Hyppää pääsisältöön

15.3. Teeman Elävä arkisto. Näyttelijä Pekka Autiovuori: "Onneksi vanhemmat painostivat teatterikouluun"

Näyttelijä Pekka Autiovuori
Näyttelijä Pekka Autiovuori Näyttelijä Pekka Autiovuori Kuva: Tina Lepistö, yksityiskokoelma, Askola Pekka Autiovuori

Pekka Autiovuori oli hiukan toisella kymmenellä, kun hän pääsi Riihimäen teatteriin. -Äiti näki ilmoituksen, että sinne haetaan lapsinäyttelijöitä ja kysyi kiinnostaisiko minua. Kiinnostihan se!

13-vuotiaana Pekka näytteli Riihimäen teatterissa jo isommissakin rooleissa esittäen muun muassa vanhoja ukkoja peruukki päässään. Kun Riihimäen teatteri tarjosi Pekalle pysyvämpää työpaikkaa ja pyysi nuorukaista vakituiseksi harjoittelijanäyttelijäksi, pistivät vanhemmat jarrun päälle. - Jos haluat oikeasti näyttelijäksi, sinun on pyrittävä teatterikouluun. Ja jos pääset, niin siitä vaan sitten alalle, mutta amatöörinäyttelijäksi pienen kaupungin nurkkiin et kyllä jää, Pekan vanhemmat jyrähtivät.

- Olen hyvin kiitollinen äidille ja isälle, että he laittoivat minut lujille näyttelemisen kanssa. Tiesin, että Teatterikouluun on todella vaikea päästä ja siihen aikaan sai pyrkiä vain yhden kerran. Oli siis vain yksi mahdollisuus yrittää, mutta onneksi onnistuin. Minulla ei ollut mitään kunnollista varasuunnitelmaa, Autiovuori naurahtaa. Vuonna 1964 Pekka Autiovuoren kanssa samalla kurssilla aloittivat muiden muassa Kristiina Halkola,Heikki Kinnunen,Tuula Nyman ja Heikki Nousiainen.

Käpy selän alla

Mikko Niskasen elokuvasta Käpy selän alla näyttelijät Kristiina Halkola, Eero Melasniemi, Kirsti Wallasvaara, Pekka Autiovuori
Mikko Niskasen elokuvasta Käpy selän alla näyttelijät Kristiina Halkola, Eero Melasniemi, Kirsti Wallasvaara, Pekka Autiovuori Mikko Niskasen elokuvasta Käpy selän alla näyttelijät Kristiina Halkola, Eero Melasniemi, Kirsti Wallasvaara, Pekka Autiovuori Kuva: Foto-Jatta Käpy selän alla,arkistovieraana,Pekka Autiovuori,Kristiina Halkola,Eero Melasniemi,Kirsti Wallasvaara

Autiovuoren läpimurto tapahtui jo teatterikouluaikana vuonna 1966 Mikko Niskasen nuorisoelokuvassa Käpy selän alla.

- Olin käynyt kaksi vuotta koulua, kun pääsin mukaan tuohon elokuvaan ja ihan hyvät muistot sen tekemisestä jäi. "Kävyn" käsikirjoitus oli oikeastaan vain synopsis. Jos me emme olisi asuneet siellä järven rannalla koko sitä viittä viikkoa, niin lopputulos ei olisi ollut se, mikä oli. Minulla oli muistaakseni alkuperäisessä käsikirjoituksessa vain kolme repliikkiä ja me keksimme aina edellisenä päivän seuraavan päivän vuorosanat, Autiovuori muistelee.

Käpy selän alla -elokuvan valmistumisvuotena Pekka Autiovuori sai parhaan miespääosan Jussi-patsaan roolistaan elokuvassa Tunteita. Kyseessä oli neljän teatterikoulusta valmistuneen nuoren ohjaajan tekemä episodielokuva.

Kansallisteatterilla on valtavan hienot ja monipuoliset velvoitteet

Valmistuttuaan teatterikoulusta Autiovuori kiinnitettiin Suomen kansallisteatteriin, jossa hän työskenteli päivälleen 42 vuotta. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2009.

- Kansallisteatterilla on valtavan hienot ja monipuoliset velvoitteet. Siellä tuotetaan uutta teatteri-ilmaisua, jonka ei ole tarkoituskaan miellyttää kaikkia ja samaan aikaan äärimmäisen ammattitaitoista perinteisempääkin teatteria. Minulle teatteri on ollut aina se paikka numero yksi, vaikka olenkin tehnyt monenlaista, Autiovuori toteaa.

Pekka Autiovuori tunnetaan myös radiokuunnelmista. Hän on esittänyt muun muassa Richard Lammia Knalli ja Sateenvarjo-kuunnelmasarjassa ja Arthur Dentiä suomalaisessa sovituksessa Douglas Adamsin tieteisparodiasta Linnunradan käsikirja liftareille.

Hitaampaa, mutta myös todempaa

Teatterikoulusta vastikään valmistunut Pekka Autiovuori nähdään Teeman Elävässä arkistossa Veijo Meren romaaniin perustuvassa tv-elokuvassa Irralliset eli Anna ja Vasili vuodelta 1968.

- Teoksessa näkyy ajan henki. Silloin kaikki oli jotenkin viipyilevämpää. Kuvausrytmi oli hitaampaa, mutta ehkä se oli jotenkin myös todempaa. Nykyään kaikessa pitää olla "äksöniä", eikä se ole pelkästään hyvä asia, Autiovuori toteaa.

Maaliskuun 19. päivä seitsemänkymmentä vuotta täyttävä Pekka Autiovuori on Marko Gustafssonin vieraana Yle Teemalla 15.3.2016.

Irralliset eli Anna ja Vasili
(1968) Veijo Meren romaaniin perustuvan näytelmän pääosissa esiintyvät Pekka Autiovuori ja Riitta Helminen.

Elävä arkisto: Linnunradan käsikirja liftareille

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa