Hyppää pääsisältöön

Kansa pöntötti linnuille koteja 1973

Suomen metsiä hoidettiin 1970-luvun alussa niin tehokkaasti, että linnuille sopivat kolopuut olivat kiven alla. Kansaa kehotettiinkin joukolla pöntöttämään, jottei lintujen pesiminen vaikeutuisi. Eräruutu-ohjelmassa 1973 esiteltiin erilaisia linnunpönttöjä ja selostettiin oikeaoppisen pöntön rakennetta.

Valmistettavan pöntön koon määrittää tietysti se, minkälaiselle linnulle pönttöä rakennetaan. Perusperiaatteiltaan linnunpöntöt ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia.

Huhtikuussa 1973 esitetyssä pönttöraportissa kehotettiin olemaan suosimatta kottaraisia. Vuodenaika oli parempi rakentaa pönttöjä pienemmille hyönteissyöjälinnuille. Nämä pikkulinnut myös viihtyvät kaupunkialueilla kottaraisia paremmin.

Tilanne lintumarkkinoilla ja lintujen pesäkolomarkkinoilla on erittäin kriitillinen, kiitos sen, että meillä hoidetaan metsiä nykyisin niin tehokkaasti.― Linnunpönttöasiantuntija

Hyvän linnunpöntön perusteet m/1973

 • Hyvä linnunpönttö tehdään kokopuusta, esimerkiksi sorvaamalla puupölkky lieriöksi. Kuitenkaan lahosuoja-aineita ei suositella käytettävän, koska ne voivat olla linnuille haitallisia.
 • Muovisia linnunpönttöjä ei tule suosia, koska hengittämätön muovi voi kuumentua linnuille jopa hengenvaaralliseksi.
 • Pöntön katon tulisi olla tasainen ja mieluiten hieman viistosti sivulle kalleellaan. Katon ei tule viettää pöntön eteen, jottei pöntön sisäänmenoaukko jää varjoon.
 • Pöntön pohja olisi hyvä suunnitella irrotettavaksi. Tämä helpottaa pöntön puhdistamista jälkikäteen.
 • Pienemmissä pöntöissä sisäänmenoaukko olisi hyvä vahvistaa peltilevyllä, jottei tikka tai orava pysty suurentamaan aukkoa.
 • Sisäänmenoaukon eteen ei missään nimessä tule asettaa ns. "seisontatikkua", koska se tarjoaa petolinnuille liian hyvän alustan tunkeutua pesään.
 • Linnunpöttöä ei tulisi naulata puuhun. Parempi kiinnitystapa on käyttää esimerkiksi rautalankaa.
Linnunpönttö suojapellillä.
Pöntön sisäänmenoaukko on hyvä vahvistaa peltilevyllä Linnunpönttö suojapellillä. Kuva: Yle kuvanauha linnunpöntöt,Yle Elävä arkisto
Irrotettava pohja palkitsee pesän puhdistajan syksyllä
Irrotettava pohja palkitsee pesän puhdistajan syksyllä. Irrotettava pohja palkitsee pesän puhdistajan syksyllä Kuva: Yle kuvanauha linnunpöntöt,Yle Elävä arkisto
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto