Hyppää pääsisältöön

Rengastajilta rekisteriin 70 000 pönttöä

Kolme tuulihaukkaa pällistelee ulos pöntöstään.
Tuulihaukat kuuluvat Rengastustoimiston petolintuseurantaan. Kolme tuulihaukkaa pällistelee ulos pöntöstään. Kuva: Yle, Juha Laaksonen tuulihaukka

Miljoona linnunpönttöä -kampanja kulkee ryminällä. Maanantaina 7. maaliskuuta rikkoutui 200 000 pöntön raja. Pääosa pöntöistä koostuu yksittäisten ihmisten rekisteröinneistä, mutta kampanja on saanut suurta vetoapua myös Rengastustoimistolta.

Rengastustoimisto on välittänyt Yle luonnolle rengastajien pönttötietoja noin 70 000 pöntön edestä.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen alainen Rengastustoimisto on kerännyt tietoja petolintujen pöntöistä vuodesta 1982 lähtien, jolloin valtakunnallinen petolintuseuranta alkoi ympäristöministeriön ja eläinmuseon yhteistyönä.

Petolintuseurannan tietoja on käytetty muun muassa säännöllisin väliajoin tehtävissä linnuston uhanalaisarvioinneissa. Tietoa käytetään aktiivisesti myös tutkimuksessa, ja esimerkiksi viime vuonna petolintuseurannan aineistojen pohjalta valmistui yksi väitöskirja.

Erityinen pönttökysely

Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa varten tehtiin erityinen pönttökysely. Uutta oli pönttöjen sijoittuminen eri kuntiin, ja myös niiden rengastajien mukaan ottaminen, jotka eivät osallistu petolintuseurantaan. Tarkka kysely hyödyttää myös rengastajia.

– Kunta- ja pönttökokokohtaisen yhteenvedon avulla rengastajat voivat toivon mukaan helpommin löytää ne pitäjät, joissa jonkun tietyn kokoluokan pönttöjä on tarjolla vähän, Luomuksen intendentti Jari Valkama kertoo.

Suomessa on 700 henkilöä, joilla on rengastuslupa. Heistä noin 550 rengastaa joka vuosi.

Luomus vahvasti mukana

Luomus on riemulla mukana Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa.

– Tämä on mahtava tapa lisätä tavallisten ihmisten kiinnostusta lähiluontoon, ja ainakin Facebookissa kampanjasivusto tarjoaa hienon vastapainon kaikelle someraivolle, Valkama korostaa.

Hän toivoo, että ihmiset jatkaisivat pönttötyötä myös kampanjan päättymisen jälkeen.

– Ikääntyvät pöntöt kaipaavat puhdistusta ja huoltoa, muuten ne voivat ennen pitkää muuttua surmanloukuiksi.

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä