Hyppää pääsisältöön

Maito matkaa kauppoihin joutuin

Petteri Pinola ja Juha Murto-Koivisto työskentelevät Maitokolmion meijerillä Toholammilla.
Maitokolmion tuotantopäällikkö Petteri Pinola ja toimitusjohtajat Juha Murto-Koivisto meijerin yhteiskäsittelyssä eli paikassa, josta maidon käsittely ohjataan tietokoneiden avulla. Petteri Pinola ja Juha Murto-Koivisto työskentelevät Maitokolmion meijerillä Toholammilla. Kuva: YLE/Reetta Arvila meijeriteollisuus,meijerit

Toholammin läpi kulkevan tien molemmin puolin levittäytyy Maitokolmion meijeri, jonne ajetaan päivittäin kymmeniä tuhansia litroja maitoa lähiseudun tiloilta. Maitoa on käsitelty samoilla sijoilla jo 110 vuoden ajan ja meijerille valmistuu lisätiloja kevään aikana.

Siinä ei kovin kauaa nokka tuhise, kun maito matkaa maitotiloilta kaupan hyllyille. Maito kerätään tiloilta joka toinen päivä ja maidon käsittely hoituu enimmäkseen tietokoneiden avulla.

”Juuri nyt maidon markkinahinta on alhainen, kun tarjontaa on kysyntää enemmän. Asiaan vaikuttaa esimerkiksi Venäjä-pakotteet”, kertoo toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto.

Yhtiöllä menee kuitenkin hyvin ja esimerkiksi kohta valmistuu tilojen laajennus. Investointi on maksanut 10 miljoonaa euroa.

Minna Pajukoski robottinavetan tietokoneen ääressä.
Minna Pajukoski tutkii jo tottuneesti robottinavetan tarjoamia tietoja. Tietokoneohjelman avulla pystyy seuraamaan muun muassa kunkin lehmän lypsyjen maitomääriä ja lypsyaikoja. Keskimäärin lehmät lypsivät maitoa tällä kertaa 36 kiloa päivän aikana. Minna Pajukoski robottinavetan tietokoneen ääressä. Kuva: YLE/Reetta Arvila maito,maitotaloustuotteet,navetat
Pajukosken tilan robottinavetta Sievissä.
Lehmät jonottavat robottinavessa omaan tahtiin lypsylle. Lypsävä lehmä syö vuorokauden aikana keskimäärin 50 kiloa ja vedentarve on noin 100 litraa. Pajukosken tilan robottinavetta Sievissä. Kuva: YLE/Reetta Arvila navetat,lehmät,maito
Minna ja Erkki Pajukoski robottinavetassaan Sievissä.
Minna ja Erkki Pajukoski satsasivat uuteen robottinavettaan muutamia vuosia sitten. Lehmiä on kaikkinensa yli 200, joista lypsäviä on satakunta. Minna ja Erkki Pajukoski robottinavetassaan Sievissä. Kuva: YLE/Reetta Arvila navetat,lehmät,maito
Henri Ylitalo ajaa maitorekkaa Maitokolmiolle.
Henri Ylitalo on ajanut Maitokolmion maitorekkaa kolmisen vuotta. Työpäivä alkaa aamuyöllä kestäen iltapäivään. Samoilla tiloilla käydään joka toinen päivä. Henri Ylitalo ajaa maitorekkaa Maitokolmiolle. Kuva: YLE/Reetta Arvila maitoautot,meijerit,Maitoauto
Tarja Haapalehto-Junkala työskentelee Maitokolmion laboratoriossa.
Tarja Haapalehto-Junkala työskentelee meijerin laboratoriossa ja mittaa muun muassa maidon rasvapitoisuuksia analysaattorilla. Esimerkiksi kevytmaidossa tavoiteltu rasvaprosentti on 1,5. Tarja Haapalehto-Junkala työskentelee Maitokolmion laboratoriossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila meijeriteollisuus,laboratoriot,meijerit
Maitokolmion maito odottaa varastossa kauppaan kuljetusta.
Varastoon mahtuu kerrallaan yhteensä 50 000 litraa purkitettua maitoa. Vuoden aikana Maitokolmio ottaa vastaan maitoa noin 40 miljoonaa litraa. Maitokolmion maito odottaa varastossa kauppaan kuljetusta. Kuva: YLE/Reetta Arvila maito,meijerit
Maitokolmion meijeriä Toholammilla laajennetaan.
Toholammin meijeriä laajennetaan parhaillaan. Investointi on maksanut 10 miljoonaa euroa. Maitokolmion meijeriä Toholammilla laajennetaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila remontti,meijerit,rakennustyömaa


Kuuntele Reetta Arvilan reissu maidon maailmaan:

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.