Hyppää pääsisältöön

Pakolaiset saavat kilpailla olympialaisissa omana joukkueenaan

Olympialaisissa tullaan näkemään arvioiden mukaan 5–10 pakolaisurheilijaa.

Olympialipun kuusi väriä edustavat kaikkia maailman kansoja. // Kuva: EPA / Bernd Thissen

YK:n mukaan jo vuonna 2014 maailmassa oli noin 10 miljoonaa ihmistä, joilla ei ollut kansalaisuutta. Kansalaisuudettomuuden syynä on YK:n pakolaisjärjestön mukaan useimmiten esimerkiksi etniseen taustaan, uskontoon tai sukupuoleen liittyvä syrjintä. Syyt voivat johtaa pakolaisuuteen.

Pakolaisina syntyvät eivät usein saa uuden asuinmaansa kansalaisuutta eivätkä voi palata kotimaahansa vaatimaan sen kansalaisuutta.

Mutta mikäli he ovat tarpeeksi hyviä urheilijoita, he voivat edustaa itseään ja pakolaisten joukkuetta olympialaisissa.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK virallisti keskiviikkona 2. maaliskuuta Rion olympialaisiin osallistuvan pakolaisista koostuvan joukkueen. Pakolaisten joukkueen nimi on Team Refugee Olympic Athletes (ROA). Joukkue kilpailee olympialipun alla. Pakolaisten joukkue marssii olympialaisten avajaisissa stadionille heti järjestäjämaa Brasilian joukkueen jälkeen.

Mikäli pakolaisurheilija voittaa kultamitalin, hänelle soitetaan palkintojenjakoseremoniassa olympiahymni kansallislaulun sijaan.

Kansainvälinen olympiakomitea on tunnistanut toistaiseksi 43 pakolaiskriteerit täyttävää urheilijaa, joista arvioiden mukaan 5–10 ovat niin tasokkaita, että heidät nähdään Riossa tositoimissa.

Olympialipun alla itsenäisenä olympiaurheilijana voivat kilpailla myös sellaisista maista tulevat urheilijat, joiden kotimaassa ei ole olympiakomiteaa. Vuoden 2012 Lontoon olympialaisissa nähtiin neljä urheilijaa, jotka kilpailivat olympialipun alla. Kolme heitä oli kotoisin Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluvasta autonomisesta Curaçaosta, yksi Etelä-Sudanista.

Itsenäiset olympiaurheilijat debytoivat nykymuodossaan vuoden 1992 olympialaisissa Barcelonassa. Itsenäiset olympiaurheilijat olivat hajonneen Jugoslavian urheilijoita, jotka saavuttivat kilpailuissa kolme mitalia.

Lue myös:

Barack Obama ylisti Kimmo Timosta: Hän on unohdettu sankari

Venäjän dopingskandaali pakotti rehellisetkin urheilijat kilpailukieltoon – "Sodassa tulee myös syyttömiä uhreja"

Kalle Palander tylyttää suomalaisia huippu-urheilijoita: lumilautailijat ovat märkäperseitä, Pitkämäki ei ansainnut Vuoden urheilija -palkintoa