Hyppää pääsisältöön

Puoli seiskan klassikko: Makaronilaatikko

Puoli seiskan klassikko -sarja esittelee nyt ruokapöytien kruunamattoman kuninkaan. Tämä klassikkoruoka kelpaa niin arkeen kuin juhlaankin. Tässä tulee makaronilaatikko!

Jos suomalaisilta kysytään unelmien ruokalajia, harva mainitsee makaroonilaatikon, mutta tämä arkinen ruoka on se, jonka äärellä on riidelty ja rakastettu, vartuttu aikuisiksi ja kasvatettu lapset.

Ruokamaailma on täynnä klassikoita. Suomalaisbravuureita on mm. Poronkäristys, paistetut muikut ja kesäkeitto. Yksi ruokalaji pääsee harvoin loistamaan parrasvaloissa vaikka on kotikeittiöiden suosituinta tarjottavaa. Se on ulkonäöltään vaatimaton mutta aina maistuva, maanantain pelastaja ja arjen sankari: makaronilaatikko.

Ensimmäiset merkinnät makaronista suomalaisessa ruokapöydässä löytyvät 1800-luvun puolesta välistä. Makaroni oli kuitenkin ulkomaista tuontitavaraa ja vain harvojen saatavilla. Makaroonilaatikko ja etenkin sen lihaisa versio oli juhlaruokaa, jota tarjoiltiin esimerkiksi häissä. Makaronilaatikko oli vuonna 1892 tarpeeksi hienoa ruokaa myös talouskoulun opinnäytetyöksi.

Makaroonin käyttö yleistyi 1900-luvulla, kun vehnän viljely maassamme kasvoi ja myös kotimaiset tuottajat alkoivat valmistaa makaroonia. Sota-aikana makarooni piti nälän loitolla kun elintarvikkeista oli pulaa. Niinpä makaroonilaatikkokin muuttui hiljalleen juhla-ateriasta arkiruoaksi.

Jos suomalaisilta kysytään unelmien ruokalajia, harva mainitsee makaroonilaatikon, mutta tämä arkinen ruoka on se, jonka äärellä on riidelty ja rakastettu, vartuttu aikuisiksi ja kasvatettu lapset. Ketsupilla tai ilman. Näistä ansioista makaroonilaatikko on Puoli seitsemän klassikko.

Tsekkaa myös muut klassikot:

Harley-Davidson PH
Afrikan tähti
Jopo
Toyota Corolla
Suojelusenkelitaulu
Poronkäristys
Boeing 747
Kurahousut
Kalanmaksaöljy
Sotkun munkki
Kortteliralli
Mäntysuopa
Purkinavaaja GWS-7030

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän