Hyppää pääsisältöön

Kansa pöntötti linnuille koteja 1973

Suomen metsiä hoidettiin 1970-luvun alussa niin tehokkaasti, että linnuille sopivat kolopuut olivat kiven alla. Kansaa kehotettiinkin joukolla pöntöttämään, jottei lintujen pesiminen vaikeutuisi. Eräruutu-ohjelmassa 1973 esiteltiin erilaisia linnunpönttöjä ja selostettiin oikeaoppisen pöntön rakennetta.

Valmistettavan pöntön koon määrittää tietysti se, minkälaiselle linnulle pönttöä rakennetaan. Perusperiaatteiltaan linnunpöntöt ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia.

Huhtikuussa 1973 esitetyssä pönttöraportissa kehotettiin olemaan suosimatta kottaraisia. Vuodenaika oli parempi rakentaa pönttöjä pienemmille hyönteissyöjälinnuille. Nämä pikkulinnut myös viihtyvät kaupunkialueilla kottaraisia paremmin.

Tilanne lintumarkkinoilla ja lintujen pesäkolomarkkinoilla on erittäin kriitillinen, kiitos sen, että meillä hoidetaan metsiä nykyisin niin tehokkaasti.― Linnunpönttöasiantuntija

Hyvän linnunpöntön perusteet m/1973

 • Hyvä linnunpönttö tehdään kokopuusta, esimerkiksi sorvaamalla puupölkky lieriöksi. Kuitenkaan lahosuoja-aineita ei suositella käytettävän, koska ne voivat olla linnuille haitallisia.
 • Muovisia linnunpönttöjä ei tule suosia, koska hengittämätön muovi voi kuumentua linnuille jopa hengenvaaralliseksi.
 • Pöntön katon tulisi olla tasainen ja mieluiten hieman viistosti sivulle kalleellaan. Katon ei tule viettää pöntön eteen, jottei pöntön sisäänmenoaukko jää varjoon.
 • Pöntön pohja olisi hyvä suunnitella irrotettavaksi. Tämä helpottaa pöntön puhdistamista jälkikäteen.
 • Pienemmissä pöntöissä sisäänmenoaukko olisi hyvä vahvistaa peltilevyllä, jottei tikka tai orava pysty suurentamaan aukkoa.
 • Sisäänmenoaukon eteen ei missään nimessä tule asettaa ns. "seisontatikkua", koska se tarjoaa petolinnuille liian hyvän alustan tunkeutua pesään.
 • Linnunpöttöä ei tulisi naulata puuhun. Parempi kiinnitystapa on käyttää esimerkiksi rautalankaa.
Linnunpönttö suojapellillä.
Pöntön sisäänmenoaukko on hyvä vahvistaa peltilevyllä Linnunpönttö suojapellillä. Kuva: Yle kuvanauha linnunpöntöt,Yle Elävä arkisto
Irrotettava pohja palkitsee pesän puhdistajan syksyllä
Irrotettava pohja palkitsee pesän puhdistajan syksyllä. Irrotettava pohja palkitsee pesän puhdistajan syksyllä Kuva: Yle kuvanauha linnunpöntöt,Yle Elävä arkisto
Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto