Hyppää pääsisältöön

Maito matkaa kauppoihin joutuin

Petteri Pinola ja Juha Murto-Koivisto työskentelevät Maitokolmion meijerillä Toholammilla.
Maitokolmion tuotantopäällikkö Petteri Pinola ja toimitusjohtajat Juha Murto-Koivisto meijerin yhteiskäsittelyssä eli paikassa, josta maidon käsittely ohjataan tietokoneiden avulla. Petteri Pinola ja Juha Murto-Koivisto työskentelevät Maitokolmion meijerillä Toholammilla. Kuva: YLE/Reetta Arvila meijeriteollisuus,meijerit

Toholammin läpi kulkevan tien molemmin puolin levittäytyy Maitokolmion meijeri, jonne ajetaan päivittäin kymmeniä tuhansia litroja maitoa lähiseudun tiloilta. Maitoa on käsitelty samoilla sijoilla jo 110 vuoden ajan ja meijerille valmistuu lisätiloja kevään aikana.

Siinä ei kovin kauaa nokka tuhise, kun maito matkaa maitotiloilta kaupan hyllyille. Maito kerätään tiloilta joka toinen päivä ja maidon käsittely hoituu enimmäkseen tietokoneiden avulla.

”Juuri nyt maidon markkinahinta on alhainen, kun tarjontaa on kysyntää enemmän. Asiaan vaikuttaa esimerkiksi Venäjä-pakotteet”, kertoo toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto.

Yhtiöllä menee kuitenkin hyvin ja esimerkiksi kohta valmistuu tilojen laajennus. Investointi on maksanut 10 miljoonaa euroa.

Minna Pajukoski robottinavetan tietokoneen ääressä.
Minna Pajukoski tutkii jo tottuneesti robottinavetan tarjoamia tietoja. Tietokoneohjelman avulla pystyy seuraamaan muun muassa kunkin lehmän lypsyjen maitomääriä ja lypsyaikoja. Keskimäärin lehmät lypsivät maitoa tällä kertaa 36 kiloa päivän aikana. Minna Pajukoski robottinavetan tietokoneen ääressä. Kuva: YLE/Reetta Arvila maito,meijerituotteet,navetat
Pajukosken tilan robottinavetta Sievissä.
Lehmät jonottavat robottinavessa omaan tahtiin lypsylle. Lypsävä lehmä syö vuorokauden aikana keskimäärin 50 kiloa ja vedentarve on noin 100 litraa. Pajukosken tilan robottinavetta Sievissä. Kuva: YLE/Reetta Arvila navetat,lehmät,maito
Minna ja Erkki Pajukoski robottinavetassaan Sievissä.
Minna ja Erkki Pajukoski satsasivat uuteen robottinavettaan muutamia vuosia sitten. Lehmiä on kaikkinensa yli 200, joista lypsäviä on satakunta. Minna ja Erkki Pajukoski robottinavetassaan Sievissä. Kuva: YLE/Reetta Arvila navetat,lehmät,maito
Henri Ylitalo ajaa maitorekkaa Maitokolmiolle.
Henri Ylitalo on ajanut Maitokolmion maitorekkaa kolmisen vuotta. Työpäivä alkaa aamuyöllä kestäen iltapäivään. Samoilla tiloilla käydään joka toinen päivä. Henri Ylitalo ajaa maitorekkaa Maitokolmiolle. Kuva: YLE/Reetta Arvila maitoautot,meijerit,Maitoauto
Tarja Haapalehto-Junkala työskentelee Maitokolmion laboratoriossa.
Tarja Haapalehto-Junkala työskentelee meijerin laboratoriossa ja mittaa muun muassa maidon rasvapitoisuuksia analysaattorilla. Esimerkiksi kevytmaidossa tavoiteltu rasvaprosentti on 1,5. Tarja Haapalehto-Junkala työskentelee Maitokolmion laboratoriossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila meijeriteollisuus,laboratoriot,meijerit
Maitokolmion maito odottaa varastossa kauppaan kuljetusta.
Varastoon mahtuu kerrallaan yhteensä 50 000 litraa purkitettua maitoa. Vuoden aikana Maitokolmio ottaa vastaan maitoa noin 40 miljoonaa litraa. Maitokolmion maito odottaa varastossa kauppaan kuljetusta. Kuva: YLE/Reetta Arvila maito,meijerit
Maitokolmion meijeriä Toholammilla laajennetaan.
Toholammin meijeriä laajennetaan parhaillaan. Investointi on maksanut 10 miljoonaa euroa. Maitokolmion meijeriä Toholammilla laajennetaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila remontti,meijerit,rakennustyömaat


Kuuntele Reetta Arvilan reissu maidon maailmaan: