Hyppää pääsisältöön

Axl Smithin videotunnustus tuntuu vilpittömältä – mutta mitä pidemmälle sitä ajattelee, sen ällöttävämmältä se tuntuu

Juontajan videotunnustus on hämäävän sympaattinen. Jopa niin hämäävä, että sen jälkeen saattaa unohtaa, miltä uhrista tuntuu.

Sofia Thurén.

Linnunradan käsikirja liftareille -kirjassa universumin voimakkain ase on point of view -pyssy, jolla ampumalla saa muut näkemään tilanteen juuri sinun lähtökohdistasi. The Voice of Finland -juontaja Axl Smith latasi eilen näkökulma-aseella täyslaidallisen YouTube-yleisöön.

Smith postasi videon, jolla juontaja kertoo, että hänellä on ollut vuosia kotonaan valvontakamerat. Videolle on tallentunut myös seksiä kumppaneiden tietämättä. Smith kertoo nauhoittaneensa kaiken, jotta häntä ei koskaan voitaisi syyttää perättömästi raiskauksesta.

Smith vaikuttaa vilpittömältä: hän purkaa rauhallisesti syyt siihen, miksi kuvasi naisia harrastamassa seksiä heidän tietämättään. Rikostutkinta on kesken, eikä yleisö tiedä tarinasta nyt muuta kuin sen, mitä Smith videolla kertoo. Tässä vaiheessa voidaan kommentoida vain Smithin videota, joka on itsessäänkin pysäyttävää katsottavaa.

Tunnustus on kerännyt sympatiaa ja herättänyt monella kysymyksiä: eikö julkisuuden henkilöllä, tai ylipäänsä miehellä, ole oikeutta suojella itseään perättömiltä raiskaussyytöksiltä? Eikö omassa kodissa saa tallentaa, jos tahtoo? Mitä väliä kuvaamisella on, jos materiaalia ei koskaan näytetä kenellekään?

- Kadun syvästi tekemääni asiaa, Smith sanoo, mutta jatkaa myöhemmin videolla:

- Mä en pidä itseäni rikollisena, enkä minkäänlaisena hirviönä.

Tässä on Smithin ”anteeksipyyntövideon” ongelma. Hän ei tunnu ymmärtävän vieläkään syytä siihen, miksi teko on rikos.

Tässä kohtaa alkaa ottaa päähän: Smith ei voi naisten puolesta sanoa, ettei heillä ole mitään hätää.

Juontaja saa tilanteen tuntumaan monimutkaiselta, mutta oikeastaan se ei ole sitä ollenkaan: ilman lupaa ei saa kuvata ihmisiä harrastamassa seksiä, oli motiivi mikä tahansa.

Ja vaikka Smith sanoo videolla pyytäneensä jälkikäteen anteeksi asianomaisilta naisilta, anteeksipyyntökin eksyy väärille raiteille.

- Ymmärrän sen, että tämä ei ole varmasti heillekään helppo tilanne. Varsinkaan, jos poliisi päättää kuulustella heitä aiheesta. - - Kirjoitin, että heillä ei ole mitään hätää, mitään materiaalia heistä ei ole ulkona. Otan kaiken vastuun ja syyt, mitä ikinä ne tulevat olemaankaan.

Tässä kohtaa alkaa ottaa päähän: Smith ei voi naisten puolesta sanoa, ettei heillä ole mitään hätää. Eikä todeta, että poliisikuulustelut olisivat tapauksessa se ikävä haittapuoli.

Kuvaamalla naisia salaa Smith otti itselleen oikeuden määritellä heidän puolestaan, millaista materiaalia naisista on olemassa. Jo videon olemassaolo on uhrille eli salaa kuvatuille naisille iso asia: heistä on tehty tallenne, jolla näkyy ja kuuluu yksityinen, intiimi seksitilanne. Teko on seksuaalista voimankäyttöä, vaikka juontaja ei olisikaan koskaan valjastanut sitä käyttöön eli näyttänyt nauhoja muille.

Mitä pidemmälle asiaa ajattelee, sen ällöttävämmältä juontajan teko tuntuu. Onko Smithillä olemassa leffoista tuttu salainen kaappi, johon nauhat on tallennettu vai ovatko ne sähköisenä koneella? Entä jos joku olisi hakkeroitunut Smithin järjestelmään ja videot olisivat levinneet?

Kaikkein ongelmallisinta Smithin tunnustuksessa on kuitenkin se, että osa juontajan kommenteista vierittää syyllisyyttä uhrille.

- Mä tiedän, kuka on syytöksen laittanut vireille. Hän on nainen, jota olen joskus aikanaan tapaillut ja hän haluaa mulle ilmeisesti pahaa, Smith sanoo.

Kommentista paistaa läpi, ettei Smith aidosti koe tehneensä mitään väärää. Sen sijaan väärin teki ”pahaa tahtova nainen”, joka puolusti omaa oikeuttaan omaan kehoonsa.

Ja tästä päästään siihen isoon asiaan: vaikka Smith olisi juuri niin vilpittömän tyhmä kuin väittää, vaikkei hän olisi tiennyt, että salakuvaaminen on rikos, Smith puhuu asiasta vähättelevästi. Puhetyyli, jossa uhria syytetään teosta tai kokemusta vähätellään, pitää tuomita suoraan ja välittämättä siitä, että epäilty on symppis ja oikeasti varmaan ihan hyvä tyyppi.

Lue myös:

Axl Smithin videolle joutunut: ”Miten joku voi ajatella, että naiset ovat jotenkin vastuussa tästä?”

Poliisi kotona kuvaamisesta: Valvontakameralaitteiston asentamiseen on erittäin tarkat ohjeet

Axl Smith vetäytyy Emma Gaalan juontamisesta kohun takia – korvaavat juontajat julkistetaan huomenna