Hyppää pääsisältöön

Opiskelijat valmistautuvat suureen mielenosoitukseen – ”Leikkaukset opintotukeen pitää perua”

SAMOKin puheenjohtajan mielestä opintotukileikkaukset uhkaavat suomalaisen koulutusjärjestelmän perusperiaatteita.

Opiskelijat osoittivat mieltään pari vuotta sitten silloisia leikkaussuunnitelmia vastaan. // Kuva: Yle Uutiset

Keskiviikkona Helsingin keskusta pysähtyy hetkeksi, kun opiskelijat valtaavat kadut ja osoittavat mieltään opintotukeen kaavailtuja leikkauksia vastaan.

Facebookissa mielenosoitukseen oli ilmoittautunut tiistaina iltapäivällä noin 4 500 ihmistä. Suomen opiskelijakuntien liiton SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilän mukaan mielenosoittajien pääviesti on selkeä: opintotukeen suunnitelluista säästöistä pitää joustaa tai perua ne kokonaan.

- Kritiikki kohdistuu siihen, että on kyllä arvovalinta leikata neljäsosa opiskelijoiden tuloista. Opiskelijat ovat kuitenkin yksi tämän maan köyhimmistä ryhmistä.

Taustalla on selvitysmies Roope Uusitalon hiljattain julkaisema raportti, jossa ehdotetaan opintorahan pienennystä ja opintotuen muuttamista lainapainotteisemmaksi. Uusitalo luovutti raportin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) maaliskuun alussa.

Korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta on määrä leikata yhteensä 150 miljoonaa euroa pitkällä aikavälillä. Tämä tavoite on kirjattu Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hallitusohjelmaan.

- Roope Uusitalo onkin käyttänyt itsestään ilmaisua, että hän on tällainen hallituksen käyttämä palkkatappaja, joka oikeastaan vain valitsee aseet, SAMOKin Heinilä sanoo.

Kaavailtuja leikkauksia on myös puolustettu muistuttamalla, että ennenkin on otettu opintolainaa ja kansainvälisesti opintotuki on harvinainen systeemi. Heinilään tällaiset argumentit eivät pure.

- Yksi suomalaisen korkeakoulupolitiikan vahvuuksia on se, että riippumatta sosioekonomisesta taustasta taataan mahdollisuus kouluttautua mahdollisimman korkealle, vaikka tohtoriksi asti. Näemme, että tämän periaatteen uusi uudistus rappeuttaa vakavalla tavalla.

Heinilä uskoo myös leikkausten lisäävän eriarvoisuutta: jos järjestelmä muuttuu lainapainotteisemmaksi, pienituloisista perheistä ei välttämättä uskalleta lähteä opiskelemaan pitkää tutkintoa samalla tavalla kuin nyt.

Opiskelijoiden mielenosoitus alkaa keskiviikkona kello 13 Helsingin Senaatintorilta. Kulkue kulkee Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kautta kohti Kansalaistoria.

- Uskon, että tämä vaha viesti päättäjille siitä, että opintotukea ei pidä kehittää leikkaukset edellä.

Heinilä sanoo pitävänsä mahdollisena, että hallitus vielä pienentää leikkauksia tai peruu ne kokonaan.

Eduskunnassa oppositiopuolueet puuhaavat välikysymystä hallitukselle opintotukileikkauksista.

Myös hallituspuolue keskustassa Uusitalon leikkausvisiot ovat herättäneet kritiikkiä.

Lue myös:

Opiskelijat kokoontuivat Helsinkiin marssimaan opintotuen puolesta: ”Jo nyt ollaan köyhyysrajan alapuolella” 

Villi teoria: Opintolainaa voi pakoilla maksuhäiriömerkinnällä

Opiskelijajärjestöt suunniltaan tulevista opintotukileikkauksista: "Ihmiset joutuvat miettimään, uskaltavatko lähteä korkeakouluun"