Hyppää pääsisältöön

Kummeli 25 vuotta: Juhlaohjelmisto Ylen kanavilla

Kummeli-sarjan tunnetuimpia hahmoja: Matti Näsä, Speedy & Saku, Eero Kakko ja Jaakko Parantainen, Mauno Ahonen, Juha, varikset, Raimo Vormisto ja Timo Silakka, älykääpiöt Tero Nuppi ja Esa Nahka
Kummeli-sarjan tunnetuimpia hahmoja: Matti Näsä, Speedy & Saku, Eero Kakko ja Jaakko Parantainen, Mauno Ahonen, Juha, varikset, Raimo Vormisto ja Timo Silakka, älykääpiöt Tero Nuppi ja Esa Nahka Kuva: Yle Kummeli,Yle TV2

Kakkonen esitti ensimmäisen, kolmiosaisen Kummeli-sarjan kesäkuussa 1991. Muutaman kuukauden kuluttua sarja täyttää siis kunnioitettavat 25 vuotta, ja sehän on juhlan paikka! Erikoisohjelmiston kärkenä ovat Kummelin kuusi ensimmäistä tuotantokautta, yhteensä 49 jaksoa, jotka kaikki julkaistaan kerralla pysyvästi Areenaan. Tutustu alta merkkivuoden koko tarjontaan ja äänestä myös parasta Kummeli-hahmoa.

Päivitys 31.3. klo 19.32:

Aziz the Command Fighter -sketsit on leikattu uusintana esitettävistä Kummeleista pois. Netissä on spekuloitu, onko kyse sensuurista. Poisto tapahtui kuitenkin tekijöiden omasta toiveesta. Se tuskin lienee yllätys kenellekään, että maailmanpoliittinen tilanne vaikutti näkemykseen.

Kuka on kaikkien aikojen Kummeli-hahmo?

Suosituimmasta Kummeli-hahmosta on järjestetty äänestyksiä aiemminkin. Kauan sitten sarjan omilla sivuilla ykköseksi äänestettiin Matti Näsä. Vuonna 2011 Iltalehden lukijat valitsivat voittajaksi Mauno Ahosen. Kuinka käy tällä kertaa?

Huom. Erottamattomasti yhteen liittyvät hahmot on selkeyden vuoksi niputettu samaan äänestysvaihtoehtoon. Elokuvien ja jatkuvajuonisten sarjojen hahmot on jätetty pois, jotta lomakkeen selaamisesta ei tulisi jännetuppitulehdusta.

Matti Näsä
15% (195 ääntä)
Pertti "Speedy" Keinonen ja Sakari "Saku" Östermalm
14% (184 ääntä)
Mauno Ahonen
13% (168 ääntä)
Jaakko Parantainen
11% (143 ääntä)
Timo Silakka ja Raimo Vormisto (Sporttivartti)
8% (103 ääntä)
Martti Mielikäinen
6% (71 ääntä)
Puukon veljekset
5% (67 ääntä)
Harri "Höylä" Soikkeli
4% (47 ääntä)
Älykääpiöt Tero Nuppi ja Esa Nahka
3% (32 ääntä)
Satu ja Tuija
3% (35 ääntä)
Iso-Pebe (Musacorner)
2% (27 ääntä)
Martti Hakonen (Luomisen tuskaa)
2% (24 ääntä)
Varikset
2% (27 ääntä)
Pertti Pasanen
1% (17 ääntä)
Kyylä
1% (12 ääntä)
Potilas Saarinen
1% (19 ääntä)
Tim Calahan ja Hank da Silva
1% (16 ääntä)
Aas Weckström
1% (7 ääntä)
Juha Koistinen
1% (18 ääntä)
Eero Kakko
1% (8 ääntä)
Esko Mörkö
1% (10 ääntä)
Ytte ja Mosse
1% (7 ääntä)
Tamppaajat
1% (10 ääntä)
Fabio
1% (8 ääntä)
Johan Lind (eläinharrastaja)
0% (6 ääntä)
Ari Zwang
0% (6 ääntä)
Kumi-Keijo
0% (6 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1273

Alkuperäinen Kummeli-sarja

Alkuperäinen Kummeli-sarja, Matti Näsä (Heikki Silvennoinen), Timo Kahilainen, Iso-Pebe (Olli Keskinen)
Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen ja Olli Keskinen Kummelin ensimmäisellä tuotantokaudella. Alkuperäinen Kummeli-sarja, Matti Näsä (Heikki Silvennoinen), Timo Kahilainen, Iso-Pebe (Olli Keskinen) Kuva: Yle / Antero Tenhunen Kummeli,Yle TV2

Kuusi tuotantokautta ja neljäkymmentäyhdeksän (49) jaksoa suomalaisen sketsiviihteen kiistatonta historiaa. Koko vuosina 1991-2004 valmistunut paketti julkaistaan Yle Areenassa 9.3. ja esitetään myös Kakkosella maanantaista perjantaihin 14. maaliskuuta alkaen klo 19.

