Hyppää pääsisältöön

8 miljardin pörssiosingoista veroja alle 400 miljoonaa

Lautasella leivohaarukka.
Vain piensijoittajat maksavat täyden veron osingoistaan. Lautasella leivohaarukka. Kuva: Yle, MOT tyhjä

Verottajalta jää saamatta satoja miljoonia euroja kevään jättiosingoista, kun moni suuromistaja ei maksa osingoistaan veroa.

Pörssiyritysten tänä keväänä jakamien miljardien suuruisia osinkoja verotetaan epäyhtenäisesti. Käytännössä vain piensijoittajat maksavat osingoistaan täyden 30 prosentin pääomaveron. Siltä osin kuin verovelvollisen verotettavan pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, pääomatulosta suoritetaan veroa 34 prosenttia.

Jos omistaa yli 10 prosenttia pörssiyhtiöstä ei joudu maksamaan kyseisestä yhtiöstä saadusta osingosta veroa ollenkaan. Tällaisia omistajia löytyy esimerkiksi Suomen vanhimmassa yrityksessä, Fiskarsissa. Fiskarsin suurin omistaja on Alexander Ehrnrooth. Hänen yhtiönsä saa tänä keväänä Fiskarsista yli yhdeksän miljoonan euron osingot, mutta ei maksa osingosta veroa. Myös Paul Ehrnrooth ja Louise Fromondin perhe omistavat yli kymmenesosan Fiskarsista. He saavat vastaavasti 6,5 ja kuuden miljoonan Fiskars-osingot. Veroprosentti on nolla.

Pitkän linjan sijoittaja Kim Lindström toteaa, että käytännössä piensijoittajat maksavat osinkoveron. "Minusta se ei ole oikeudenmukaista. En ole koskaan ymmärtänyt logiikkaa että jos omistaa riittävän paljon, ei tarvitse maksaa veroa osingoistaan", Lindström sanoo Yleisradion MOT-ohjelmassa.

Suomen rikkain mies, Koneen pääomistaja Antti Herlin saa yrityksestään osinkoa viime vuodelta 160,7 miljoonaa euroa. Yritysjärjestelyjensä ansiosta hän maksaa Kone-osingosta veroa vain 7,5 miljoonaa euroa. Veroprosentiksi muodostuu 4,7.

Muut merkittävät veroja välttävät sijoittajat ovat yleishyödylliset säätiöt ja sijoitusrahastot. Myös niin sanotun vakuutuskuoren alle sijoituksensa laittaneet eivät maksa osingostaan pääomaveroa. Vakuutuskuoren alla on muun muassa pääministeri Juha Sipilän miljoona-omaisuus. Pääministeri ei siis maksa veroa kevään osingoista.

Suomalaiset pörssiyhtiöt tekivät vuoden 2015 aikana yhteensä noin 16 miljardin tuloksen. Yhtiöt maksavat osinkoja noin kahdeksan miljardia. Puolet summasta menee ulkomaisille sijoittajille. Näin ollen suomalaistileille maksetaan noin neljä miljardia.

Verottaja saisi yli miljardin, jos kaikki maksaisivat osingoistaan täyden veron. Täyden pääomaveron maksavien piensijoittajien osuus maksetuista osingoista on kuitenkin vain viidennes. Valtiovarainministeriö arvioi, että valtio saa kotitalouksien viime vuodelta saamista osingoista veroa 373 miljoonaa.

Kommentit