Hyppää pääsisältöön

Cheekin musiikkivideon naiskuvasto puhuttaa – tasa-arvovaltuutettu: ”En oikein tykkää sellaisesta”

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen sanoo, että naisten käyttäminen katseenvangitsijoina on maailmanlaajuisesti yleistä esimerkiksi mainoksissa. Hänestä se halventaa naisia.

Kuvakaappaus Me Ollaan Ne Part 2-videolta.

Hyvää naistenpäivää! Naistenpäivän kunniaksi YleX Aamu on virittäytynyt tasa-arvoteemoihin ja soitti Suomen tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkiselle.

YleX Aamun Ida Karimaa kysyi tasa-arvovaltuutetulta, mitä hän ajattelee Cheekin uuden musiikkivideon tavasta esittää naiset.

Me Ollaan Ne Part 2 -videolla miesräppärijoukon taustalla nähdään naisia, jotka esimerkiksi uiskentelevat kahluualtaassa, hörppivät pillillä limsaa ja syövät spagettia. Yhdessä kohtauksessa naiset ovat kontallaan talutushihnan päässä bondage-lemmikkeinä. YleX kirjoitti videosta eilen maanantaina.

Lue myös: Naiset bondage-lemmikkeinä ja setelimeressä – tällaisia ovat mimmitaustajoukot Cheekin uutuusvideolla

Mäkinen sanoo, että tällainen naiskuvasto on maailmanlaajuisesti tyypillistä esimerkiksi mainoksissa.

- Naisia käytetään katseenvangitsijoina ja huomionherättäjinä, ja silloin naisen rooli ei ole sellaisen täysivaltaisen naisen rooli, jolla on ääni, aivot ja oma tahto.

Kuvakaappaus Me Ollaan Ne Part 2-videolta.

Mäkinen sanoo, ettei itse pidä sellaisesta tavasta näyttää naisia.

- Minusta se halventaa naista tai tekee naisesta vain yksiulotteisesti jonkinlaisen kuvan eikä aitoa ihmistä.

Naistenpäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota maailmanlaajuisesti niihin tasa-arvo-ongelmiin, joita miesten ja naisten välillä vallitsee.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen neuvoo, miten jokainen voi tehdä maailmasta tasa-arvoisemman ja paremman paikan elää.

- Voisimme omassa arjessamme puuttua pieniin asioihin. Kun kuulemme, että vähätellään tyttöjä tai puhutaan uhkaavasti, niin puututaan siihen ja sanotaan, että noin ei käyttäydytä.

Tasa-arvoa voi edistää myös positiivisen kautta.

- Sitten minusta erittäin hyvä juttu on kehua nuoria naisia ja tyttöjä, kun he suorittavat asioita hyvin. Antaa tytöille sellaisen tunteen, että he ovat arvokkaita ja heidän ääntään kuullaan.

Katso koko Me Ollaan Ne Part 2 -video tästä:

Lue myös:

Miehet kritisoivat, naiset nalkuttavat – kiihtynyt keskustelu parisuhteista opetti meille naisvalitus-termin

Hyväntahtoiset suomalaiset rodullistavat vahingossa – ja siksi rasismista pitää puhua

Miehet saavat parempia urheiluvuoroja ja poikien lajit enemmän tukea – Vantaalla ongelmaa tasataan sukupuolitietoisella budjetoinnilla

Kampanja kritisoi naisurheilijoiden seksististä kohtelua mediassa – videolla mukana myös Kimi Räikkönen