Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Luottokortti ottaa lomaa: näin selviät pulasta

Piirroshahmo pankkiautomaatilla
Piirroshahmo pankkiautomaatilla Kuva: Shutterstock/Artenot Kuningaskuluttaja (Tv),luottokortit

Luottokortin sulkeutuminen kesken ulkomaanmatkan on melko harvinainen, mutta ikävällä tavalla mieleenpainuva matkamuisto. Matkakassaa ei olekaan syytä jättää yhden kortin varaan. Verkkopankissa tehtävä maantieteellisten rajausten käyttöönotto on pätevä tapa varmistaa, että kortti toimii aina siellä, mutta vain siellä, missä sen pitääkin toimia.

Luottokortti voi sulkeutua yllättäen

Helsinkiläisnainen sai hepulin kaukomatkansa ensimmäisellä kaffepaussilla kun paikallisen Starbucksin korttipääte ei suostunutkaan hyväksymään luottokorttimaksua. Luottokorttiyhtiö oli mystisesti sulkenut koko kortin. Onneksi mukana oli hiukan käteistä ja avuliaita ystäviä. Luottokorttikin rupesi toimimaan, kun kimpaantunut maailmanmatkaaja otti yhteyttä pankkiinsa ja sai vakuutettua että hän todellakin oli kortteineen toisella puolella maapalloa ja että kortilla tehdyt maksut olivat oikeasti hänen itsensä tekemiä.

Mutta mitä oikeastaan oli tapahtunut ja miksi kortti oli suljettu?

Sulkemispäätöksen taustalla maailmanlaajuinen seuranta

Luottokorttiyhtiöt seuraavat koko ajan luottokorttien käyttöä ympäri maailman. Jos kortin käytössä huomataan jotain tavallisuudesta poikkeavaa ja etenkin väärinkäyttöepäilyjä herättävää, se suljetaan.

— Voi olla, että yhden asiakkaan kortin käytössä ei olisi mitään outoa. Epäilyttävää sitä vastoin on, jos tulee yhtäkkiä useita ostoja, lyhyen ajan sisään ja useammalta asiakkaalta jostain ulkomailta, jopa samasta kaupasta. Silloin on mahdollista, että luottokorttitietoja on varastettu ja luottokorttiyhtiö sulkee kortin turvallisuussyistä, valottaa Kimmo Autio Compass Cardilta.


Jos luottokorttiyhtiö sulkee kortin epätavallisen käytön takia, niin kortinhaltijaa itseään ei epäillä mistään. Sulkemisen tarkoitus on estää mahdollisesti rikollisten käsiin joutuneiden luottokorttitietojen väärinkäyttö.

— Toiminnan lähtökohta ei ole, että asiakas joutuisi jotenkin ongelmiin ilman korttia ulkomailla, vakuuttaa Autio.

— Kortin liikkeellelaskija yrittää tavoittaa asiakkaan ennen sulkemista. Jos se ei onnistu ja väärinkäyttöriski on havaittu, niin silloin korttille asetetaan käyttöestö. Sitten kun asiakkaaseen on saatu yhteys, voidaan hänen kanssaan tarkistaa, ovatko maksutapahtumat oikeita. Jos ilmenee, että väärinkäyttöepäily on aiheeton, kortti avataan asiakkaan käyttöön, kertoo Maria Lamberg.

Luottokortit kädessä
Luottokortit kädessä Kuva: Yle luottokortti

Korttien sulkemisia ilman, että asiakkaseen on saatu yhteys ennen sitä, tapahtuu Netsin Maria Lambergin mukaan hyvin harvoin.

— Jos epäillään, että korttitiedot ovat joutuneet vääriin käsiin, mutta varsinaista väärinkäyttöä ei ole vielä tullut, voidaan sopia asiakkaan kanssa määräajasta milloin kortti suljetaan ja uusi kortti toimitetaan suljetun tilalle, sanoo Maria Lamberg.

Kortin maantieteelliset rajaukset käyttöön

Monissa verkkopankeissa kortin omistaja voi itse rajata missä päin maailmaa luotto- ja pankkikortti toimii. Tämä ns. geo-blocking on sekä Maria Lambergin että Kimmo Aution mukaan tehokas suoja väärinkäyttöä vastaan.

— Maantieteellisen rajauksen käyttäminen on itseasiassa paljon tehokkaampi tapa estää luottokorttirikoksia kuin luottokorttiyhtiöiden suorittama maksutapahtumien seuranta, edellyttäen tietysti, että ihmiset tietävät tästä mahdollisuudesta ja ottavat sen käyttöön, sanoo Kimmo Autio.

Maantieteellisen rajauksen käyttöönotto saattaa pelastaa kortin välittömältä sulkemiselta, vaikka todellista väärinkäyttöä olisi jo tapahtunut.

Maantieteellisen rajauksen käyttäminen on tehokkaampi tapa estää luottokorttirikoksia kuin luottokorttiyhtiöiden suorittama maksutapahtumien seuranta.― Kimmo Autio

— Yksittäiselle luottokortille kohdistuvat tekaistut luottokorttitapahtumat tulevat yleensä tietyltä maantieteelliseltä alueelta. Jos asiakas itse muuttaa rajausta siten, että kortti toimii vain sillä alueella, jossa hän juuri nyt on, niin rikollisten tekemät maksutapahtumat eivät mene läpi. Tällöin voidaan sopia pankin kanssa, että kortti pidetään auki niin kauan kuin asiakas on palannut taas Suomeen.

Turisteja ottamassa aurinkoa ja viettämässä aikaa rannalla.
Turisteja ottamassa aurinkoa ja viettämässä aikaa rannalla. Kuva: Yle/Mika Kanerva turismi

Normaalioloissa maantieteelliseksi rajaukseksi voi määritellä vaikka vain Suomen. Matkoille lähtiessään käyttöalueen voi laajentaa matkakohteen mukaiseksi. Myös internetissä tapahtuvan käytön voi kytkeä päälle ainoastaan verkko-ostosten tekoajaksi. Tämä estää varastettujen luottokottitietojen käyttämisen internetissä tehtäviin ostoksiin.

— Maantieteellinen rajaus on kuin kilpi. Kun ei päästetä syntymään tilanteita, joissa korttia väärinkäytetään, niin silloin kortin haltijakaan ei joudu ikävään tilanteeseen kortin väärinkäyttöepäilyn takia, neuvoo Kimmo Autio.

Myös internetissä tapahtuvan käytön voi kytkeä päälle ainoastaan verkko-ostosten tekoajaksi.

Kaikki korttien liikkeellelaskijat eivät tarjoa asiakkaalle itselleen mahdollisuutta rajata kortin käyttöä maantieteellisesti. Silloin luottokortin turvallisuudesta huolehditaan korttien käytön seurannan avulla ja kaikki epätavallinen käyttö johtaa kortin sulkemiseen.

— Pyrimme aina tavoittamaan asiakkaan ennen kortin sulkemista, kertoo Mikaela Hofmeister Diners Club Finlandilta.

— Jos huomaa, että oma kortti on suljettu, niin voi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Uusi kortti toimitetaan asiakkaalle automaattisesti.

Korttitiedot voidaan varastaa montaa kautta

Kortin omistaja ei välttämättä edes huomaa luottokorttitietojen varastamista. Korttien kopioiminen on yleistä ja sitä tehdään Suomessakin. Tätäkin yleisempää on, että korttitiedot päätyvät rikollisille verkkokauppaan tehdyn tietomurron yhteydessä.. Oma lukunsa ovat erilaiset huijaukset, joissa käyttäjälle uskotellaan, että luottokorttitiedot antamalla saa lunastaa uskomattoman hienon tarjouksen.

Jos luottokorttiyhtiö voi seurantansa perusteella todeta, että väärinkäyttöä on jo tapahtunut, kortti suljetaan välittömästi. Kimmo Aution mukaan tällaisissakaan tilanteissa asiakkaan ei välttämättä tarvitse jäädä rahattomaksi.

— Vaikka luottokortin tiedot olisi kopioitu, niin yhdistelmäkorteissa debit- eli käteispuoli saattaa olla turvallisesti käytettävissä. Tilanteesta riippuen pankin kanssa voidaan sopia kortin hetkellisestä avaamisesta, jolloin asiakas voi nostaa automaatilta tarvitsemansa määrän rahaa.

Matkakassaa ei kannata jättää yhden kortin varaan

Luottokortti voi tehdä ulkomailla tenän muutenkin kuin väärinkäyttöepäilyjen takia. Ulkomaiden käytännöt eri korttien hyväksymisestä maksuvälineiksi saattavat nimittäin poiketa hyvinkin paljon meikäläisistä.

— Ulkomaanmatkalle kannattaa ottaa mukaan useampia kortteja, neuvoo Maria Lamberg.

— Myös ulkomailla jokainen kauppias päättää itse mitä maksuvälineitä ja minkä luottokorttiyritysten kortteja hän hyväksyy. Voi olla että jossain paikoissa toimivat vain tietyn luottokottiyhtiön kortit.

Varakortti on syytä jättää esimerkiksi hotellin tallelokeroon passin ja lentolippujen seuraksi.

Useampaa luottokorttia ei kuitenkaan kanniskella mukana koko ajan. Varakortti on syytä jättää esimerkiksi hotellin tallelokeroon passin ja lentolippujen seuraksi.

Muovirahan kanssa reissaavan muistilista

Ennen matkaa:

 • Muuta verkkopankissa kortin maantieteellinen rajaus matkakohteen mukaiseksi
 • Määrittele matkalle sopiva päivittäinen käteisnostoraja verkkopankissa
 • Tallenna kännykkääsi kortin sulkupalvelun numero
 • Hanki ainakin pidemmille matkoille toinen luottokortti eri yhtiöistä
 • Mieti miten saat tarvittaessa verkkopankin tunnuslukutaulukkosi käyttöön matkan aikana

Matkalla:

 • Suojaa tunnusluku maksutilanteessa
 • Pidä kortti aina näköetäisyydellä
 • Varmista ennen maksamista, että summa on oikein
 • Pyydä ja säilytä kuitti maksutapahtumista
 • Kuljeta vain toista luottokorttia mukanasi

Lähde&lisätietoa: Korttiturvallisuus.fi

Juttua varten haastateltiin myös Nordean ja Danske Bankin edustajia.

Muokkaus 28.4.2016: Lisätietolinkki lisätty

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.