Hyppää pääsisältöön

Kilpailu: Grand One 2016
Työn nimi: Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä
Ehdotetaan kategorioihin: Paras design, Paras toteutus
Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde 2016
Suunnittelu ja toteutus: Sami Hahtala, Sari Casal, Veli Kauppinen, Joonas Josefsson, Lauri Leskinen, Annukka Palmén-Väisänen, Tomi Rantala

Verkkodokumentti: Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä

Hyvät dokumentit eivät kuulu vain televisioon tai valkokankaalle. Niitä pitää tehdä kaikille media-alustoille ja mikä olisi parempi kuin verkko, jossa kirjoitettu teksti, video, audio ja grafiikka voidaan yhdistää saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Verkkoa on käytetty tarinankerronnan välineenä Suomessa hyvin vähän. Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä toimii tienraivaajana.

Ydinkysymyksiä teoksen kannalta olivat: Voiko verkossa välittyä se kokemus ja tunne, jonka vaikkapa elokuvan katsoja parhaimmillaan saa? Voiko verkossa kertoa sellaisen tarinan, joka sytyttää vastaanottajan? Miten verkkoon tehdään populaarikulttuuria mielekkäällä tavalla?

Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä vastaa näihin kysymyksiin erinomaisesti.

Idea

Kaiken lähtökohtana on yllättävä ja hullu lähtöajatus - kertomisen arvoinen tarina. Yle.fi/musiikki -toimituksen 2015 alussa julkaisema verkkodokumentti kertoo The Silver -yhtyeestä.

Juuri niin, mikä hiton The Silver?

Mystinen kulttibändi julkaisi 70- ja 80-lukujen taitteessa kaksi singleä legendaarisen Johannan alamerkillä ja yhtyeen mesenaattina toimi Leevi & Leavingsin Gösta Sundqvist. Bändin tarinaa on yritetty selvittää aiemminkin, tuloksetta. Jäsenten henkilöllisyys säilyi salaisuutena dokumentin julkaisuun saakka - edes Sundqvist ei tavannut yhtyettä. Haastattelujen ja arkistomateriaalin avulla toteutettu moderni salapoliisitarina kiinnosti musiikkipiirejä aina Helsingin Sanomia myöten.

Toteutus, Design

Verkkodokumentin toteutus ja muoto on huolellinen ja harkittu niin kuvan, äänen, käsikirjoituksen kuin graafisen ilmeen osalta. Voimakas visuaalisuus kantaa tarinaa. Kuvaston ja äänen avulla vastaanottaja vedetään mukaan tarinaan, kuten parhaissa elokuvissa. Haastattelut on kuvattu, valaistu ja äänitetty broadcastin tuotantonormien mukaisesti - pieteetillä. Kuvitusvideot on toteutettu pelkästään tätä dokumenttia varten, käsikirjoituksen ehdoilla ja tarinaa tukien. Tausta-ambient mukailee The Silverinkin singlenä julkaiseman Do You Wanna Dance -kappaleen sointuja.

Kuvitus The Silver -dokumenttiin
Perttu Häkkinen Kuvitus The Silver -dokumenttiin Kuva: Yle / Joonas Josefsson Perttu Häkkinen,grand one
Kuvitus The Silver -dokumenttiin
Kari Heikonen Kuvitus The Silver -dokumenttiin Kuva: Yle / Joonas Josefsson grand one

Käsikirjoitusrungon valmistumisen jälkeen lopputuotetta alettiin suunnitella graafikon ja koodarin kanssa. Erityisesti graafikon panos on taiteellisesti merkittävä. Hänen käsissään lukemattomat ruutukaappaukset, lehtileikkeet ja kuvituskuvat jäsentyivät helposti hahmotettavaksi sekä sujuvaksi luku-, katselu- ja kuuntelukokemukseksi. Mobiilikäyttö otettiin huomioon suunnittelussa alusta alkaen. Dokumentti on responsiivinen ja toimii erikokoisilla ruuduilla.

the silver-dokkari
the silver-dokkari the silver-dokkari
the silver-dokkari
the silver-dokkari the silver-dokkari
the silver-dokkari
the silver-dokkari the silver-dokkari
Kuvitus The Silver -dokumenttiin
Kuvitus The Silver -dokumenttiin Kuva: Yle the silver-dokkari

Tarina toimii loistavasti verkkototeutuksena. Käyttäjä scrollaa alaspäin ja kertomus etenee. Dokumentin audiovisuaalinen materiaali (haastattelu- ja taustavideot sekä -audiot) lähtee soimaan scrollauksen mukana automaattisesti, mutta halutessa ne voi ohittaa. Keskeinen ajatus oli, että tarina etenee tukevasti ja käyttäjä pysyy mukana vaikka silmäillenkin. Video- ja audiohaastattelut ovat isosti esillä, koska ne täydentävät ja syventävät herkullisesti tekstiä ja valokuvia. Käyttäjälle annetaan myös runsaasti sivupolkuja, joita voi sukeltaa tutkimaan: vaikkapa The Silver -sinkkujen menekkiä Discogsissa.

Suomen populaarikulttuurin kentällä Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä on ainutlaatuinen dokumentti. Se on kulttuuriteko, jolle verkko on paras alusta. Vahvan tarinallisen aiheen käsitteleminen televisiossa vaatisi paljon resursseja ja kirjoitettu versio jäisi vaillinaiseksi. Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä pääsee verkon keinoilla aiheensa ytimeen ja tarjoaa käyttäjälle syventävät lisätiedot tarjottimella. Verkkodokumentti tuo kiehtovan aiheen ainutlaatuisella tavalla käyttäjän ulottuville.

Koulutusrahasto KOURAn kunniamaininta 2015:

Verkkodokumentti yhdistää kirjoitettua sisältöä audionäytteisiin, videokuvaan, valokuviin ja lehtileikkeisiin tavalla, joka uudistaa ja laajentaa raikkaasti musiikkidokumenttien kerrontakeinoja. Pienen underground-yhtyeen tarinasta tulee kiehtova jännityskertomus, jota ei malta jättää kesken: verkkodokumentin dramaturgia on siis erinomainen. Kokonaisuus on myös visuaalisesti rikas ja aiheensa näköinen.

Soundi-lehden uutinen Silver-dokumentista:

"Ylen työryhmä selvitti lukuisten fanzineartikkeleiden ja keskustelupalstavihjeiden perusteella yhtyeen tarinan ja jäljitti The Silverin ydinhahmon, nykyisin Englannissa asuvan professori Harri Englundin. Monien muidenkin tavoittelema Englund suostui kertomaan Ylelle kaiken The Silveristä. Tämän takia on ilo maksaa Yle-veroa."

Uusi Inari -verkkolehti kommentoi dokumenttia Journalisti-lehdessä:

"Käsittämätöntä meteliä -jutussa eri median muodot toimivat yhdessä, täydentävät toisiaan ja muodostavat harkitun kokonaisuuden. Tekijät virittävät jutun alussa jännitteen, joka pitää lukijan otteessaan ja tiivistyy sekunti sekunnilta. Videoissa ja ääniraidoilla on tunnetta, ja niitä rytmittävät taidokkaat teksti- ja kuvaelementit. Tarinaa ei kannattele ainoastaan wow-efekti vaan kaiken perustana on hyvin tehty journalismi ja tiimityö. Teos on ketterä ja yllättää yleisönsä. On hienoa nähdä, että Yleisradion teoksessa ääni, video, kuva ja teksti on koottu verkkoon saumattomaksi kokonaisuudeksi."

Katso, lue ja kuuntele verkkodokumentti Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä.