raichel on tehnyt kunnianhimoisia, jopa kulttuuriaitoja ylittäviä projekteja varsinkin malilaisen Vieux Farka Touren kanssa. Tämä miehen ensimmäinen soololevy on hyvin sisäänpäin kääntynyt. Sen hän on äänittänyt vanhempien kellarissa Israelissa pitkälti omatoimisesti. Minimalistisen videon kappale on Lifney She'Yigamer (Before It Ends) - עידן רייכל - לפני שייגמר.

4. The Tambourine Man - Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, Espanja

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Espanjan suuntaan matkustetaan paljon, mutta Galicia, maan vehreä luoteisrannikko unohtuu usein. Mutta jo pelkästään maagisen omaperäisen nykykansanmusiikin takia sinne kannattaa mennä. Upean albumin galicialaista perinnemusiikkia ovat julkaisseet lempeä-ääninen laulaja Xabier Diaz ja naiskuoro Adufeiras de Salitre. Ja muutakin väkeä levyllä riittää: 11 lyömäsoittajaa ja kuuluisa hanuristi Kepa Hunkera. Kylämäinen video on tehty singlekappaleesta Cantiga da Montaña.

5. Sensitive Skin - Kimmo Pohjonen, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Kimmo Pohjosen albumi Sensitive Skin on viettänyt WMCE-radiolistalla peräti puoli vuotta. Tärkeimmän maailmanmusiikkilehden Songlinesin arvostelussa se sai täydet viisi tähteä, ja dokumentti-elokuva Soundbreakerille annettiin neljä tähteä viidestä. Konserteissa sähköhaitaritaiteilija esittää tämän levyn materiaalia laulajatyttäriensä Inka ja Saana Pohjosen kanssa. Video kappaleesta Serenity näyttää osan levyn vierailijoista, mm. maailmankuulun Kronos-jousikvartetin.

6. Rivière Noire - Rivière Noire, Brasilia/Ranska

(Edellinen sijoitus listalla: 77)

Rivière Noire -trioon kuuluu kolme muusikkoa, Orlando Morais, Pascal Danae ja Jean Lamoot, alkuperämainaan Brasilia, Guadeloupe ja Ranska. Kolme vuotta sitten he matkustivat Länsi-Afrikan Maliin, Salif Keitan studioon Bamakoon äänittämään debyyttilevyään. Paikallisia muusikoita paikallisin soittimin liittyi mukaan. Nyt tämä Rivière Noiren tunnelmallinen ensilevy on julkaistu uudestaan isommalla levymerkillä, Studiossa on kuvattu video kappaleesta Bate Longe.

7. Viena - Värttinä, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 3)

Suomalaisen kansanmusiikin kansainvälinen lippulaiva Värttinä vieraili Vienan Karjalan runokylissä Kalevalan alkulähteillä toissa kesänä. Rajan takana he tapasivat viimeisiä elossa olevia runonlaulajia. Näistä kokemuksista on syntynyt yhtyeen 13. albumi Viena, akustisempi kuin vuosikymmeniin. Ja historiaa Värttinällä jo piisaa: Rääkkylässä 33 vuotta sitten perustettu yhtye löi läpi neljännesvuosisata sitten Oi dai –LP:llä. Se kipusi tämän World Music Charts Europen koko vuoden 1991 listan Top Teniin. Videolla Värttinä tapaa Vienan runomummoja.

8. Zukva – Sevdah from Bosnia’s Finest - Divanhana, Bosnia-Hetsegovina

(Edellinen sijoitus listalla: 8)

Divanhana-yhtye esittää Balkan-fuusiota idän ja lännen risteyksestä, Bosnia-Hetsegovinan pääkaupungista Sarajevosta. Seitsemän vuotta toimineen Divanhanan tyyli on lievästi jazzinnettua ottomaanien dramaattisen romanttistä tyyliä sevdalinkaa eli sevdahia. Ehkä levyn nimi Zukva, hapan omena, kuvaa kappaleiden väräjävää tunnekirjoa. Videoon on kerätty otoksia tv-haastattelusta ja tämän uusimman Zukva – Sevdah from Bosnia’s Finest -levyn äänityksistä.

9. Navega Mundos - Las Hermanas Caronni, Argentiina

(Edellinen sijoitus listalla: 11)

Argentiinalaiten Las Hermanas Caronni –kaksosten albumi instrumentteina on vain oma lauluääni, klarinetti ja sello. Omat kappaleet heijastavat siskosten klassista perustaa, sen päällä kuplii tango ja milonga tai chanson ja turkkilainen tunnelma. Gianne ja Laura Carroni muuttivat Argentiinasta Ranskaan, ja tämä omaperäinen uusi, järjestyksessä kolmas albumi Navega Mundos näyttää mitä kotimaasta lähteminen ja uuteen maahan muutto voi antaa parhaimmillaan: asioiden keksimisen uudestaan. Videokappaleen La mélodie des choses klassinen lyriikka on Rainer Maria Rilkeä.

10. Palm-Wine Music in the 21st Century - Koo Nimo, Ghana

(Edellinen sijoitus listalla: 10)

Ghanalainen veteraani nimeltä Koo Nimo esittää palmuviinimusiikkia, ikivanhaa Länsi-Afrikan englanninkielisissä maissa suosittua akustista tyyliä. Tämän levyn Koo Nimo äänitti viime syksynä Ghanan pääkaupungissa Accrassa. Tarinoita kertovan albumin nimi on Palm-Wine Music in the 21st Century. Videolla soittaa Koo Nimon Palmwine-kvartetti Hollannin perinteisillä Hertmen kaupungin Afrikka-festivaaleilla.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena