Hyppää pääsisältöön

RSO konsertoi Suomussalmella, Kajaanissa, Kuopiossa ja Mikkelissä

Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu
Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen radion sinfoniaorkesteri

RSO tekee ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla kotimaan konserttikiertueen 17.–20.12.2016. Suomussalmella, Kajaanissa, Kuopiossa ja Mikkelissä kuultavissa konserteissa on ohjelmassa Sibeliuksen Satu, Dvořákin sinfonia nro 9 sekä Anders Hillborgin viulukonsertto, jonka solistina soittaa Pekka Kuusisto.

Syksyllä 2010 RSO ja silloinen ylikapellimestari Sakari Oramo tekivät ensimmäisen laajan kotimaan kiertueen Pohjois-Suomeen yli kymmeneen vuoteen. Vuonna 2012 vuorossa oli Itä-Suomen kiertue uuden ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla ja kaksi vuotta myöhemmin 2014 Lintu ja RSO konsertoivat Raumalla, Porissa, Ikaalisissa ja Mäntässä.

RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan kiertuepaikkakunnilla odotetaan orkesterin vierailua yleensä innostuneesti. "Olemme siitä hyvin kiitollisia. Tämä on kunniatehtävä Yleisradion orkesterille, joka kuuluu kaikille suomalaisille. On tärkeää, että RSO on mahdollisimman monen suomalaisen tavoitettavissa myös aidossa konserttitilanteessa siitä huolimatta, että Ylen toiminnan ansiosta televisiossa, radiossa ja verkossa Helsingin Musiikkitalosta on tullut koko Suomen konserttisali." Kapellimestari Hannu Lintu on samaa mieltä. "On tärkeää että orkesterimme saa kasvot myös muualla kuin Helsingissä ja Musiikkitalossa."

Hannu Lintu aloitti RSO:n kahdeksantena ylikapellimestarina syksyllä 2013. Aikaisemmin Lintu työskenteli mm. Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Lisäksi hän on toiminut Irlannin Kansallisorkesterin päävierailijana. Lintu on johtanut merkittävimpien suomalaisten orkestereiden lisäksi mm. radio-orkestereita Berliinissä, Frankfurtissa ja Amsterdamissa; useita orkestereita Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa.

Pekka Kuusisto on tullut tunnetuksi harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassa. Kuusiston taiteellisen työskentelyn keskiössä on kamarimusiikillinen yhtyesoitto kamariorkestereiden kanssa ilman varsinaista kapellimestaria. Tällaista solistin ja orkesterinjohtajan tehtävät yhdistävää työtä hän tekee säännöllisesti mm. Australian kamariorkesterin, Lontoon kamariorkesterin, Skotlannin kamariorkesterin, sekä Tapiola Sinfoniettan kanssa. Pekka Kuusisto työskentelee tiiviisti nykysäveltäjien kanssa ja kantaesitti vimme kaudela mm. Sebastian Fagerlundin viulukonserton. Tuusulanjärven ympäristössä pidettävän Meidän Festivaalin taiteellisena johtajajana Pekka Kuusisto pyrkii yhdistämään eri taidemuotojen ilmaisukeinoja ennakkoluulottomin tavoin.

KOTIMAAN KIERTUE
17.12. klo 17 Liikuntahalli, Suomussalmi
18.12. klo 19 Kaukametsä, Kajaani
19.12. klo 19 Musiikkikeskus, Kuopio
20.12. klo 19 Mikaeli, Mikkeli

Hannu Lintu, kapellimestari
Pekka Kuusisto, viulu
Jean Sibelius: Satu
Anders Hillborg: Viulukonsertto nro 1
Antonin Dvořák: Sinfonia nro 9 "Uudesta maailmasta"

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.

 • György Ligeti – sointikentistä kohti ilmaisun vapautta

  Ligeti on RSO:n kauden 22/23 teemasäveltäjä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä György Ligetiltä kuullaan pääosa hänen orkesteriteoksistaan, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Kimmo Korhosen artikkeli piirtää mielenkiintoisen kuvan tästä avaruudellisia, hitaasti muuntuvia sointipintoja ja riitasointuisia äänimassoja luoneen säveltäjän elämästä ja teoksista.

 • Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

  Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Rovaniemellä syntyneen Tarkiaisen luomistyöhön on kietoutunut tiiviisti pohjoinen maisema.