Hyppää pääsisältöön

Ahdistunut, haikea, surullinen – nämä ovat tunteita, joihin tv-sarjojen ahmiminen voi johtaa

Kukapa meistä ei rakastaisi suosikkisarjansa katselua jakso toisensa jälkeen. Muutaman tunnin katselusessio saattaa kuitenkin koitua kohtalokkaaksi, ainkain herkimmille meistä.

House of Cards on yksi Netflixin suosituimmista alkuperäissarjoista. // Kuva: Netflix

Hyvä asento sohvalla, perunalastupussi ja tajuton määrä uusia jaksoja suosikkisarjastasi.

Netflixillä on tapana julkaista alkuperäissarjojaan tuotantokausi kerrallaan. Tällöin esimerkiksi kenenkään House of Cards -fanin ei tarvitse seurata sarjaa tahdilla yksi jakso per viikko: kaikki neljännen tuotantokauden 13 jaksoa julkaistiin palvelussa 4. maaliskuuta.

Osa malttaa mielensä, mutta jotkut katsovat kaikki jaksot heti ilmestymispäivänä. Yle Uutisten haastatteleman yleistötutkija Anne Hyvärilä mukaan alle 30-vuotiaista jopa 80 prosenttia katsoo tv-sarjoja "putkeen".

Vain harva ottaa huomioon sen, että kymmenen tunnin katselurumballa voi olla ikäviä seurauksia. Verkkolehti Mashablen mukaan monet raportit kertovat ihmisten kokeneen olonsa ahdistuneeksi tai surulliseksi sen jälkeen, kun tuotantokausi on loppumaisillaan tai päättynyt. New York Timesin toimittaja Matthew Schneider lisää omien tunnetilojensa joukkoon vielä haikeuden.

Tieto siitä, että seuraava kausi ilmestyy vasta noin vuoden kuluttua, on omiaan lisäämään negatiivisia tuntemuksia.

Englannin kielellä kyse on tilasta nimeltä post binge-watching depression.

Skip Twitter post

Mashablen oman, 406 henkilöä käsittäneen tutkimuksen mukaan ne, jotka tunnustavat olevansa tv-sarjojen ahmijoita, kokevat olevansa stressaantuneita ja ahdistuneita muita todennäköisimmin.

Nurkinkuriseksi tilanteen tekee se, että monet ahmivat tv-sarjoja pakoillaakseen edellä mainittuja tunteita. Teksasin yliopiston tutkijat teettivät television katselua koskevan kyselyn yli kolmellesadalle 18–29-vuotiaalle yhdysvaltalaiselle. Tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset ahmivat sarjoja sitä todennäköisemmin mitä yksinäisemmäksi tai ikäväksi he olonsa kokevat.

Sarjojen ahmimisesta johtuvien negatiivisten tunteiden syitä ja seurauksia on toistaiseksi tutkittu vain vähän, sillä ilmiö on uusi. Vaikuttaa siltä, että ilmio on kuitenkin tullut jäädäkseen: Ylen television ja Areenan entinen julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa kertoo, että katsomiskulttuurin muutos on vaikuttanut jopa sarjojen tekemiseen.

- Nykyään sarjat on myös tehty niin hyvin, että ne toimivat ahmimiskokemuksena. Jos uutta jaksoa pitäisi odottaa viikko, katsojalta saattaisi jäädä jotain yksityiskohtia huomaamatta, Kuulasmaa sanoo Yle Uutisille.

Lue myös:

Kaikki puhuvat alkuperäissarjoista – mutta miksi ne ovat niin suosittuja?

Mainettaan parempi? Kiistelty True Detectiven toinen kausi alkaa Ylellä

House of Cardsin 3. kausi oli monille pettymys – mutta tekeekö Trump-huuma sarjasta taas ajankohtaisen?

Tiesitkö? 1970-luvun taitteessa Japanissa tehtiin kummallista Muumit-sarjaa, joissa ryypättiin ja tapettiin vihollinen keihäällä