Hyppää pääsisältöön

Puoli seiskan klassikko: Harley-Davidson PH

Huolimatta siitä että erilaisten moottoripyörien vertaaminen keskenään on täysin mahdotonta, valinta Puoli seiskan klassikoksi oli lopulta varsin helppo. Puoli seiska kruunasi moottoripyörien klassikoksi Harley-Davidsonin Panheadin.

Panheadit, kuten muutkin vanhat moottoripyörät ovat nykymittapuun mukaan kaikkea muuta kuin luotettavia tai ekologisia kulkupelejä.

Suomen maanteillä liikkuu lähes neljännesmiljoona moottoripyörää. Eri merkeillä ja malleilla on omat vannoutuneet kannattajakuntansa, ja erityyppisiä kaksipyöräisiä löytyy supertehokkaista sporttipyöristä helppokäyttöisiin järkipyöriin, enduroihin ja museorekisteröityihin vanhuksiin. Suomessa klassisimpina Harley-Davidsoneina pidetään Panhead eli Pannu-moottorilla varustettuja pyöriä. Lempinimi tulee kromattujen venttiilikoppien kakkupannua muistuttavasta muodosta.

Harley Davidsonien tarina alkoi vuonna 1903 Milwaukeesta. Ensimmäinen William S. Harleyn ja Arthur Davidsonin valmistama, ja koulukaverilleen myymä pyörä on tiettävästi tuhoutunut, mutta maailman vanhin säilynyt Harley Davidson on näytillä Milwaukeessa museossa, joka on tosiharrastajien pyhiinvaelluskohde.

Tekniikan ja pyörän yleisen designin ohella Harley-Davidsonilla on kiinnitetty aina paljon huomiota myös siihen, miltä pyörän moottori näyttää. Ensimmäinen - sittemmin ikoniksi muodostuneista - Harrikan V-2 -moottoreista esiteltiin 1909 ja ensimmäinen Panhead vuonna 1948. Moottoria valmistettiin vuoteen 1965 saakka.

Panheadin suosioon ympäri maailmaan vaikuttaa myös se, että Peter Fonda ja Dennis Hopper ajelivat Pannuilla vuoden -69 kulttielokuvassa Easy Rider. Muita Panheadin onnellisia omistajia ovat olleet esimerkiksi Elvis ja Suomen poliisi, joka päivitti olympiavuonna -52 kalustoaan sivuvaunullisilla Panheadeillä.

Panheadit, kuten muutkin vanhat moottoripyörät ovat nykymittapuun mukaan kaikkea muuta kuin luotettavia tai ekologisia kulkupelejä. Olennainen osa harrastusta onkin pyörän rassaaminen etenkin talvisaikaan ja monelle pyörästä on tullut ihan jotain muuta kuin pelkkä kulkuväline.

Tsekkaa myös muut klassikot:


Afrikan tähti
Jopo
Toyota Corolla
Suojelusenkelitaulu
Makaronilaatikko
Poronkäristys
Boeing 747
Kurahousut
Kalanmaksaöljy
Sotkun munkki
Kortteliralli
Mäntysuopa
Purkinavaaja GWS-7030

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän