Hyppää pääsisältöön

Venäläisherkkuja kaikilla mausteilla

Venäläinen ruokatori
Venäläinen ruokatori Kuva: Crazy AP rus

Nyt herkutellaan! Venäläinen ruoka saa veden kielelle. Maistuisiko borssi a la Petteri, Svetan soljanka tai Lisan talvinen energiajuoma? Täältä löydät ohjeita. Hyvää ruokahalua – приятного аппетита!

Petterin borssi - Борщ а ла Петтери

Borssikeitto
Borssikeitto Kuva: Liz West rus

Petteri Koponen paljastaa herkkuborssinsa salat yksinoikeudella RUS:in ystäville! Alkuperäisohje Anton Mirolybovin.

BORSSIKEITTO
(noin 6-8 hengelle)

2 litraa vettä
2-3 punajuurta
300g tuore- tai hapankaalia
1 porkkana
2 sipulia
1 persiljanvarsi
3 rkl voita
1 rkl jauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl etikkaa

Lisäksi noin 200g luutonta lihaa (possua, lammasta tai vastaavaa) + nakkeja pilkottuna. Liha on hyvä keittää edellisenä päivänä ja pitää yön yli jolloin keittovedestä tulee hyvä lihaliemi keitolle.

Kaalia ja punajuurta
Kaalia ja punajuurta Kuva: Tiina Jensen venäjä
Punajuuren pilkkominen
Punajuuren pilkkominen Kuva: Tiina Jensen veäjä

Valmista ensin punajuuret. Ne kannattaa kuoria ja laittaa kokonaisina veteen kiehumaan ja antaa niiden hiljalleen kypsyä pehmeiksi. Tämän jälkeen ota ne pois vedestä (säästä vesi) ja pilko suikaleiksi.

Samalla kun pilkot punajuuria, laita punajuurien keittoveteen kaalit ja anna kypsentyä 10-15min. Tämän jälkeen lisäät siihen sitten suikaloidut punajuuret. Jatka kiehuttamista hiljalleen.

Kaalin pilkkominen
Kaalin pilkkominen Kuva: Tiina Jensen venäjä
Sipulia leikkuulaudalla
Sipulia leikkuulaudalla Kuva: Tiina Jensen rus

Esipaista sipulit. Ei tarvitse kypsentää paljoa, mutta kuullottaa ne ja lisäät sitten pilkotut ja vähän paistetut sipulit punajuuren ja kaalin sekaan. Sen jälkeen lisää myös pilkotut porkkanat sekä persiljan vartta. Annat kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.

Tämän jälkeen lisää sinne sokeri, voi, etikka ja jauhot sekä suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Jos haluat liemestä sakeampaa laita vähän enemmän jauhoja. Mun mielestä liemen tulisi olla suht kirkas. Maistele kuinka paljon etikkaa haluat laittaa!

Liha lisätään borssikeittoon
Liha lisätään borssikeittoon Kuva: Tiina Jensen venäjä
Smetana lisätään borssikeittoon
Smetana lisätään borssikeittoon Kuva: Tiina Jensen venäjä

Tämän jälkeen lisää noin 10min kuluttua lihat (jotka on valmiiksi kypsennetty) sekä pilkotut nakkipalat. Nakit tuovat vähän lisää makua keittoon! Jatka kypsentämistä noin 10min jonka jälkeen keitto on valmista tarjoiltavaksi. Tarjoillaan smetanan sekä persiljan kanssa.

Illallinen – Ужин

Ihmisiä illallispöydässä
Ihmisiä illallispöydässä Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Markuksen ja Svetan illallispöytään on katettu venäläisiä makuja.
Venäläistä salaattia
venäläinen salaatti = салат Оливье Venäläistä salaattia Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus
Kreikkalaista salaattia
kreikkalainen salaatti = греческий салат Kreikkalaista salaattia Kuva: Anna-Kaisa Brenner venäjä
Venäläistä salsaa
Ljudmilan adzhika = aджика Venäläistä salsaa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus
Venäläistä limppua
musta leipä = чёрный хлеб Venäläistä limppua Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus
Sitruunan siivuja
sitruuna = лимон Sitruunan siivuja Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus
Mustia oliiveja
mustat oliivit = оливы Mustia oliiveja Kuva: sea turtle venäjä

Haluatko valmistaa Svetan herkullisen soljanka-keiton?

Soljanka keittoa
Soljanka keittoa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Ингредиенты

говядина (филе)
курица копченая
охотничьи
картофель
морковь
лук репчатый
томатная паста
огуречный рассол
масло растительное
вода
соль, специи

Порядок приготовления

Говядину промыть, нарезать вместе с луком, морковью, картофелем, колбасками и курицей соломкой по 0,5 см. Выложить все ингредиенты в чашу мультиварки или кастрюли, залить водой, добавить огуречный рассол, томатную пасту, растительное масло, соль, специи и перемешать. Время приготовления на 1 час 30 мин.

Perunan kuorintaa
Perunan kuorintaa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus
Keiton valmistusta keittiössä
Keiton valmistusta keittiössä Kuva: Anna-Kaisa Brenner venäjä

Ainekset

400 g naudanlihaa (file)
200 g kanaa (savustettua tai grillattua)
130 g jahtimakkaraa
560 g perunaa
150 g porkkanaa
100 g sipulia
100 g tomaattipyreetä
1 dl    suolakurkun lientä
1 dl    kasviöljyä
2 l      vettä
suolaa, mausteita

Valmistusohje

Huuhtele naudanfile ja paloittele liha, sipulit, porkkanat, perunat, makkara ja kana tikkumaisen kapeiksi noin puolen sentin mittaisiksi viipaleiksi.

Kaada ainekset monitoimikeittimeen, lisää vesi, suolakurkun liemi, tomaattipyree, kasviöljy, suola, mausteet ja sekoita. Sulje kansi.

Ajasta keitin valmistajan ohjeiden mukaan noin 1 tunniksi 30 minuutiksi. Мультиварка eli monitoimikeitin on tuttu kodinkone monessa venäläiskodissa ja usein hääparien toivelistalla. 

Keiton voi myös valmistaa tavallisessa keittokattilassa. (Lähde: Redmond reseptikirja)

Kuori kasvikset ja paloittele kaikki ainekset tikkumaisen kapeiksi suikaleiksi. Sveta valmistaa keiton monitoimikeittimellä.

Venäläinen soppakeitin
Venäläinen soppakeitin Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus
Venäläinen monitoimikeitin
Monitoimikeitin Venäläinen monitoimikeitin Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Lisan vegewokki

Vegewokki
Vegewokki Kuva: Anna-Kaisa Brenner venäjä

Ainekset
kookosrasvaa
sipuli
lehtikaalia
muutama kynsi valkosipulia
mausteita kuten jeeraa, curryä, cayenneä, paprikajauhetta jne. maun mukaan
tippa sitrusöljyä antamaan makua ja tuoksua
luonnonjugurttia (jos haluat)
suolaa

Vegewokin ainekset
Vegewokin ainekset Vegewokin ainekset Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus
Mausteita lautasella
Mausteita Mausteita lautasella Kuva: Anna-Kaisa Brenner venäjä
Kasvisvokin aineksia
Lehtikaalia Kasvisvokin aineksia Kuva: Anna-Kaisa Brenner kasvisruoka

Valmistus 

Sulata kookosrasva, kuullota sipulit ja lisää mausteet. Anna hautua pari minuuttia. Lisää sen jälkeen haudutettu lehtikaali. Voit lisätä joukkoon myös luonnonjugurttia. Lisää suolaa maun mukaan.

Nautitaan keitetyn tai höyrystetyn riisin kanssa.

Mausteista tulee herkullinen tuoksu!

Lisan kuumia juomia

Venäläinen energiajuoma
Venäläinen energiajuoma Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Kaada kuppiin loraus luomuomenaviinietikkaa, lusikallinen cayennepippuria, lusikallinen hunajaa ja kuumaa vettä. Sekoita ja nauti.

Venäläisiä vinkkejä flunssanhoitoon

Eri teelajeja kupeissa
Eri teelajeja kupeissa Kuva: Sandra Rybicki rus

Lisan perheessä hoidetaan flunssaa myös vadelmateen avulla: kuivatuista vadelmanlehdistä haudutetaan maistuvaa ja hyväntuoksuista teetä. Vadelmaa on käytetty pohjoisilla leveysasteilla vilustumissairauksien hoitoon jo vuosisatoja.

Höyryjä ja valkosipulia

Venäläinen flunssalääke - sipuli
Venäläinen flunssalääke - sipuli Kuva: Anna-Kaisa Brenner venäjä

Lisan perheen tavoin venäläiset avaavat tukkoisen nenän höyryhengityksen avulla. Perunoiden keitinhöyryn hengittäminen on myös yleinen kotikonsti. Monet saavat vilustumiseen avun sipulimaidosta tai valkosipulin nauttimisesta, ja toiset turvautuvat järeämpiin konsteihin: vodkaa sisäisesti ja ulkoisesti nautittuna.

Muita herkkuja ja vähän historiaakin

Venäläinen blinikoju kirkon edessä
Blinikoju Venäläinen blinikoju kirkon edessä Kuva: Victor Abellon rus

Blinit (блины) ovat Suomessa talviruokaa, mutta Venäjällä blineillä herkutellaan ympäri vuoden. Laskiaisaikaan (масленица) monet valmistavat paksuja ja täyteläisiä blinejä, mutta muuten blini on synonyymi aivan tavalliselle letulle.

Blinejä syödään suolaisten ja makeiden herkkujen kera, viimeinen suupala usein hillon kanssa. Blinien paistaminen ei ole vaikeaa, mutta kannattaa muistaa venäläinen sanonta первый блин всегда комом - ensimmäisestä blinistä tulee aina pannukakku...

Blinitaikinan voi valmistaa jo edellisenä iltana, ja parhaimmilta ne maistuvat tuoreina ja vastapaistettuina. Miltä kuulostavat suklaablinit tai irlantilaiset blinit? Tosiblinisteille löytyy oma venäjänkielinen ruokasivusto.

Aidot venäläiset blinit - Русские блины

Blini kaviaarilla
Blini kaviaarilla Kuva: stu_spivack venäjä

Ainekset

2 kkp tattarijauhoja
1,5 tl suolaa
25 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
5 kkp maitoa
2 kkp vehnäjauhoja
4 munaa
100 g voisulaa

Valmistusohje

Liuota hiiva 3 desilitraan kädenlämpöistä maitoa tai jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon. Tällöin neste saa olla hiukan lämpimämpää. Sekoita ja anna taikinan tekeytyä 6-7 tuntia. Lisää 5 tunnin kuluttua taikinaan loput maidosta lämmitettynä sekä munat ja suola. Sekoita. Lisää taikinaan lämmin voisula ja sekoita jälleen. Anna taikinan levätä puoli tuntia. Älä enää sekoita taikinaa. 

Paista blinit hyvin rasvatulla lettupannulla, noin 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta. Blinien seuralaisiksi sopivat esimerkiksi mäti, suola- tai savukala, sipuli, smetana, suolakurkut, sienisalaatti, voisula ja hunaja. Pikarillinen vodkaa kuuluu usein asiaan. Viimeinen suupala hillon kera! (Alkuperäisohje mukailtu nettilehdestä www.gastronom.ru)

manteliblinejä hunajalla
manteliblinejä hunajalla Kuva: Sam Keam rus
Lohiblini
Lohiblini Kuva: Inspirational food rus

Ингредиенты

2 стакана гречневой муки
1,5 ч. л. соли
11 г сухих или 25 г свежих дрожжей
5 стаканов молока
2 стакана пшеничной муки
4 яйца
100 г сливочного масла

Приготовление
Муку просеять, смешать с дрожжами. Влить 3 стакана теплого молока, перемешать и поставить в теплое место на 6–7 ч. Через 5 ч добавить оставшееся теплое молоко, яйца и соль, перемешать. Влить теплое растопленное сливочное масло и снова перемешать. Оставить на 30 мин. Перед выпеканием тесто не размешивать. Выпекать на хорошо разогретой, смазанной маслом сковороде, по 2–3 мин. с каждой стороны.

Borssikeitto - Борщ

Borssikeittoa
Borssikeittoa Kuva: elsie hui rus,Venäjä

Borssin kotimaana pidetään Ukrainaa, mutta keittoa on syöty iät ja ajat myös Venäjällä, Puolassa ja Liettuassa. Borssin ainekset voivat vaihdella. Borssiin voidaan lisätä sieniä, lihaa tai makkaroita, ja se voi olla pelkkä kasviskeittokin. Kesäkuumalla borssia tarjoillaan usein kylmänä. Tiesitkö, että on olemassa myös vihreä borssi, jossa on pinaattia tai suolaheinää?

