Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Salaliittoteoriassa vetoaa hyvä tarina

Tutkijatohtori Tapani Riekki (vas.) ja toimittaja Kari Paananen pohtivat, miten salaliittoteoria synnytetään. yle tv1
Tutkijatohtori Tapani Riekki (vas.) ja toimittaja Kari Paananen pohtivat, miten salaliittoteoria synnytetään. Tutkijatohtori Tapani Riekki (vas.) ja toimittaja Kari Paananen pohtivat, miten salaliittoteoria synnytetään. yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 9.3.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 11.3. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ajan.

Kuulento kuvattiin studiossa Stanley Kubrickin ohjaamana, syyskuun 11. päivän iskujen takana oli Yhdysvaltain hallitus ja ilmastonmuutos on suuri huijaus. Näin väittävät salaliittoteoriat. Miksi ne eivät sammu? Miksi jopa tieteelliset totuudet joutuvat koetukselle?

Ihan vastikään Twitterissä leiskui, kun yhdysvaltalainen rap-artisti BoB väitti, että maapallo ei ole pallo, vaan litteä kiekko. Hän perusteli näkemystään sillä, että jos maa olisi pyöreä, niin kaukana horisontissa olevat kaupungit eivät näkyisi ja että kun katsoo horisonttiin, niin ei siellä mitään kaarta näy. Eikä BoB ole yksin.

On myös esitetty, että NASA:n tehtävänä on vartioida, ettei kukaan tipu tämän litteän kotikiekkomme reunan yli.

Sanotaan, että elämme salaliittoteorioiden kulta-aikaa. Miksi? Yksi asia ainakin on varmaa: meihin vetoaa hyvä tarina.

"Aikuinen mies!", hokee Prisma Studion toimittaja Tuomas Kiukas itselleen. Hän yrittää voittaa pelkonsa ja tehdä jotain, mikä tuntuu hänestä aivan mahdottomalta. yle tv1
"Aikuinen mies!", hokee Prisma Studion toimittaja Tuomas Kiukas itselleen. Hän yrittää voittaa pelkonsa ja tehdä jotain, mikä tuntuu aivan mahdottomalta. "Aikuinen mies!", hokee Prisma Studion toimittaja Tuomas Kiukas itselleen. Hän yrittää voittaa pelkonsa ja tehdä jotain, mikä tuntuu hänestä aivan mahdottomalta. yle tv1 yle tv1

Tuleeko meistä isona jänishousuja?

Lapsena mikään ei pelottanut, kaikki oli mahdollista ja jännittävää, olipa sitten kyseessä sukeltaminen kymmenestä metristä, hyppy katolta tai sormen pitäminen tulenliekissä. Sitten tulee stoppi.

Miksi aikuisena jarru hirttää päälle ja rohkeus katoaa? Löytyykö vastaus evoluutiosta vai aivoista?

Kaikki pelkäävät, ihmiset ja eläimet. Pelko on evolutiivisesti tärkeä tunne; se on hengissä säilymisen tae. Siinä mielessä pelkäämiseen liitetty negatiivinen sävy on osittain väärä. Toisaalta pelkäämme asioita, jotka eivät oikeasti uhkaa henkeämme.

”Aikuinen mies, aikuinen mies,” hokee toimittaja Tuomas Kiukas itselleen kympin hyppytornissa ja kerää rohkeutta hyppyyn, jonka lapset tekevät tuosta vain. Eihän kympistä hyppäämiseen kuole!

Voisiko inhokkiääniä tutkimalla löytyä kylmien väreiden resepti?
Voisiko inhokkiääniä tutkimalla löytyä kylmien väreiden resepti? Voisiko inhokkiääniä tutkimalla löytyä kylmien väreiden resepti? yle tv1

Kylmien väreiden resepti

Haarukka lautasta vasten, styroksi, kynnet liitutaulua vasten. Pelkkä ajatus tietyistä äänistä saa selkäkarvat pystyyn. Mutta mikä inhokeista inhottavin? Ohjelman lopuksi laitetaan joukko ääniä ilkeysjärjestykseen ja etsitään kylmien väreiden reseptiä.

Studiossa keskustelemassa avaruustutkija Sini Merikallio, psykologi Jukka Häkkinen ja biotekniikan tutkija Lauri Reuter. Ohjelmaa luotsaa Marjo Harju.

Kommentit