Lisäksi originaalia Kummelia nähdään usean jakson putkina torstain myöhäisilloissa.

Areenassa alkuperäiset Kummelit pysyvät näin alkajaisiksi vähintään 83 vuotta eli jaksot ovat tosiaankin katsottavana käytännössä aina!

Kummeli V (2014)

Rumpali Mönkki Mähönen (Heikki Silvennoinen) mouhuaa Kummeli V -sarjassa.
Rumpali Mönkki Mähönen (Heikki Silvennoinen) mouhuaa Kummeli V -sarjassa. Rumpali Mönkki Mähönen (Heikki Silvennoinen) mouhuaa Kummeli V -sarjassa. Kuva: Yle/Malla Hukkanen Kummeli,Yle TV2

Toistaiseksi viimeisin Kummeli-elokuva neliosaisena sarjana. Episodikvartetista koostuvassa tarinassa seikkaillaan kesähuvilalla, wanna be -moottoripyöräjengin tanhuvilla, 60-luvulla ja fantasiaelokuvien maailmassa.

Käsikirjoitus: Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen ja Heikki Vihinen. Ohjaus: Aleksi Mäkelä.

Kaikki jaksot peräkkäin Kakkosella torstaina 10.3. klo 19 ja lauantaina 12.3. klo 11.40. Sarja katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan.

Kummeli-elokuvat

Kummeli Alivuokralainen -elokuvan hahmot "Robban" Palmberg (Timo Kahilainen) ja Pauli Bergström (Heikki Silvennoinen).
Teatterissakin pitkään esitetyn Alivuokralaisen kaartiin kuuluvat elokuvassa mm. "Robban" Palmberg (Timo Kahilainen) ja Pauli Bergström (Heikki Silvennoinen). Kummeli Alivuokralainen -elokuvan hahmot "Robban" Palmberg (Timo Kahilainen) ja Pauli Bergström (Heikki Silvennoinen). Kuva: Yle/Miska Reimaluoto Kummeli,Yle TV2

Kummelistories (1995)

TV2 tiistaina 22.3. klo 22. Elokuva on katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan tv-esityksen jälkeen.

Debyyttielokuva on sketsikokoelma, jossa ovat mukana monet tutut hahmot Speedystä ja Sakusta Mauno Ahoseen. Käsikirjoitus: Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen ja Heikki Vihinen. Ohjaus: Matti Grönberg.

Kummelin Jackpot (2006)

TV2 tiistaina 29.3. klo 22. Elokuva on katsottavana Yle Areenassa vain suorana.

Kertomus ahneudesta, ystävyydestä ja pelihimosta. Pertti "Pera" Järvelä on pikkuhuijari, jolle tyttären Kanadan matkan rahoittaminen muodostuu kunniakysymykseksi, huijarin on mentävä töihin! Työpaikka löytyy Jehovan todistajien omistamasta firmasta. Peran ja hänen ystäviensä eteen tarjoutuu mahdollisuus suurimittaiseen pelihuijaukseen, Jackpot odottaa... Käsikirjoitus: Timo Kahilainen, Heikki Vihinen. Ohjaus: Pekka Karjalainen.

Kummeli Alivuokralainen (2008)

TV2 tiistaina 19.4. klo 22. Elokuva on katsottavana Yle Areenassa viikon ajan tv-esityksen jälkeen.

Hyönteistutkija Pauli Bergström (Heikki Silvennoinen) ja munuaiskirurgi Lauri Mustonen (Mikko Kivinen) ovat vuokralaisina tilavassa arvohuoneistossa kaupungin keskustassa. Elämä saa kuitenkin yllättävän käänteen, kun huoneiston uusi vuokraisäntä päättää kertaheitolla tarkistaa vuokraa muutaman sadan prosentin korotuksella. Käsikirjoitus: Timo Kahilainen ja Heikki Vihinen. Ohjaus: Matti Grönberg.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle TV2