Ennen vanhaan moni tavallinen maalaisperhe nautti keittoa yhteisestä kulhosta. Jokaisella oli sentään yleensä oma puulusikka. Keiton särpimenä tarjottiin silloin ja tarjotaan yhä erilaisia piirakoita.

Soljanka - Солянка

Soljanka keittoa ja piiraita
Soljanka keittoa ja piiraita Kuva: gourmandice rus

Soljanka eli seljanka eli venäläinen keitto valmistetaan tavallisesti liha- tai kalaliemeen, johon lisätään kirpeitä aineksia kuten suolakurkkua (tai sen lientä), oliiveja, sitruunaa ja kaprista. Kirjallisia mainintoja soljanka-keitosta löytyy jo 1400-luvulta.

Sanan alkulähde on suola  (соль, lausutaan ´sol´). Kerrotaan, että Pietarin hienosto halusi 1700-luvulla nimetä keiton sel-alkuiseksi, hienostuneemmalta kuulostavaksi maalaiskeitoksi. Venäjän kielen sana сельский (laus. ´selskij´) tarkoittaa maalaista.

Keiton nimeäminen on siis melkoinen soppa, kun sitä hämmentää historiallisesta näkökulmasta. Kumpikin muoto on oikein, joten voit päättää itse, tarjoatko rahvaanomaista soljankaa vai hienostuneempaa seljankaa.

Suolaiset ja makeat piiraat - Разные пироги и пирожки

Venäläisiä piiraita
Venäläisiä piiraita Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Piirakat ovat Venäjän kansallisherkkuja. Ei juhlaa jossa ei syötäisi piirakoita (пироги). Isot piirakat ovat suosittua juhla- ja pyhäruokaa, mutta pienemmät piiraat (пирожки) maistuvat erityisen hyvin esimerkiksi keittojen kanssa. Taikina voi olla voi- tai hiivataikinaa. Täytteinä käytetään lihaa, kalaa, sieniä ja kasviksia kuten kaalia.

Vatruskoja (ватрушки) syödään muulloinkin kuin pääsiäisenä. Nämä rahkapiirakat ovat pullataikinaan leivottuja pyöreitä herkkuja, joiden keskellä on rahkatäyte. Vatruskat sopivat erityisen hyvin teen kanssa nautittaviksi.

Teetä venäläisittäin - Русский чай

Teetä ja hilloa
Teetä ja hilloa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Tiesitkö, että venäjän kielen teetä tarkoittava sana tšai (чай) on kotoisin Kiinasta? Venäjän tsaari ei 1600-luvulla jaksanut innostua Mongolian kaanin lahjasta, joka oli 65 kg kuivattuja teepensaan lehtiä, mutta jo pari sataa vuotta myöhemmin koko valtakunta oli kuuman juoman lumoissa.

Joka kodissa oli ennen samovaari (самовар), jossa kuumennettiin vesi. Hanasta laskettiin kiehuvaa vettä teelehdille ja teekannu nostettiin samovaarin päälle, jossa se pysyi lämpimänä.

Teen kanssa venäläiset tarjoavat sokeria, hunajaa, hilloa ja sitruunaviipaleita. Hillo sekoitetaan teehen sokerin sijasta tai syödään lusikalla pikkulautaselta.

Kommentit
  • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

    Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

    Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

  • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

    Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

    Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

  • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

    Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

    Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

  • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

    10 keskustelutuokiota suomeksi

    Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

  • SWE - pakko puhua ruotsia!

    SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

    SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

  • RUS – venäjästä rakkaudella

    RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

    RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

  • Viron alkeiskurssi

    Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

    Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

  • Italian pikavisiitti

    Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

    Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

  • Arabian alkeiskurssi

    Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

    Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

  • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

    Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

    Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

  • Arabia

    Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

    Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

  • Englanti

    Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

    Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

  • Espanja

    Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

    Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

  • Italia

    Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

    Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

  • Japani

    Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

    Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

  • Kiina

    Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

    Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

  • Kreikka

    Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

  • Latina

    Nykykielissä on lainoja latinasta.

    Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

  • Liettua

    Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

    Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

  • Portugali

    Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

    Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

  • Puola

    Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

    Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

  • Ranska

    Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

    Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

  • Ruotsi

    Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

    Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

  • Saksa

    Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

    Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

  • Suomi - Finnish

    Materials for learning Finnish language and culture.

    Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

  • Turkki

    Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

    Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

  • Unkari

    Unkari on suomen sukulaiskieli

    Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

  • Venäjä

    Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

    Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

  • Viittomakieli

    Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

    Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

  • Viro

    Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

    Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!