Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka arvioi uuden äitiyspakkauksen: täydellinen, vain jumppapallo puuttuu

Marja Hintikka pussaa äitiyspakkauksen 2016 pupulelua.
Marja Hintikka pussaa äitiyspakkauksen 2016 pupulelua. Kuva: Yle/Kaisa Kirves äitiyspakkaus,äitiyspakkaukset

Vuoden 2016 äitiyspakkaukselle voi antaa kouluarvosanan 9½. Pakkauksen kirkkaat värit miellyttävät ainakin omaa silmääni ja olen varma, että pupusta tulee lempilelu moneen kotiin. Pakkauksessa on vain yksi miinus: jumppapallo puuttuu!

Äitiyspakkaus on kansakunnan ylpeydenaihe, joka on 78-vuotisen historiansa aikana rakentanut Suomi-kuvaa paremmalla menestyksellä kuin vastaavaan pyrkineet matkailunedistämis- ja innovaatiohankkeet yhteensä. Viimeksi äitiyspakkauksesta on innostuttu Kanadassa, missä on tämän vuoden alusta alkaen alettu seurata suomalaista menestystarinaa.

BBC kirjoitti vuonna 2013 babyboxistamme ylistävään sävyyn ja kertoi sen myös auttaneen vähentämään lapsikuolleisuutta Suomessa. Äitiyspakkauksen myötä naiset alkoivat nimittäin käydä enemmän raskausajan terveystarkastuksissa, koska pakkauksen saadakseen oli mentävä sellaiseen. Alkuun pakkaus jaettiin vain köyhimmille perheille, mutta vuonna 1949 se muuttui jokaisen odottavan äidin oikeudeksi.

Äitiyspakkauksen voi vaihtaa myös rahaan, mutta 95 prosenttia haluaa edelleen mieluummin boksin. En ihmettele tätä. Muistan, kun sain oman ensimmäisen äityspakkaukseni keväällä 2013. Sitä tultiin ihastelemaan ystävien ja suvun voimin.

Pakkauksen sisältö vuoti julkisuuteen ennen aikojaan - skandaali!

Kela esitteli vuoden 2016 äitiyspakkauksen Designmuseossa perjantaina 4.3. Ilmassa oli todellakin kansainvälisen merkkitapahtuman tuntua ja medioita paikalla vaikka kuinka. Pakkauksen sisällön julkistamisen ohella kerrottiin, että Kela julkaisee toukokuussa oman äitiyspakkaus-emojin.

Avaa Instagram postaus

Kelan sivuilta voi myös printata itselleen aikuisten värityskirjojen henkeen tehdyn kuvan, johon voi värittää unelmiensa äitiyspakkaussisällön. Värit ovat nimittäin asia, josta Kela saa eniten palautetta pakkauksen tuotteisiin liittyen.

Sanoisin, että varsin modernia ja raikasta palvelua! Lanseeraustilaisuuden vetonaula olivat myös oikeat vauvamallit, jotka esittelivät uusia vaatteita päällänsä. Suloista!

Aiheen painavuudesta kertoi myös pakkauksen sisällön vuotaminen julkisuuteen kahta päivää ennen aikojaan. Kela myönsi lipsahduksen tapahtuneen vahingossa, vaikka maailmalla suurten brändien lanseerauksissa vastaavia lipsahduksia tapahtuu tarkoituksella mahdollisimman suuren markkinointinäkyvyyden saavuttamiseksi.

Äitiyspakkauksen tilanne on toinen: täydellinen tuote ja huippubrändi ei vilunkimarkkinointia tarvitse. Pakkauksen ympärillä väreilee niin suuri vilpittömyyden aura, etten juuri nyt keksi mitään vastaavaa brändiä.

Entäpä sitten se sisältö?

Minä en ole koskaan ymmärtänyt äitiyspakkauksen arvostelijoita. Kun sain oman pakkaukseni vuonna 2013, se oli jotain niin ihanaa, että minulta pääsi itku. Soittelin sukulaisille ja hehkutin hyvinvointivaltion ihmeellisyyttä. Aloittelevana äitinä olin sydämestäni kiitollinen kokonaisvaltaisesta starttipaketista äitiyden ja vauvanhoidon ihmeelliseen maailmaan.

Kun nyt katson kuvaa sen vuoden tuotteista, tunteet nousevat pintaan. Oikesti äitiyspakkaus on IHANA. Se on puhdasta hyvää. Siksi kaikki arviointi tuntuu lähes rienaukselta. Teen sen kuitenkin.

Minusta ensivilkaisulla uuden äitiyspakkauksen yleisilme on raikas ja jotenkin rohkea. Värejä on paljon ja ne ovat heleitä ja selkeitä, ajan henkisiä. Elämme värien aikakautta, mikä näkyy vaikkapa hiusmuodissa suureen suosioon nousseina sateenkaariväreinä.

Marja Hintikka ja äitiyspakkaus 2016
Marja Hintikka ja äitiyspakkaus 2016 Kuva: Yle/Kaisa Kirves äitiyspakkaus

Trendikäs “yksisarvisten karkkimaailma” tulee tämän pakkauksen väriskaalasta mieleen enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kaikki ei ole neutraalia ja murrettua, mukana on selkeitä ja voimakkaitakin värejä. Kelan viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäen mukaan tälle vuodelle pyydettiin tuotteiden tarjoajilta nimenomaan värikkäitä tuotteita. Äitiyspakkauksen sisältö valikoituu Euroopan laajuisen avoimen tarjouskilpailun perusteella.

Edelleen pyrkimys värivalinnoissa on kuitenkin unisex, ja talvihaalari on viime vuoden sinerväsävyisen saaman kritiikin jälkeen tällä kertaa superneutraali beigekuvioinen. Nyt toista vuotta talvihaalarissa on myös haaravetoketju, jonka avulla se muuttuu nopeasti unipussiksi. Kelan mukaan haalarin muunneltavuudesta on tullut paljon kiitosta. Muita toista vuotta mukana olevia uutuuksia ovat nännivoide, kuolalappu ja kuumemittari, jotka pysyvät pakkauksessa varmasti jatkossakin.

Uusi pakkaus sai heti kuvien vuodettua julkisuuteen voimakasta kritiikkiä uuden pakkauksen “poikaväreistä”. Olemmeko todella näin vahvojen sukupuolistereotypioiden vankeja, että on jatkuvasti puhuttava poika- ja tyttöväreista? Eikö ne voisi hetkeksi unohtaa?

Itse olen sitä mieltä, että mieluummin yleisesti vahvoja värejä kuin ikuista överineutraaliutta. Omat poikani pukeutuvat kaikenlaisiin punaisiin jatkuvasti.

Avaa Instagram postaus

Ensimmäisenä tarvikkeista ja tavaroista huomion varastaa supersuloinen pupu-pehmolelu. Se on talkkipurnukan lisäksi toinen tämän vuoden pakkauksen uutuuksista.

Omille lapsilleni lötköt unilelut ovat olleet mieleen. Erityisesti sellaiset, joissa on ulokkeita kuten pupun korvat. Niillä voi “supsutella” itseään kasvoista ja rauhoittua uneen. Tälle lelulle ennustan perheissä pitkää käyttöikää ja nostalgia-arvoa. Paljon parempi kuin perinteiset purulelut ia helistimet!

Vaatteista puna-valkoiset “kenkäsukat” ihastuttavat - metsästin kaupoista aikanaan vastaavia kissojen ja koirien kanssa.

Erityisen kauniilta näyttävät tällä kertaa lakanat. Samoin kevyen vaunuhaalarin selkeä ja voimakas tumma ruskea miellyttää silmää, ja tykkään myös sinisävyisestä pussista, poikaväri tai ei.

Klassikoista eniten jaksavat ilahduttaa aina vain kynsisakset. Siinä on yksi tuote, jota ei olisi muistanut hankkia mistään ilman äitiyspakkausta. Miettiessäni, mitä muuta vastaavaa olisin kaivannut, mieleen tulevat keittosuolaliuossuihke sekä ruotsalaisinnovaatio Nenä-Friida. Niiden voimin on pelastettu monet tukkoiset yöunet! Niistä olisi itselleni ollut minulle enemmän iloa kuin esimerkiksi kylpylämpömittarista, jota käytin alkuhermostuksissani ehkä kerran tai pari. Sittemmin lämpömittari on mennyt rikki ja ollut hetken lasten leluna.

Samoin kestovaipat jäivät itseltäni (valitettavasti) käyttämättä - ehkä enemmän paineistivat olemassaolollaan. En silti poistaisi niitä pakkauksesta. On hienoa, että hyvinvointivaltio tarjoaa tämän ekologisen ja ihoystävällisen vaippavaihtoehdon.

Yksi asia boksista puuttuu: jumppapallo!

On kuitenkin olemassa yksi tarvike, joka koko laajan vanhemmuuden vertaispiirini ja empiirisen havainnointini mukaan kuuluisi äitiyspakkaukseen kuin nenä päähän: JUMPPAPALLO. Niin, jumppapallo.

Ennen äidiksi tuloani olisin hörähtänyt ihmetyksestä, mutta nyt tiedän, että jumppapallon avulla paitsi synnytetään lapsi maailmaan, myös nukutetaan hänet ja lopulta treenataan omat vatsalihakset takaisin normaalitilaan. Voiko yhtä monikäyttöistä hyvinvointituotetta vanhemmuuden tiellä ollakaan?

Jumppapallo oli myös miehelleni ainoa mahdollisuus koliikkivauvan nukuttamiseen, kun minä lepäsin loputonta univajettani toisessa huoneessa. Eräällä nukutuskerralla kaksi synnytystä kokenut jumppapallo numero 1 tosin sanoi sopimuksen irti ja repesi kahtia kesken pomppimisen - onneksi kukaan ei loukkaantunut. Ja heti seuraavana päivänä ostettiin uusi.

Ilman jumppapalloa en olisi pystynyt ottamaan vastaan supistuksia kotioloissa ja ilman jumppapalloa kovin moni hauska pomppuhetki taaperon kanssa olisi jäänyt tekemättä.

Ehdotukseni Kelalle onkin: jumppapallo mukaan vuoden 2017 äitiyspakkaukseen. Ja monikäyttöisyyttä esittelevä lehdykkä kylkeen. Muuten kaikki on täydellistä!

Rakkaudella sinulle, äitiyspakkaus.

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Ps. Ja voisi sen nimenkin vaihtaa, ihan oikeasti.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.