Hyppää pääsisältöön

Sex-kabareessa 1967 "joka kolmas morsian" oli raskaana

Helsingin Teiniteatterin Sex-kabaree pilkkasi koulujen terveyskasvatuksen häveliäisyyttä ja vaati asiallista sukupuolivalistusta. "Tuhansittain abortteja tehdään rikollisesti, raskaana on joka kolmas morsian", tammikuussa 1967 nähty esitys kuvasi tietämättömyyden seurauksia.

Tv-uutiset näytti välähdyksen Helsingin työväenopistossa toteutetusta esityksestä ja sitä seuranneesta ns. "teach-in"-keskustelusta. Valistuksen tarpeellisuudesta oltiin yhtä mieltä, sen hengestä ja aloitusajasta ei.

Lääkäri Aaro Miettinen arvosteli puheenvuorossaan sitä, että sukupuoliopetus oli sotkettu osaksi kansalaistaidon oppiainetta "paloturvallisuuden ja hengenpelastuksen joukkoon". Teologi ja kouluneuvos Martti E. Miettinen sen sijaan korosti korkealentoiseen tyyliinsä "suurten siveellisten, henkisten ja hengellisten arvojen" tärkeyttä seksikasvatuksessa.

Opettaja vastaa punastellen, että se äitisiili menee ja hankkii niitä siittiösoluja.― Koululainen Marjut Kaarela Sex-kabareen teach-in-keskustelussa

Kabareen olivat suunnitelleet Jyrki Näsänen, Risto Repo ja Tarleena Sammalkorpi. Näyttelijöinä toimivat Sammalkorven lisäksi Aulikki Lehtimäki, Kirsti Saraheimo, Pekka Milonoff ja Eero Soininen.

Esitystä tuki Teinilehden samanaiheinen teemanumero. Lehden mukaan seksivalistuksen puolesta puhuivat "masentavat aborttitilastot, pakkoavioliitot, sukupuolisairaudet ja lukuisat tuhoutuneet nuoret elämät".

Kabareessa vuorottelivat sketsit, laulut ja faktatiedot. Tekstiaines oli peräisin piispa Elis Gulinin, Bertolt Brechtin, Marja-Leena Mikkolan, Klaus Mäkelän, Aaro Miettisen ym. kirjoituksista. Näytöksessä oli useampia Kaj Chydeniuksen ja Ilari Lampilan sävellyksiä, mutta melodioita lainattiin myös mm. Bob Dylanilta ja virsikirjasta. Uutisvälähdyksessä kuultu Suikulainen-laulu pohjautui Rolling Stonesin Play With Fireen.

Raskaana on joka kolmas morsian, kirkko vain rienaajistaan löytää vian.― Laulu sukupuolikasvatuksesta

Kabareehen sisällytettiin myös Chydeniuksen ja Veronica Pimenoffin jo aiemmin tekemä Laulu sukupuolikasvatuksesta. Kappale kritisoi kaksinaismoraalia, rooliajattelua, vahingollista häveliäisyyttä ja siinä sivussa – laittomien aborttien ja esiaviollisten raskauksien yhteydessä – kirkon piintyneitä asenteita. Teinilehden mukaan laulun tv-esitys nostattikin rienaussyytöksiä. Kyseinen lähetys ei ole säilynyt jälkipolville, mutta vuonna 1971 Seinäjoen nuorisoteatterin näyttelijät lauloivat kappaleen uudelleen Kapsäkki-ohjelmassa.

Sex-kabareen lauluista julkaistiin äänilevy, joka sisälsi kappaleet He rohkeina syntiä tekevät, Elämän jatkuminen, Äidin ja tyttären kirjeenvaihto, Nuoren neidon laulu, Laulu nuoresta lemmestä ja Laulu sukupuolikasvatuksesta.

Seksiopetuksen kohentumista saatiin vielä odottaa monia vuosia, ja kriittisillä koululaisilla riitti aiheessa työsarkaa. Esimerkiksi Seinäjoen nuorisoteatteri teki aiheesta vuonna 1969 oman esityksensä. Tilanne muuttui olennaisesti 1970-luvulla, jolloin valistuksesta pääsi osalliseksi teini-ikäisiä huomattavasti nuorempikin väki.

Artikkelin lähteenä on käytetty mm. Teinilehden vuosikertaa 1967.