Hyppää pääsisältöön

Uusi suomalaispeli Commodore 64:lle - valmistuminen vei 30 vuotta!

Kuvakaappaus Pasi Hytösen Commodore 64 pelistä Little Knight Arthur.
Kuvakaappaus Pasi Hytösen Commodore 64 -pelistä. Kuvakaappaus Pasi Hytösen Commodore 64 pelistä Little Knight Arthur. little knight arthur, commodore 64, tietokonepeli, kuvakaappaus

Pasi Hytösen suunnittelema Commodore 64 -peli ei 80-luvulla kelvannut peliyhtiöille. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Hytönen viimeisteli Little Knight Arthur pelin, ja nyt se on internetissä kaikkien pelattavissa.

Commodore 64 oli 80-luvun tietokoneklassikko, jota myytiin Suomessa 150 000 kappaletta. Se oli asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Pasi Hytönen päätti koodata oman pelin C-64:lle, ja sai pelin viimeistelyä vaille valmiiksi vuoden 1985 lopulla.

- Olin saanut valmiiksi seitsemän alunperin aikomistani kahdeksasta tasosta, mutta ideat puuttuvaan tasoon alkoivat olla vähissä. En oikein osannut enää parannella noita seitsemää valmistakaan tasoa, ja pelissä alkoi muuten olla jo kaikki tarvittava kuten musiikki, ääniefektit, aloitusruutu, demomoodi esittelemään kaikkia valmiita tasoja sekä high score -lista. Peli alkoi tuntua valmiilta. Ja jopa riittävän hyvältä kaupalliseen julkaisuun, omasta mielestäni, Hytönen muistelee blogissaan.

Peli sai nimekseen Little Knight Arthur. Tammikuun 14. päivä 1986 Hytönen pääsikin kirjoittamaan Teinikalenteriinsa merkinnän “Arttu sent to Epyx", kun peli lähti postikuoressa amerikkalaiselle pelifirmalle.

Hytönen lähetti versioita pelistään myös Electric Artsille sekä muille suurimmille peliyhtiöille, mukana myös suomalainen Commodore 64 -pelejä julkaissut Amersoft.

- Kevään päivien vilistäessä ohi yksi toisensa jälkeen lähettämäni lerput palasivat hylättyinä kustantajilta. Kaikki laittoivat mukaan ystävällisen vastauskirjeen, joissa selitettiin, ettei peli ollut juuri sellainen, joka sopisi kyseisen yhtiön tuotevalikoimaan lähitulevaisuudessa, Hytönen kertoo.

Tämän vuoden tammikuussa Hytönen päätti korjata tilanteen, viimeisteli pelin ja laittoi sen jakeluun nettiin. Peliä voi pelata Commodore 64:n lisäksi myös nykytietokoneilla.

Little Knight Arthurin julkaisemisesta kertoi ensimmäisenä Digitoday.

Hytösen pelille olisi 80-luvulla ollut hyvät markkinat pelkästään Suomessa. Parhaimmillaan peräti kolme neljästä kotiin ostetusta tietokoneesta oli Commodore 64.

EDIT 9.3.: Peliä voi pelata Commodore 64:n lisäksi myös nykytietokoneilla.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän