Hyppää pääsisältöön

Opiskelijat kokoontuivat Helsinkiin marssimaan opintotuen puolesta: ”Jo nyt ollaan köyhyysrajan alapuolella”

Opiskelijat haluavat, että hallitus peruu aikeet leikata opintorahaa.

Opiskelijat osoittivat mieltään Helsingissä 15. kesäkuuta 2015. // Kuva: Yle / Jaani Lampinen

Helsingin keskustassa opiskelijat ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään hallituksen leikkausaikeita vastaan. Etukäteen arvioitiin, että paikalle saapuu tuhansia ihmisiä, jopa 10 000 opiskelijaa.

Mielenilmaukseen on saapunut väkeä myös muualta kuin pääkaupunkiseudulta. Senaatintorilla YleX Etusivun Miko Vainio haastatteli Oulusta mielenosoitukseen saapuneita Toni Hyvöstä ja Joni Huttulaa.

- Tämä vaikuttaa myös oululaisiin. Vaikka on pitkä matka, halutaan näyttää, että me ollaan vihaisia tästä asiasta, Hyvönen sanoo.

Korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta on määrä leikata yhteensä 150 miljoonaa euroa pitkällä aikavälillä. Tämä tavoite on kirjattu Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hallitusohjelmaan.

Selvitysmies Roope Uusitalon hiljattain julkaisemassa raportissa ehdotetaan opintorahan pienennystä ja opintotuen muuttamista lainapainotteisemmaksi. Säästöehdotusten on laskettu heikentävän opintotukea neljänneksen.

- Nyt saadaan 900 euroa kuussa, ja sekin on köyhyysrajan alapuolella, Huttula sanoo.

Suomessa köyhyysraja on noin 1 100 euroa.

Opintotukimielenosoitus lähti liikkeelle Helsingin Senaatintorilta. Opiskelijat marssivat Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kautta Kansalaistorille aivan Helsingin ydinkeskustassa.

Avaa Instagram postaus

Lue myös:

Opiskelijat valmistautuvat suureen mielenosoitukseen – ”Leikkaukset opintotukeen pitää perua”