Hyppää pääsisältöön

Koneen Herlinin osinko 160 miljoonaa, vero 4,7 %

Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.
Hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, Kone. Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin. Kuva: Yle Antti Herlin,herlin,Kone Oyj

Pörssiyhtiö Koneen pääomistaja Antti Herlin saa Koneen vuoden 2015 tuloksesta osinkona yli 160 miljoonaa euroa. Päätös osingosta tehtiin tänään maanantaina Finlandia-talossa pidetyssä Koneen yhtiökokouksessa. Herlin maksaa osingostaan pääomaveroa yhteensä 7,5 miljoonaa euroa. Veroprosentti on siten 4,7.

Kone maksaa vuoden 2015 tuloksesta osinkoa 1,40 euroa per osake. Maksu suoritetaan 16.3. Antti Herlinin omistus, osinko ja veroprosentti muodostuu näin:

1) Herlin omistaa suoraan 1 687 174 Koneen osaketta, joista hänelle kertyy osinkotuloja yhteensä 2,4 miljoonaa euroa. Tästä summasta maksettava vero on 28,9 prosenttia eli 0,7 miljoonaa euroa.

2) Holding Manutas Oy omistaa 88 688 846 Koneen osaketta, eli 16,9 prosenttia Koneen koko osake-kannasta. Kun omistaa yli 10 prosenttia pörssiyhtiöstä, pääomavero osingosta on 0 prosenttia. Osinko on 124,2 miljoonaa euroa. Vero 0 euroa.

3) Security Trading Oy omistaa 24 360 032 Koneen osaketta eli 4,64 prosenttia Koneen osakekannasta. Security Trading Oy maksaa saamistaan Koneen osakkeista veroa 20 prosenttia. Osinko on 34,1 miljoonaa euroa, vero 6,8 miljoonaa euroa.

Holding Manutas Oy ja Security Trading Oy ovat viimeisen kolmen vuoden aikana jakaneet siten osinkoja edelleen, että Antti Herlin on saanut yhtiöistä osinkoja vuosittain keskimäärin n. 0,4 miljoonaa euroa, maksaen osingoista veroa n. 21 %.

Koneen hallituksen sihteeri, Holding Manutaksen ja Security Tradingin toimitusjohtaja Jukka Ala-Mello on vahvistanut MOT:n luvut.

7.3. esitettävä MOT: Kapitalistin tilipäivä käsittelee osinkojen epäyhtenäistä verokohtelua. Käytännössä vain piensijoittajat maksavat täyden 30 prosentin veron osingoistaan. Jos Herlin maksaisi pääomaveroa piensijoittajien tapaan kertyisi veroa silloin 48,2 miljoonaa euroa.

Lisäksi voi todeta, esimerkkinä verottomien osinkojen käytöstä, että Herlin on käyttänyt Holding Manutas-yhtiön rahoja Sanoma yhtiön 11% osuuden ostamiseen. Holding Manutaksen voitonjakokelpoiset varat olivat viime vuonna 541 miljoonaa euroa. Siitä jaettiin Security Tradingille 22 miljoonaa euroa ja Koneen Säätiölle 21 miljoonaa euroa.

Kun Holding Manutas saa verotonta Kone-osinkoa vuoden 2015 tuloksesta 124,2 miljoonaa euroa, jakokelpoiset varat kasvavat yli 600 miljoonaan euroon. Sillä rahalla Herlin voisi halutessaan ostaa Sanoma-yhtiön kokonaisuudessaan.

Kommentit