Hyppää pääsisältöön

Kontrabasisti Joel Raiskio: "Valitsin 6-vuotiaana kontrabasson. Olin saanut idean tietokonepelistä."

Kontrabasisti Joel Raiskio.
Kontrabasisti Joel Raiskio. Kuva: Yle/Laila Kangas joel raiskio

"Kontrabasso on iso osa elämääni, mutta silti yksi osa muiden joukossa." Sibelius-Akatemiassa opiskeleva kontrabasisti Joel Raiskio piipahti Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 9.3.2016. Joel osallistui viime syksynä Musiikkitalon toimijoiden järjestämään Orkesteriakatemiaan Radion sinfoniaorkesterin riveissä. Näin hän kertoo itsestään.

Kontrabasisti Joel Raiskio Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 9.3.2016 Riikka Holopaisen ja Vesa Kytöojan jututettavana.
Kontrabasisti Joel Raiskio Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 9.3.2016 Riikka Holopaisen ja Vesa Kytöojan jututettavana. Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen joel raiskio,Kantapöytä

Olen syntynyt ja asunut Helsingissä koko ikäni, yhtä Kajaanissa vietettyä vuotta lukuunottamatta.

Soitan kontrabassoa nyt toista vuotta Sibelius-akatemiassa. Aloitin basson soiton kuusivuotiaana. Äitini on klassinen laulaja ja laulun opettaja. Lapsena tuli siis kuultua passio jos toinenkin, tosin montaa en kokenut kokonaan hereillä.

Vietin lapsuuteni Puu-Vallilassa, kunnes muutimme kuutosluokkani kohdalla vuodeksi Kajaaniin. Vallila on aina lähellä sydäntä, mutta Kajaanissa pääsin ensimmäistä kertaa musiikkiluokalle. Oli tosi huikea kokemus, kun olikin yhtäkkiä ympärillä muita, joilla oli samanlaisia kiinnostuksen kohteita. Se vuosi teki minulle tosi hyvää, siitä alkoi ehkä kehittyä oma persoona, johon ei tarvinnut välttämättä kuulua jalkapallo.

Myöhemmin olin musiikkilinjalla Kruununhaan yläasteella ja yleislinjalla Ressun lukiossa. Lukiosta pääsin suoraan Sibelius-Akatemiaan.

Tykästyin siihen, miten erilaisia musiikkityylejä bassolla voi soittaa.

Aloitin tosiaan basson soiton kuusivuotiaana. Kun olin viisi, menimme äidin kanssa Keski-Helsingin musikkiopistoon tutustumaan soittimiin. Valitsin niistä sitten ihan itse kontrabasson. Olin saanut idean tietokonepelistä. Tykästyin siihen, miten erilaisia musiikkityylejä bassolla voi soittaa. Olen kyllä sittemmin pysynyt enimmäkseen klasarissa, en tosin mitenkään tarkoituksellisesti.

Aloitin Taru Tiusasen oppilaana, ja yläasteesta lähtien opettajani on ollut Lasse Lagercrantz. Lassen opissa olin Itä-Helsingin ja Espoon musiikkiopistoissa, ja nyt Sibassa. Taru ja Lasse ovat olleet pitkäaikaisimmat opetajani.

Olen soittanut basson sivussa vähäsen sähkökitaraa ja -bassoa, pari vuotta pianoa ja nyt olen klassisen laulun pedioppilaana. Kontrabasso on kuitenkin se ylivoimaisin soitin minulla.

Jatko lukiosta Sibelius-akatemiaan ei ollut minulla paljoa ennen abivuotta ollenkaan selvä juttu. En sitten kuitenkaan keksinyt mitään muuta, ja sain lisää itsevarmuutta basson soittoon, joten lopulta en hakenut minnekään muualle. Niin hyvin kävi, että heti pääsin, eikä tämä vielä ole tuntunut yhtään väärältä valinnalta.

Kontrabasisti Joel Raiskio Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 9.3.2016 Riikka Holopaisen ja Vesa Kytöojan jututettavana.
Kontrabasisti Joel Raiskio Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 9.3.2016 Riikka Holopaisen ja Vesa Kytöojan jututettavana. Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen vesa kytöoja

Minuun vetoaa monenlainen musiikki. Kuuntelen vapaa-ajallani kaikkea muuta paitsi klassista, metallista elektroniseen musiikkiin.

Klassisessa musiikissa minua sykähdyttävät isot orkesterisaundit ja (yllätys) matalat taajuudet. Musiikkimieltymykseni ovat muuntuvaa sorttia. Minulla ovat jossain muualla muualla kuin aikakausissa tai tyyleissä ne asiat, jotka musiikissa vaikuttavat. Kylmät väreet voivat tulla miltä vaan aikakaudelta tai mistä vaan genrestä, mikä on mukavaa, koska silloin yllättyy usein.

En oikein osaa sanoa lempisäveltäjiänikään. Pidän aina Arvo Pärtin musiikista. Sibelius osuu lähes aina. Arvostan todella paljon huumoria musiikissa, siksi mm. Carl Orffin Carmina Burana on lähellä sydäntä.

En osaa oikein sanoa yksittäisiä idoleita tai käänteentekeviä kokemuksia. Ehkä olen vähän epädramaattinen tyyppi.

Olen innokas videopelien harrastaja. Joitakin vuosia sitten harrastin vielä miekkailua.

En ole todellakaan sellainen harjoituskoppiin koko päiväksi sulkeutuva soittaja. Kontrabasso on iso osa elämääni, mutta silti yksi osa muiden joukossa. Musiikin osuus elämässäni on kieltämättä todella suuri, mutta vapaa-ajalla se on yleensä ihan muuta musiikkia. Mielestäni se on mukavaa. Elämä tulisi tylsäksi vain yhden asian parissa.

Tällä hetkellä haaveilen orkesterimuusikon urasta, mikä lie onneksi myös realistisin tavoite leipätyöksi basson kanssa. Jokin siinä orkesterimuusikoiden tasaisen varmassa ammattitaidossa kiehtoo. Toivottavasti se onnistuu, sillä tällä hetkellä pelkään vähän etten osaa muutakaan kuin kontrabassoa.

Pianistina videolla on Elina Saksala.