Hyppää pääsisältöön

Ex-tenavatähti Konsta Hietanen ei lähtisi enää laulukisaan

Konsta Hietanen laulaa cover-keikoilla ja tekee myös omaa musiikkia.
Konsta Hietanen laulaa cover-keikoilla ja tekee myös omaa musiikkia. Konsta Hietanen laulaa cover-keikoilla ja tekee myös omaa musiikkia. Kuva: Erik Vierkens /Yle Konsta Hietanen

Entinen lapsitähti Konsta Hietanen on palannut tekemään musiikkia. Aikuisena hän ei osallistuisi enää laulukisaan. Vaikka tenavatähteydestä on hyviä muistoja, Hietanen haluaa pitää omat poikansa pois julkisuudesta.

Lahtelaisen varastotilan treenikämpästä kantautuu musiikki. Koputamme oveen. Kitaran varressa on jotenkin etäisesti tutunnäköinen mies.

- Oletko sinä näytellyt joskus jonkun eläimen, niin ilveksen kanssa?! KulttuuriCocktailin juontaja Tuomas Karemo kysyy.

Kyllä vaan, kyseessä on entinen lapsitähti Konsta Hietanen, joka on ammattilaisjalkapallouran jälkeen palannut musiikin pariin.

Treenikämpän läpäisevä iso poistoilmaputki on vuorattu täkeillä, akustisista syistä. Peitot on kiinnitetty putkeen harmaalla maalarinteipillä. Jotenkin kotikutoista. Poika ja kitara. Tai oikeammin mies ja kitara.

Lopetettuaan jalkapallon ammattilaisuran kaksi vuotta sitten, Hietanen on keskittynyt pelkästään musiikkiin. Hän tekee cover-keikkoja eri kokoonpanoilla, usein myös yksinään. Hietanen sanoo soittaneensa kaikenlaisissa tilaisuuksissa hautajaisvirsistä rockfestareille. Settiin kuuluu Cheekiä, Eminemiä ja Haloo Helsinkiä!, mutta myös Mauno Kuusistoa ja Topi Sorsakoskea ja Agentseja.

- Olen halunnut treenata kaikki osa-alueet kuntoon, että voin tehdä monenlaisia keikkoja, hän sanoo.

Myös omia sävellyksiä ja sanoituksia on tekeillä, mutta niitä Hietanen haluaa vielä hioa ja fiilistellä. Valmistella lisää, jotta se oma tyyli löytyisi. Tyyli sijoittuu kuitenkin popin ja rockin välimaastoon.

Musiikkiuran rakentamiseen Hietanen suhtautuu yhtä tavoitetietoisesti kuin aikanaan jalkapallon pelaamiseen. Hän sanoo olevansa välietappien mies ja haluavansa nyt keskittyä soittamiseen ja laulamiseen. Muusikkona hän on itseoppinut. Joitain tavoitteita on silti jo toteutunut.

- Olen päässyt esiintymään Lahden parhaalle klubille, Möysän Musaklubille, se on ollut yksi tavoite. Jossain vaiheessa haluna on saada pari tekniikan miestä, joita voi roudareiksikin kutsua, hän sanoo.

Parikymmentä vuotta sitten Konsta Hietanen nousi koko kansan tietoisuuteen Tenavatähti-kisassa laulamalla Sammy Babitzinin Daa-da Daa-da -kappaleen.

- Olisin varmaan suuttunut vanhemmilleni, jos en olisi saanut lähettää C-kasettia kilpailuun. Moni varmaan ajatteli tuolloin, että nyt Konsta on oikeassa paikassa, kun saa esiintyä estradeilla eikä sen tarvitse meille koko ajan laulaa. Kyllähän sellainen adhd-esiintyjä olin, hän sanoo.

Konsta Hietanen oli megalapsitähti, jonka tapasi omassa radio-ohjelmassa julkkiksia.
Konsta Hietanen oli megalapsitähti, joka haastatteli radiossa ja talkshow-ohjelmissa julkkiksia. Konsta Hietanen oli megalapsitähti, jonka tapasi omassa radio-ohjelmassa julkkiksia. Kuva: Yle Konsta Hietanen

Yksi merkittävä vaikuttaja oli musiikinopettaja ja viihteen monitoimimies, nyt jo edesmennyt Ilkka Talasranta. Myös Seppo Hovista on hyviä muistoja.

Voittonsa jälkeen Hietanen levytti albumin nimeltä Kone ja hän pääsi mukaan show-bisnekseen. Konsta sai sekä oikeita että ääniroolejakin, ja esiintyi juontajana Tuhkaa ja Timantteja -talkshowssa, jossa tapasi suuruuksia Andy McCoysta Ismo Alankoon. Raimo O. Niemen Poika ja Ilves (1998) elokuvasta tuli suurmenestys.

- Ei sitä pyörityksenä ajatellut, kun hyppäsi autoon ja meni keikalle. Mahtavia muistoja on ja mahtavia persoonia tapasin, joihin vieläkin pidän yhteyttä, hän sanoo.

Hietanen oli varsinainen megalapsitähti, jolla oli radiossakin oma ohjelma.

- Hauskin homma oli alkuaikoina, kun postilaatikko oli täynnä ihailijapostia. Se oli niin outoa, että pikkupojalle tytöt voi lähettää kirjeitä, Hietanen muistelee.


Tietyllä tavalla olen oppinut olemaan hölmöilemättä. Kun on julkisuudessa, sitä on tavallaan suurennuslasin alla.― Konsta Hietanen

Lapsitäyteyttä seuranneen julkisuuden jälkeen raskainta oli hänen mielestään teini-iässä.

- Kun lapsitähteys oli taaksejäänyttä elämää, olisi halunnut olla rauhassa. Sellainen samanikäinen tai vähän vanhempi poika tai tyttö, yleensä poika, osaa ilkeäkin olla. Jotkut bussimatkat tai kylillä hillumiset saivat joskus ikäviä piirteitä. Onneksi minulla oli iso kaveriporukka, jonka kanssa liikuin. Ja jalkapalloilijana myös vikkelät jalat, ja älysin lähteä tilanteista pois, hän kertoo.

- Tietyllä tavalla olen oppinut olemaan hölmöilemättä. Kun on julkisuudessa, sitä on suurennuslasin alla. Pitää miettiä mitä sanoo ja tekee, hän kertoo.

Kun Hietanen oli tenavatähti, lapsitähtiä oli suhteellisen vähän. Robinin ja Isac Elliotin kaltaiset artistit ovat tulleet vasta sen jälkeen. Julkisuuteen ei liittynyt myöskään nykyistä somekulttuuria. Hän uskoo pääseensä vähemmällä varovaisuudella, koska 90-luvulla ei ollut somea ja kännykkäkameroita, joilla jokainen voi napata lapsitähdistä kuvia.

- Jos ne (nykyiset lapsitähdet) lukevat mitä kauheuksia heistä kirjoitetaan somessa, saa aika tervejärkinen olla, Hietanen sanoo ja huomauttaa, että ilkeisiin nettikommentteihin suhtautuminen on vaikeaa aikuisillekin.

Paras neuvo julkisuudesta selviämiseen Hietasesta on se, että pitää julkisuuden ja yksityiselämän erillään. Silloin muistaa elää omaa elämää, eikä elä esimerkiksi sosiaaliseen mediaan postattujen Insta-kuvien kautta.

Toivottavasti kukaan lapsi ei kuitenkaan ala ajattelemaan, että hän ei osaa laulaa, jos kilpailussa ei tule menestystä.― Konsta Hietanen

Omaa musiikkia tehdessä myös suhtautuminen laulukilpailuihin on muuttunut.

- Tietyllä tapaa se on väärä aihe kilpailla, että valitaan tietystä porukasta voittaja. Suomessa on viisi miljoonaa ihmistä ja jokaisella oma laulajamaku. Oma reitti aikuisena tulee olemaan se, että teen musiikkia ja sitten siitä tykätään tai ei tykätä, hän sanoo.

Toisaalta Hietanen ei kiistä, etteikö kilpailut voisi sopia tiettyihin laulajatilanteisiin ja etteikö ne voisi olla myös sopiva ponnahduslauta jossain uran vaiheessa.

- Toivottavasti kukaan lapsi ei kuitenkaan ala ajattelemaan, että hän ei osaa laulaa, jos kilpailussa ei tule menestystä, Hietanen sanoo.

Sanotaan, että kun on kerran lapsitähti, on aina lapsitähti. Sen on myös Hietanen saanut tietyllä tapaa kokea, sillä nimi Konsta Hietanen muistetaan. Lapsitähteydestä ei ole aina ollut hyötyä, vaikka Hietasen julkisuus on ollut positiivista.

- Moni voisi ajatella, että tällaisesta taustasta olisi nyt hyötyä, mutta pelkään, että tulisin hyödyntäneeksi sitä jotenkin väärällä tavalla. Ehkä ikävimpiä on sellaiset tilanteet, että jos hyvin menneen keikan jälkeen, kun ihmiset ovat päässeet fiiliksiin, halutaan vaan puhua ilveksestä, hän pohtii.

Konsta Hietanen treenikämpällä.
Konsta Hietanen treenikämpällä. Konsta Hietanen treenikämpällä. Kuva: Erik Vierkens /Yle Konsta Hietanen

Hietanen ei ymmärrä vanhempia, jotka yrittävät tuupata lapsiaan julkisuuteen ilman syytä.

- Vain muutamilla aloilla on hyötyä julkisuudesta. Jos on itse tai joku muu sinut tuupannut palstoille ja jossain elämänvaiheessa alkaa mennä huonosti, on vaikea olla rauhassa, hän sanoo.

Maailmalla on totuttu siihen, että entisistä lapsitähdistä revitellään myöhemmin skandaalijuttuja. E.T.-elokuvassa esiintynyt Drew Barrymore oli huumekoukussa 13-vuotiaana. Sittemmin hän on kuitenkin onnistunut luomaan menestyneen uran näyttelijänä. Samaa ei voi sanoa Yksin kotona elokuvan Macaylay Culkinista, joka on ollut huumevieroituksessa.

- Suuressa maailmassa tietysti jossa pyörii enemmän rahaa, todellisuuden taju saattaa alkaa hämärtyä, jos 13-vuotiaalla on oma autonkuljettaja ja varpaidenkaivaja, hän pohtii.

Hietasesta ei ole skandaalijuttuja ollut. Kunnollinen hänestä tuli myös aikuisena - neljän pojan isä, joka ei juo alkoholia. Mutta kuinka paljon konkreettisesti auttaa se, ettei ole tarvinnut sekoilla?

- Kun on neljä poikaa kotona, kaikin puolin paremmin pysyy maan pinnalla ja on tekemistä, hän pohtii.

Lapsinäyttelijä Eedit Patrakan ja Konsta Hietasen haastattelu Kulttuuricocktailissa.

Kommentit