Hyppää pääsisältöön

Maapähkinävoi - herkku, joka valmistuu helposti!

Herkuista simppelein pitää yksinkertaisimmillaan sisällään vain kahta ainesosaa - paahdettuja maapähkinöitä ja ripauksen suolaa. Vahvasti amerikkalaiseen ruokakulttuuriin liittyvän maapähkinävoin historia ulottuu atsteekkien ja inkojen kotikeittiöihin asti. Tuolloin alkeellisilla myllyillä valmistettu pähkinätahna oli todennäköisesti aika erilaista kuin se tuote, mitä me purkista tänä päivänä leivälle kaapaisemme.

Amerikan mantereelle ja patenttitoimistoon maapähkinävoi löysi tiensä vasta 1800-luvulla. Ensimmäinen patentti maapähkinävoille myönnettiin kanadalaiselle Marcellus Gilmore Edsonille vuonna 1884. Sen jälkeen maapähkinävoin historiasta löytyy muunmuassa Kellogg's-murojenkin kehittäjänä tunnettu John Harvey Kellogg. Lääkärinä työskennellyt Kellogg piti maapähkinävoita hyvänä proteiininlähteenä hampaattomille potilaille. Ja sitä se on meille muillekin! Proteiinin lisäksi maapähkinävoi on hyvä kuidun, e-vitamiinin, magnesiumin ja sinkin lähde. Ja tietenkin rasvan, sillä onhan tämä herkku väkisinkin aika tuhtia tavaraa.

Proteiinin lisäksi maapähkinävoi on hyvä kuidun, e-vitamiinin, magnesiumin ja sinkin lähde.

Yli puolet Amerikan maapähkinäsadosta käytetään maapähkinävoin valmistukseen. Ei siis yllätä, että laskelmien mukaan amerikkalaisnuoret syövät jopa 15 000 maapähkinävoi-hilloleipää ennen valmistumistaan high schoolista. Maapähkinävoi on myös loistava makeannälän viejä, lusikallinen riittää taltuttamaan hurjimmatkin sokerihimot. Hyvältä se maistuu niin paahtoleivän päällä banaanien kanssa kuin silmänä puurossakin, tiukan paikan tullen myös ihan sellaisenaan.

Kaupan hyllyltä sitä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse hakea, aamupalapöydän luksusherkku syntyy nimittäin lähes naurettavan helposti Puoli Seiskan reseptillä myös kotikeittiössä!

Tarvitset:

Kuorittuja maapähkinöitä
Merisuolaa
(hunajaa)
(ruokaöljyä)

  1. Paahda maapähkinöitä 200 asteisessa uunissa n.15 minuuttia kunnes pähkinät saavat kauniin värin. Anna pähkinöiden jäähtyä.
  2. Laita jäähtyneet maapähkinät blenderiin. Pähkinöistä tulee ensin murua ja sitten jäykkää tahnaa. Pysäytä sekoitin välillä, ja työnnä tahnaa lastalla sekoitusastian reunoilta terän luo. Samalla voit lisätä ripauksen merisuolaa, se tuo maut hyvin esiin.
  3. Jos haluat maapähkinävoistasi juoksevampaa tai makeampaa voit myös lisätä esimerkiksi ruokalusikallisen hunajaa tai ruokaöljyä. Jatka blenderillä surruuttelua kunnes maapähkinävoi on tasaista ja kauniin kiiltävää. Maapähkinävoista tulee maukasta myös pelkän suolan kanssa, lisämakeutus ja öljy eivät ole oleellisia onnistumisen kannalta!

Valmis maapähkinävoi säilyy jääkaapissa.

Vinkki! Jos haluat maapähkinävoista crunchy-versiota, jossa on pieniä sattumia, ota blenderillä jauhamisen alkuvaiheessa pähkinärouhetta talteen ja sekoita se valmiiseen maapähkinävoihin lopussa käsin.

Herkuttele sellaisenaan paahtoleivän päällä, hillon kera tai vaikka vihreiden omenien kaverina! Maapähkinävoi sopii myös erinomaisesti vaniljajäätelön pariksi.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän