Hyppää pääsisältöön

Ex-vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson: Kuka tahansa voi valloittaa Huippujengi-ohjelman vuoren

Odotettu Huippujengi alkoi sunnuntaina 6. maaliskuuta. Jo ensimmäisessä jaksossa Cristal Snow makasi reporankana vuoristotaudin kourissa.

Veikka Gustafsson on ainoa suomalainen, joka on valloittanut Mount Everestin ilman lisähappea. // Kuva: Yle Areena

MTV3-kanavan Huippujengi-ohjelmaa kehuttiin ylisanoin jo ennen ensimmäistä jaksoa. Pitkästä aikaa – ehkä ensimmäistä kertaa – Suomessa on reality-ohjelma, jossa julkisuuden henkilöt laitetaan rankasti mukavuusalueensa ulkopuolelle, jopa vaaraan.

Kahdeksan suomalaisjulkkista lennätettiin perulaiskylään, joka sijaitsee yli kolmen kilometrin korkeudessa. Sieltä heidän on tarkoitus vaeltaa Tocllaraju-vuoren huipulle, yli kuuden kilometrin korkeuteen.

Huh. Kuulostaa hurjalta.

Noh, ihan hirveän hurjasta suorituksesta ei kuitenkaan ole kyse. Suomen meritoitunein vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson uskoo, että kuka tahansa perusterve ihminen pystyy kiipeämään Tocllarajun huipulle.

- Sitä voi verrata vaikka puolimaratoniin: jos etenet riittävän hitaasti, selviät maaliin. Vuorella se kuitenkin edellyttää sitä, että mukana on ammattilainen, joka pitää kiipeilijän etäällä vuoristoympäristöön liittyvistä riskeistä, Gustafsson kertoo YleX:lle.

Jo ohjelman ensimmäisessä jaksossa ammattilaisen neuvoja ja opastusta tarvittiin. YleX:n Supersunnuntain juontaja Cristal Snow poti vuoristotaudin oireita ennen kiipeilyurakan alkamista. Parin päivän oleskelu yli kolmen kilometrin korkeudessa oli saanut Snow'n kropan sekaisin.

"Vuorella se kuitenkin edellyttää sitä, että mukana on ammattilainen."― Veikka Gustafsson

- Sopeutuminen ohueen ilmaan on yksilöllistä. Siihen vaikuttaa se, kuinka hyvin pitää itsestään huolta. Pitää nauttia tarpeeksi nestettä ja syödä riittävästi, Gustafsson sanoo.

Kaikki neljätoista yli 8 000 metriä korkeaa vuorta valloittanut Gustafsson ei näe ongelmaa siinä, että Huippujengi tekee vuorenvalloituksesta viihdettä. Vaikka ohjelman on Suomessa ainutlaatuinen, maailmalla on tehty vastaavanlaisia ohjelmia aiemminkin.

- Meille tehdään viihdettä kaikissa mahdollisissa muodoissa. Jotkut sulkeutuvat mökkiin kolmeksi kuukaudeksi. Sellaista viihdeteollisuus on.

Silmiinpistävää ohjelman ensimmäisessä jaksossa oli se, että paikallisväestöä ei tuotu esille. Yksi Huippujengin julkkiksista, ex-jääkiekkoilija Janne Niinimaa piipahti paikallisen fysioterapeutin pakeilla, mutta fysioterapeuttia ei esitelty millään tavalla.

Gustafssonia ei häiritse, vaikka paikalliset jäävät ainakin ensimmäisen jakson perusteella ilman sen suurempaa roolia ohjelmassa. Ex-kiipeilijä muistuttaa, että ohjelman tuotantoryhmä käyttää paikallisia palveluita, mikä tuo rahaa perulaisille.

Gustafsson vertaa tilannetta tavallisen suomalaisen Thaimaan-matkaan.

- Siellä nautitaan palmurannoista ja postataan hienoja kuvia someen. Mutta kuinka paljon lomakuvissa tuodaan esille paikallisia, jotka ovat mahdollistaneet sen kaiken?

Lue myös:

Suomalainen stunt-mies hyppäsi kuumailmapallosta ilman laskuvarjoa: Siinä oli loppuelämä aikaa yrittää

Suomalaisbändi soitti maailman korkeimman sähköisen keikan – ei kuitenkaan päässyt tavoitteeseensa

Mount Everest ja seitsemän muuta erikoista paikkaa, joissa järjestetään maratonkilpailuja