Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ajankohtainen kolmonen pääkuva

Ajankohtainen kolmonen: Bob Hund, C Duncan ja Gepe

Ruotsalaisyhtye Bob Hund
Bob Hund Ruotsalaisyhtye Bob Hund Kuva: Anna Brånhede Bob Hund

1. Bob Hundin Suomen-keikat

Kesällä 1998 vietin tyttöystäväni kanssa aikaa Tukholmassa. Kuljimme ympäri kaupunkia ja leikimme tukholmalaisia. Kävimme Jay-Jay Johansonin, Portisheadin, PJ Harveyn sekä Sonic Youthin keikoilla, ja tuskastelimme miksi Suomessa ei ikinä ole tällaista. Se oli 90-lukua se.

Kirkkain mieleeni painunut muisto tuolta kesältä on kuitenkin peräisin erään helteisen iltapäivän metromatkalta. Muutaman minuutin matkalla keskustasta Solnaan näin Bob Hundin. Koko kuusimiehinen yhtye istui vain muutaman metrin päässä meistä ja minä tuijotin heitä haltioituneena, kerrankin hiljaa.

Asioista perillä olevat ystäväni olivat soittaneet minulle yhtyeen musiikkia ja Helsingissä omaperäisestä bändistä kuiskuteltiin kuin mistäkin mystisestä salaseurasta. Ihmiset, jotka olivat kuulleet Bob Hundia tahtoivat pitää sen omana tietonaan: hienosta aarteesta ei haluttu kertoa ihan kenelle tahansa.

Ruotsissa Bob Hund oli jo vuonna 1998 asemansa vakiinnuttanut yhtye, jonka tekemisiä seurattiin suurella mielenkiinnolla. Bändiltä tuohon mennessä julkaistut kaksi pitkäsoittoa olivat molemmat nousseet albumilistan kärkipäähän ja niiden lisäksi se oli ahkeroinut kasaan nipun EP:itä ja singlejä.

Suosio kotimaassa rohkaisi yhtyettä kokeilemaan siipiään myös ulkomailla: 2000-luvun alussa Bob Hund muuttui hetkeksi Bergman Rockiksi ja teki muutaman englanninkielisen julkaisun. Paluu ruotsinkieliseen materiaaliin tapahtui vuoden 2009 Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk -albumilla.

Paluulevyn jälkeen yhtyeeltä on ilmestynyt kaksi albumia sekä ainoastaan digitaalisen julkaisun saaneita teoksia. Yksi tuoreimmista on viimevuotinen EP Dödliga klassiker 3.

Viime vuosina Bob Hund on muistanut suomalaisia fanejaan keikkailemalla maassamme säännöllisesti. Ja nyt bändin omalaatuisuutta päästään todistamaan jälleen, peräti kahden keikan verran. Helsingin Tavastialla perjantaina 11.3. yhtye soittaa alkuillasta mykkäelokuvaan säveltämäänsä musiikkia leffan pyöriessä taustalla, sekä muutamaa tuntia myöhemmin kokonaisen klubikeikan.

Teksti: Veli Kauppinen

2. C Duncanin EP

Skottimuusikko C Duncan
C Duncan Skottimuusikko C Duncan Kuva: Warrick Beyers C Duncan

Kun aurinko paistaa keväthangelle tai sen rippeille, ei musiikilta enää paljon vaadita. Kun mieli on korkealla jo valmiiksi, keskinkertaisempikin biisi saa hyräilemään mukana. Mutta sitten on niitä jotka nostavat tunnelman , jos mahdollista, vieläkin korkeammalle ja tekevät kevääseen heräilevän mielen mukavasti levottomaksi.

Tällä viikolla minulla oli ilo tutustua C Duncaniin, skottilaiseen kolmeakymppiään hätyyttelevään artistiin joka on tehnyt musiikkia televisiosarjoihin ja ohjelmiin ja julkaissut yhden kokonaisen albumin viime vuonna. Tuorein julkaisu on neljän kappaleen ep johon juuri törmäsin Spotifyssa.

Kaveri tuntuu liikkuvan jossain omassa ajattomassa ajassaan ja paikattomassa paikassaan-silti kuuntelija on ne paikat ja ajat tunnistavinaan. Musiikkitoimittaja rakastaa tällaista vaivihkaista velmua piilosleikkiä; mikäs kuusikymmenlukuinen yhtye siellä vilahti?! Vai oliko se sittenkin The Divine Comedy? Ellei peräti Stereolab?

Ja silti kaikki on ihan omaa kun sen osaa. C Duncanilla on selvästi sekä musikaalisuutta että popmusiikin historian tuntemusta. Niistä hän suodattaa suorastaan viehättävän kokonaisuuden jota ei voi kuin suositella. Itselläni alkaa nyt tutustumisretki kaverin aiempaankin tuotantoon. Ihanaa!

Teksti: Susanna Vainiola

3. Gepen Estilo Libre -albumi

Chileläismuusikko Gepe (oikealta nimeltään Daniel Riveros)
Gepe Chileläismuusikko Gepe (oikealta nimeltään Daniel Riveros) Kuva: Claudia Valenzuela Gepe

Kun olin lapsi, meillä oli kirjahyllyssä chileläisen laulajan, uuden laululiikkeen ikonin, Victor Jaran elämäkerta Laulu elämälle. Jostain syystä kirja kiinnosti minua suuresti, mutten saanut lukea sitä. "Sinä olet vielä liian pieni. Palataan asiaan, kun täytät 12 vuotta", sanoivat vanhempani. Ja niin, kun täytin tuon maagisen murkkuiän, sain lukea hienon teoksen ja kiinnostuin chileläisestä musiikista, haikeasta laulelmasta, jossa oli sanottavaa.

Vaikka Jara itse menehtyi vallankumouksen pyörteissä vuonna 1973, hänen musiikillinen perintönsä elää Chilessä vahvana. Yhdeksi manttelinperijäksi on nostettu laulaja Gepe. Artistin levy Estilo Libre julkaistiin viime vuoden puolella, ja toden totta, Jara taitaa istua Gepen olkapäällä, rauhallisena ja melodisena.

Teksti: Tuuli Saksala

Radio Suomen Musiikkikeitaassa soitettiin runsaasti chileläistä musiikkia keskiviikkona 9.3.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Ajankohtainen kolmonen

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Levyistä, biiseistä, kirjoista, leffoista, keikoista... Kaikesta.