Hyppää pääsisältöön

Puoli seiskan klassikko: Kalanmaksaöljy

Puoli seiskan klassikko -sarjassa esittelemme klassikoita eri elämänalueilta. Nyt on vuorossa terveystuotteiden uranuurtaja. Tämän tuotteen tärkein ominaispiirre lienee maku, joka herättää monessa ällötystä. Täältä tulee kalanmaksaöljy!

Kalanmaksaöljyn tärkein ominaispiirre lienee kuitenkin puistatusta ja ällötystäkin herättävä maku, joka pääsee täyteen loistoon viimeistään jälkiröyhtäisyn myötä.

Tarinan mukaan kalanmaksaöljyä olisi tuotettu ensimmäistä kertaa Englannissa vuonna 1775. Kalojen maksat iskettiin kaduille ja niistä tihkuva öljy kerättiin talteen, kaiken muun kadulla lilluvan lisäksi. Tämä seos myytiin kalanmaksaöljynä, joka auttoi niveltulehdukseen.

Suomessa kalanmaksaöljy tuli myyntiin 1920-luvun lopussa. Se onkin Suomen vanhimpia terveystuotteita. Lääke suojasi flunssalta, teki iholle ihmeitä ja laski verenpainetta. Toisen maailmansodan jälkeen kalanmaksaöljyä tarjoiltiin myös osana kouluruokailua. Nykyään kalanmaksaöljy valmistetaan yleensä Turskan maksasta. Se sisältää D- ja A-vitamiinia sekä erilaisia rasvahappoja.

Kalanmaksaöljyn tärkein ominaispiirre lienee kuitenkin puistatusta ja ällötystäkin herättävä maku, joka pääsee täyteen loistoon viimeistään jälkiröyhtäisyn myötä.

Tsekkaa myös muut klassikot:


Harley-Davidson PH
Afrikan tähti
Jopo
Toyota Corolla
Suojelusenkelitaulu
Makaronilaatikko
Poronkäristys
Boeing 747
Kurahousut
Sotkun munkki
Kortteliralli
Mäntysuopa
Purkinavaaja GWS-7030

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän